به گزارش مانیبان، اگرچه امروزه خرید خودرو تبدیل شده است یکی از چالشهای مصرفکننده که واقعی شدهاند، شرکتهای خودروسازی نیز هر بار که محصولات خود را عرضه میکنند با آتش این چالشها مواجه میشوند. این بار قرعه به ایران خودرو افتاد.
هفته گذشته این شرکت در اطلاعیه ای اعلام کرد که قصد دارد سه محصول تارا، سورن پلاس و دناپلاس را با موعد تحویل در طرح فروش ویژه و پیش فروش به بازار عرضه کند. فروردین در سال 1404 به بعد عرضه می دارد; اما نکته مهم در مورد این پیشنهاد، پیش شرط مسدود شدن 300 میلیون تومبا در حساب های پروکسی است.
در واقع در این دور عرضه، متقاضیان باید 300 میلیون تومان در حساب بانکی خود مسدود کنند که این رقم در گذشته 100 میلیون تومان و در دور قبلی عرضه خودرو 230 میلیون تومان بود. یعنی هر بار که شاهد عرضه یک خودرو هستیم، سازنده رقم مربوطه را افزایش می دهد.
این وضعیت به گونه ای است که بازار خودرو ایران سال هاست در انحصار بوده و اخیرا با ورود خودروهای وارداتی به سمت تنوع محصولات پیش می رود که البته با توجه به قیمت خودروهای وارداتی که هیچ کدام کمتر از 2 تا 3 میلیارد تومان ثروت مصرف کننده ای که پشت سد قرعه کشی و صف و سایر روش های فروش خودرو بوده است، فقط خودروهای داخلی می خرد و قطعا توان خرید خودروهای وارداتی را ندارد. بنابراین مصرف کننده باید در بازار آزاد خودرو بخرد یا با مسدود کردن مبلغی در حساب پروکسی و منتظر آمدن قرعه کشی به نام خود مالک خودرو شود.
بنابراین وقتی خودروساز اعلام می کند که پیش نیاز ثبت نام برای خرید خودرو 300 میلیون تومان است، مصرف کنندگان واقعی که سال ها منتظر خرید خودرو هستند نمی توانند در این طرح ها شرکت کنند زیرا علاوه بر مبلغ بالا، پول نیز هست. بیش از 10 روز باید در حساب پروکسی نگه داشته شود تا تکلیف متقاضی مشخص شود که آیا در قرعه کشی برنده شده است یا خیر!
بنابراین می توان گفت افزایش مبلغ ذکر شده صرفا به نفع دلالان بازار خودرو است که با خرید کد ملی ثبت نام کرده و سپس با فروش خودرو به قیمت بسیار بالاتر از کارخانه، سود بادآورده ای به دست می آورند.
مقررات بازار باید اصلاح شود
از بررسی دستورالعمل تنظیم بازار خودرو – مصوبه 543 شورای رقابت – چنین برمی آید که در تبصره های الف و ب بند 9 ماده 4 این بخشنامه ذکر شده است که در صورت فوری یا فوق العاده فروش 50% مبلغ فروش خودرو (طبق بخشنامه آگهی فروش) و در روش پیش فروش به اندازه مبلغ پیش پرداخت (طبق بخشنامه آگهی فروش) تا 50% مبلغ خرید باشد. فروش خودرو به حساب بانکی متقاضی و تا پس از خرید قابل برداشت نمی باشد.
همچنین در بند 4 ماده 5 مصوبه مذکور تاکید شده است که برای شناسایی مصرف کننده واقعی و تسهیل دسترسی به بازار، کلیه تامین کنندگان موظفند طرح های فروش و پیش فروش خود را در سامانه خود ارائه دهند تا قبل از ثبت نام، مبلغ مربوط به حصول اطمینان از انطباق طرح فروش با ضوابط اجرایی قانون حمایت از مصرف کننده خودرو در حساب متقاضی.
این وضعیت در خرید خودروهای داخلی زمانی است که سیاستگذار هیچ تلاش خاصی برای بهبود روند فروش نمی کند و خودروساز با بازگشت به قرعه کشی، فروش خودرو را به یک قرعه کشی بزرگ تبدیل کرده است. اگر در قرعه کشی برنده نشدید باید منتظر آفرهایی باشید که البته نه زمان ثبت نام و نه زمان دقیق تحویل خودرو مشخص است.
از طرفی با توجه به بالا بودن مبلغ لازم برای ثبت نام در قرعه کشی ها، به نظر می رسد شرایط برای دلالان در بازار خودرو نسبت به قبل مساعدتر باشد زیرا همانطور که گفته شد اکثریت مصرف کنندگان واقعی خودروهای داخلی می توانند 300 را مسدود کنند. میلیون ها تومان نداشته باشند و اینجاست که دلالان وارد این حوزه شده و کد ملی و … را خریداری کرده و در طرح های مذکور ثبت نام می کنند.
بنابراین به نظر می رسد سیاست گذار همان طور که راه را برای واردات خودرو هموار کرده، باید در نحوه فروش خودروهای داخلی نیز بازنگری کند تا فروش خودرو که امری عادی در همه دنیاست، منتفی شود. راه قرعه کشی! یا در کمترین حالت ممکن مبلغ مربوط به پیش نیاز ثبت نام را کاهش دهید.
شرکت ایرانی خودرو با افزایش چشمگیر مبلغ مسدود شده برای ثبت نام خودرو، بار دیگر مشکلات خریداران را تشدید کرده است. در حالی که بسیاری از متقاضیان واقعی توانایی قفل مبلغ 300 میلیونی را ندارند، دلالان با قدرت بیشتری وارد این بازار شده اند. این تصمیم ایران خودرو نه تنها به نفع مصرف کننده است بلکه به تقویت بازار سیاه خودرو نیز کمک می کند. افزایش مبلغ بلوکه شده در حالی است که قیمت خودرو در بازار آزاد همچنان در حال افزایش است و بسیاری از مردم توانایی خرید خودرو با قیمت واقعی را ندارند.