ساخت بند طالبان و قطع شدن رودخانه هریرود
هریرود پس از عبور از افغانستان به مرز ایران می رسد و منبع اصلی تامین آب آشامیدنی بیش از 2 میلیون ایرانی ساکن استان خراسان رضوی است. اکنون هیئت حاکمه افغانستان در نزدیکی هرات است یکی در سرچشمه هریرود سدی به نام پشدان ساخت و آن را زهکشی کرد.

همزمان با آبگیری سد پشدان افغانستان، رودخانه هریرود به عنوان منبع اصلی آب شرب استان خراسان رضوی قطع می شود.

به گزارش فارس، هریرود پس از عبور از افغانستان به مرز ایران می رسد و منبع اصلی تامین آب آشامیدنی بیش از 2 میلیون ایرانی ساکن استان خراسان رضوی است. اکنون هیئت حاکمه افغانستان در نزدیکی هرات است یکی در سرچشمه هریرود سدی به نام پشدان ساخت و آن را زهکشی کرد.

یک دهه پس از تخلیه بند سلما، این دومین سدی است که افغانستان بر روی هریرود ایجاد کرده و جریان آب را به سمت ایران و ترکمنستان قطع می کند. طی چند روز گذشته، یک شرکت آذربایجانی 18 ساعت در روز برای تکمیل سریع ساخت سد پشدان برای تولید آب کار کرده است. طالبان می گویند که پس از زهکشی بند پشدان، 13 هزار هکتار زمین زراعتی آبیاری می شود، اما تجربه ساخت این بند نشان داده است که چند صد هزار هکتار از زمین های پایین دست افغانستان به دلیل کمبود آب از بین می رود.

وزارت انرژی و آب افغانستان اعلام کرده است که تلاش برای ساخت بند هریرود به سلما و پشدان ختم نمی شود و ساخت دو بند تیرپل و غفگان نیز در دستور کار قرار دارد. محمد امینی دیگر کارشناس دیپلماسی می گوید که سد ابزاری است که موقعیت افغانستان را تقویت می کند و دیپلماسی باید حقوق ملت ایران را نه بعد از رها شدن آب بلکه قبل از آن مطرح کند.

اما رسول میرایینی، کارشناس دیپلماسی آب، معتقد است که حق ایران بر رودخانه های مشترک تنها با یک برنامه دیپلماتیک قوی قابل اجرا است. درست است که سد پشدان آبگیری شده است، اما باید با دیپلماسی قوی حقوق مردم ایران را بازپس گرفت.

دانشگاه تربیت مدرس در گزارشی تحت عنوان «اصول مذاکره در دیپلماسی آب»، ایجاد بسته های دیپلماتیک برای گفت و گو با افغانستان از جمله ادغام آب، برق، معادن و مسائل مهاجران را به عنوان یک الگوی موفق برای مذاکرات بین المللی پیشنهاد کرد. می تواند برای احیای میراث کشور مورد استفاده قرار گیرد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما