محمدمهدی دالایی، دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «طراحی و اجرای دستکش توانبخشی» که به سرپرستی دکتر محمد زارعی نژاد و دکتر. عبدالرضا اوحدی همدانی اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: اختلال عملکرد دست یکی یکی از پر استفاده ترین اندام ها در زندگی روزمره است و مشکلات زیادی را در زندگی انسان ایجاد می کند.
ایسنا با بیان اینکه توانبخشی دست و بهبود عملکرد آن تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی بیمار دارد، گفت: توانبخشی فرآیندی مستمر است که با مراجعه مکرر به مراکز درمانی مستلزم صرف هزینه و زمان زیادی است.
امروزه محققان در تلاشند تا با توسعه ربات های توانبخشی، زمان و هزینه صرف شده در مرحله توانبخشی را به حداقل برسانند.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: در ایران به دلیل کمبود مراکز توانبخشی و روند سالمندی جامعه و همچنین بیماران سکته مغزی و ناتوانی های ناشی از آن، نیاز به ربات توانبخشی دست وجود دارد که بتوان از آن در این شکل از یک محصول برای عموم مردم است.
دالایی خاطرنشان کرد: در بخشی از این تحقیقات تصمیم گرفته شد دستکش توانبخشی سبک و کم هزینه ای طراحی و ساخته شود تا به افراد دارای معلولیت کمک کند تا تحت توانبخشی عملکرد دست قرار گیرند.
وی افزود: محصول تولید شده در این پروژه با توجه به ویژگی های در نظر گرفته شده از جمله سبکی، عملکرد دو طرفه (باز و بسته شدن انگشتان دست، مناسب با هدف این تحقیق یعنی توانبخشی دست بیماران در تمام مراحل توانبخشی است. ) و ورزش در آینه
وی با بیان اینکه برای ساخت این دستکش از فیلمهای پلیمری و درزهای حرارتی استفاده شده است که روشی نوین در تولید رباتهای نرم است و طراحی درزهای این دستکش نیز نسبت به تحقیقات قبلی روش جدیدی است. محصول تولید شده نمونه است. فضای داخلی تجاری ندارد، در مقایسه با نمونه خارجی ارزانتر است و ویژگیهای عملکردی بهتری دارد.
وی با بیان اینکه برای ساخت این دستکش از محرک های نرم استفاده کردیم، تصریح کرد: ربات های نرم در تحقیقات قبلی اغلب از سیلیکون ساخته شده اند که نیاز به قالب گیری دارد و نیاز به فرآیند ساخت طولانی دارد. به همین دلیل از فیلم های پلیمری برای ساخت محرک های نرم استفاده کردیم.
محقق دانشگاه صنعتی امیر کبیر گفت: محصول تهیه شده در این تحقیق می تواند در مراکز توانبخشی و فیزیوتراپی نیز مورد استفاده قرار گیرد، همچنین با توجه به اینکه محصول مستقل از حضور فیزیوتراپیست در حین تمرین توانبخشی در بیماران دارای نقص عملکردی می باشد، می توان از این محصول استفاده کرد. تولید – محصول. تمرینات خود را در خانه ادامه دهید.
این محقق توضیح داد: مرحله بعدی آزمایش بالینی بر روی بیماران و بازخورد فیزیوتراپیست ها است. پس از بازخورد، محصول در صورت نیاز اصلاح می شود و به مرحله تجاری سازی و تولید انبوه می رسد.
وی با بیان اینکه این طرح فاقد نقش و نگار داخلی است، گفت: الگوی خارجی این محصول نیز از لوله های خرطومی است که حجیم و سنگین تر است و امکان بازکردن فعال انگشت وجود ندارد.
دالایی در خصوص مزیت های رقابتی این طرح گفت: از مزایای طرح می توان به سبکی و سهولت استفاده، هزینه کمتر و قابلیت باز و بسته شدن فعال اشاره کرد.
این پژوهش محصول محور در اولین جشنواره ملی فناوری های توانبخشی که در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی برگزار شد، مقام اول را کسب کرد و با تلاش محققان دانشکده مهندسی مکانیک و پژوهشکده فناوری های نوین به پایان رسید. دانشگاه صنعتی امیرکبیر.