افراد کمی هستند که برادر بزرگ مهدی پاکدل، حسین پاکدل را نشناسند. در این مطلب بیوگرافی این هنرمند و متن مصاحبه با وی را می خوانید.
بیوگرافی حسین پاکدل
متولد 7 دی وی که در سال 1338 در اصفهان تأسیس شد، نویسنده، نمایشنامه نویس، مجری، تهیه کننده، مدیر سابق صدا و سیما، کارگردان و بازیگر است. وی فارغ التحصیل لیسانس مهندسی کشاورزی از دانشگاه شیراز است. گفتنی است حسین پاکدل برادر مهدی پاکدل (بازیگر سینما و تلویزیون) و مسعود پاکدل (عکاس و تهیه کننده برنامه) است.
ازدواج و خانواده
حسین پاکدل همسر عاطفه رضوی بازیگر و گریمور است و دارای یک دختر به نام صبا متولد 1367 است که این روزها بین کانادا و ایران در سفر است. عاطفه رضوی پیش از این همسر مهرداد شکرابی بود و پس از جدایی از وی با حسین پاکدل ازدواج کرد.
آغاز فعالیت هنری
حسین پاکدل که فعالیت خود را از رادیو آغاز کرد، بین سال های 1377 تا 1378 به مدت 7 سال به عنوان مدیر پخش شبکه یک فعالیت کرد. بعدها در سال ۱۳۷۶ با فیلم یاس وحشی به کارگردانی محسن محسن نسب و سپس با فیلم مسافر ری و تافنگ سرپر در سال ۱۳۷۹ تجربه بازیگری را داشت. نویسندگی و تهیه کنندگی برای تلویزیون را از سال ۱۳۷۴ با برنامه «قصه های شب سیما» آغاز کرد، سپس در سال ۱۳۷۵ برنامه «اینجا ایران است» را تهیه کرد و در سال ۱۳۷۶ مسئولیت سریال عروسکی «سفر آقا» را بر عهده گرفت.
آقای پاکدل ریاست دهمین و یازدهمین جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان را بر عهده داشت و مدتی نیز مدیریت تئاتر شهر را بر عهده داشت.
حسین پاکدل در سریال کادر
سریال 50 قسمتی سرنوشت به تهیه کنندگی اکبر تذریان درباره زندگی دو کودک در پرورشگاه از کودکی تا نوجوانی و فراز و نشیب های زندگی آنهاست که از شبکه دو پخش می شود. یکی این هنرمند پیشکسوت یکی از بازیگران خوب این سریال است.
ماجرای تحریم شدن
آقای پاکدل به دلیل ممنوعیت تصویربرداری از برنامه اختتامیه سی و دومین جشنواره فیلم فجر حذف شد و اجرای برنامه به محمدرضا شهیدی فرد سپرده شد. در راستای این ممنوعیت، عملکرد ضعیف شهیدی فرد و سخنان کنایه آمیز وی به هنرمندان و حذف نام و تصویر آقای پاکدل از تیزرها یا آنونس های تجاری فیلم خانه کاغذی در صدا و سیما باعث شد. واکنش در این حادثه بازتاب و اعتراض زیادی در رسانه ها وجود دارد. پرویز پرستویی در مصاحبه خود در 16 دی وی در برنامه زنده 35 ماه 96 با فریدون جیرانی به تشریح این موضوع پرداخت و دلیل این ممنوعیت را تشریح کرد.
لازم به ذکر است پاکدل بیگ که از سال ۱۳۷۵ ممنوع الفعالیت بود، پس از ۱۱ سال توقیف در سال ۱۳۹۰ با فیلم «برف روی کاج ها» به دنیای بازیگری بازگشت.
موسیقی در رادیو
آقای پاکدل می گوید: «اگر من نبودم، دوستانی در صدا و سیما بودند که در دهه 60 تأیید می کردند که فقط صدا در رادیو پخش شود نه موسیقی، اما ما در مقابل آنها مقاومت کردیم. ما در آن زمان خیلی کارها را انجام نداده بودیم، الان اوضاع فرق می کرد به جای اینکه مانع باشیم.» ما زحمات زیادی می کشیدیم، تا زمانی که امام در قید حیات بودند از تلویزیون ساز پخش می کردیم. ، مدیران افراطی آمدند و کار به اینجا رسید.
فعالیت های هنری
تئاتر
- بازی در تئاتر کلنل; تهران؛ 1396 (سالار عقیلی اثری به همین نام برای این تئاتر منتشر کرد.)
- به نویسندگی و کارگردانی حضرت والا
- نویسندگی و کارگردانی رقص جهانی (تهران، تئاترشهر، تالار چهارسو، 1387)
- نویسنده و کارگردان سمفونی درد (تهران، تئاترشهر، تالار چهارسو، 1384)
- برگرفته از رمان شهرام رحیمیان، دکتر. نویسنده نمایشنامه ظهر (به کارگردانی هادی مرزبان).
- نویسنده نمایشنامه «پروانه های آسیایی» (به کارگردانی محمد حاتمی) با نگاهی آزاد به رمان «تنهایی» نوشته بومیل هرابال.
- وی کارگردانی برنامه «کابوس حضرتی اشرف» را بر عهده داشت.
- نویسنده نمایشنامه «پروانه های آسیایی» (محمد حاتمی)، تئاتر تهران، تالار سایه; 1385
بازیگری سینما و تلویزیون
- از Destiny 4 (1401)
- از Destiny 3 (2019)
- از Destiny 2 (2018)
- از Destiny 1 (2017)
- نمایش خانه مدل (2017)
- دیدن این فیلم جرم است! (2017)
- فراموش شده (2016)
- نمایش خانگی اعلیحضرت (2016)
- تمبر (2016)
- پشت دیوار سکوت (2015)
- خوب، بد، جلف (2015)
- خانه کاغذی (2015)
- لانتوری (2014)
- آزادی مشروط (1392)
- برف روی کاج ها (1390)
- مسافر ری (1379)
- یاس وحشی (1376)
کار نویسندگی تلویزیون
- «قصه های شبانه سیما»; 1374
- “آخرین شلیک”؛ 1375
- “همسایگان”؛ 1378
- “سفر سبز”؛ 1380
- “شب شبها”؛ 1381
- “دکتر حساب”؛ 1382
تولید می کند
- «داستان شب سیما، ۱۳۷۴
- «اینجا ایران است»؛ 1375
- «مجموعه عروسک صفر آقا»; 1376
- “برنامه های زنده”
مدیر پروژه
- کارگردان پروژه سینمایی روز قیامت
نوشتن داستان
- “دروازه صراط”
- “الیاس و عشقش”
- “آنها رمز خود را فراموش کردند” (مجموعه داستان)
- «کلمات باشکوه» (مجموعه 70 قطعه پانتومیم) انتشارات نوروز هنر; 1386
- «خاک اره فکری» از انتشارات هنر نوروز; 1386
- “هر بار که خانه ای تکان می خورد، حلزون ها می میرند.”
مجموعه اشعار حسین پاکدل
- “دو روی ماه”
- “ایمان سبز”
- “باور نکردنی”
- “کشتی در حال غرق شدن است”
گفتگو با حسین پاکدل
در پایان برای آشنایی بیشتر با فعالیت های این هنرمند محبوب و باتجربه می توانید گفت و گوی کوتاهی با وی بخوانید.
آقای پاکدل چه زمانی تصمیم به تاسیس کافه کتاب گرفتید؟
سال ها پیش که به کرج آمدیم، می خواستم شهر کتاب در کرج تأسیس کنم. این منطقه 2 شهر کتاب دارد اما در منطقه فردیس و مهرشهر نبود; لذا با آقای فیروزان مدیرعامل شهر کتاب دیدار کردم و ایشان قول همکاری دادند. به طور خلاصه، من به دنبال مکانی برای ایده ام بودم زیرا به فضای بزرگی نیاز داشتم، اما از نظر مالی بسیار سنگین بود و کتاب محصولی نیست که اساسا بتواند پول زیادی بسازد یا بپردازد. اجاره های سنگین همراهش است.
شهر کتاب نیز کمک کرد، اما همچنین در طراحی غرفه، تهیه کتاب و امانت، و همچنین ساخت و راه اندازی کمک کرد. اما خیلی سخت بود و یکی از آرزوهای من بود و این موضوع را پیگیری کردم و در نهایت در مناقصه شهرداری این مکان را خریدم. از آنجایی که در ابتدا به عنوان کافه کتاب ساخته شده بود، آن را به کافه کتاب تبدیل کردیم. با توجه به توضیحاتش یک کافه کتاب حرفه ای است که امیدوارم برنامه های خوبی ارائه دهد.
از چه زمانی فعالیت خود را شروع کردید؟
از فروردین 93 از 4 شروع به کار کردیم فروردین تا کنون
استقبال از این مکان چگونه است؟
تاکنون با استقبال مثبت مواجه شده است و ما راضی هستیم. با توجه به اینکه مدتی است که نوروز را جشن می گیریم فروردین خدا را شکر، هیچ کسب و کاری به این ثمر نرسیده است، آنطور که انتظار داشتیم افراد زیادی کتاب را خریدند.
آیا دیگران در ایجاد این کافه کتاب سهیم هستند؟
من و همسرم عاطفه رضوی این مکان را تأسیس کردیم.
چنین مطالعاتی در سال اقتصاد و فرهنگ چقدر می تواند مهم باشد؟
شعار «اقتصاد و فرهنگ در کنار هم» شعاری هوشمندانه به نظر می رسد که رابطه اقتصاد و فرهنگ را بیان می کند. ما خود و دیگران را عادت داده ایم که از محصول فرهنگی به عنوان یک عرضه استفاده کنیم. فکر نمی کردیم آنقدر که بدنمان به غذا احتیاج دارد روحمان به غذای فرهنگی نیاز دارد و باید هزینه آن را بپردازیم.
ما فکر می کنیم که این بخش بر عهده دولت است. تلویزیون باید برنامه هایی در زمینه مسائل فرهنگی، آموزشی و تربیتی فرزندان ما پخش کند و وزارت ارشاد یا سایر نهادها باید برنامه ها را توسعه دهند. ما هرگز به این موضوع فکر نکردیم که باید برای توسعه فرهنگی تلاش و هزینه کرد. متأسفانه دولت مردم را به اهمیت ارائه برنامه های هنری رایگان به عموم مردم عادت داده است که این امر باعث تشدید بیشتر آن شده است.
چه کتاب هایی اغلب در این کافه دیده می شود؟
بیشتر کتاب هایی که به کافه کتاب می آوریم در زمینه های ادبیات، روانشناسی، تاریخ، ادبیات کودک و نوجوان و شعر است. طبیعتاً کتاب هایی در حوزه ادبیات، روانشناسی و کودک با علاقه مواجه شد.
کافه کتاب چگونه کار می کند؟
در اینجا به مردم کتاب ارائه می شود. مردم اینجا کتاب نمی خوانند، طبق سلیقه خود می خرند.
آیا دانش آموزان هم در مورد شما صحبت می کنند؟
بله، آنها یا با خانواده یا تنها به اینجا می آیند. برخی از کودکان کتاب ها را می شناسند و موضوع مورد نظر خود را پیدا می کنند. اما ما خیلی از بچه ها را راهنمایی می کنیم و کتاب های متناسب با گروه سنی آنها را معرفی می کنیم و اگر بتوانیم این کار را به خوبی انجام دهیم، علاقه بچه ها به کتاب بیشتر می شود. اما اگر اطلاعات نادرست داده شود، کودکان از مطالعه کتاب منصرف می شوند.
فرهنگ کتابخوانی چقدر در جامعه ما گسترده است؟
توسعه زندگی باعث شده است که ما کمبود زمان را احساس کنیم. سرمان خیلی شلوغ است و فکر می کنیم کتاب خواندن جزو فعالیت های ما نیست. برای عده ای موضوع مهمی نیست، بیشتر مردم مشغول زندگی هستند و جز افزایش سطح علمی و علمی خود برای مطالعه وقت نمی گذارند. متاسفانه فرهنگ کتابخوانی جایگاهی برای خود در بین مردم پیدا نکرده است و باید در این مورد تجدید نظر کنیم.
منبع: ستاره