به گزارش مگتو، مهدی زارع محقق لرزه نگاری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله گفت: این زمین لرزه به بزرگی 5.1 ریشتر دارای مکانیزم تراکم در امتداد گسل شرقی-غربی با روند شمال شرقی-جنوب غربی بود. و در جنوب فرورفتگی جازموریان – تالاب جازموریان قرار دارد. – به وقوع پیوستن. مجل رخداد در مرز چین های جازموریان و مکران قرار دارد که در ناحیه فرورانش فرورانش فعال صفحه عربستان در زیر صفحه قاره اوراسیا – با سرعت حدود 20 میلی متر در سال – همگرا می شوند.

وی ادامه می دهد: با وجود اینکه منطقه فرورانش مکران از همگرایی نسبتاً کمی برخوردار است، اما زلزله ها و سونامی های بزرگ و مخربی در آن رخ داده است. مثلاً زلزله مکران در 27 نوامبر 1945/48 آذر 1324 – بزرگی 8.0 باعث سونامی در خلیج عمان و دریای عمان شد و بیش از 4000 نفر را کشت. حوضه جازموریان فرورفتگی با ارتفاع متوسط ​​حدود 360 متر است که توسط رشته کوه های مرتفع با ارتفاع بیش از 2000 متر احاطه شده است. رودخانه های بمپور و هلیل به حوضه جازموریان می ریزند. در فصل بهار هنگام طغیان رودخانه ها از کناره ها و هنگام سیلاب هایی مانند سیلاب های هفته های اخیر، بخشی از حوضه پرآب می شود و دریاچه های نمکی بسیار کم عمق (20 تا 30 سانتی متر) تشکیل می شود که معمولاً در تابستان خشک می شوند. این منطقه در طول میلیون سال گذشته دارای آب و هوای مرطوب بوده است که با دوره های متعدد باران های موسمی مشخص می شود که ممکن است منجر به رسوبات دریاچه ای در رکود جازمور شده باشد.

این استاد زلزله‌شناسی توضیح می‌دهد: حوضه جازموریان حوضه‌ای پیشانی بر روی فرورانش مکران است که صفحه عربی در زیر صفحه اوراسیا فرو می‌رود. یکی یکی از بزرگترین کوه های برافزایش زمین ایجاد شده است. حوضه بین کمان ماگمایی (با آتشفشان های بزمان و تفتان) در شمال و منشور برافزایشی به شکل کوه های مکران در جنوب این ناحیه قرار دارد. نیم رخ های لرزه ای لبه جنوبی حوضه جازموریان نشان می دهد که حوضه رسوبی به تدریج از لبه غربی به سمت مرکز حوضه ضخیم می شود. حال یک سوال مهم مطرح می شود: آیا بارندگی شدید و سیل اخیر باعث زلزله فنوج شد؟ بر اساس اطلاعاتی که تاکنون در دسترس است، چنین چیزی قابل انتظار نیست.

زارع با بیان اینکه مطالعه جدید نشان می‌دهد بارندگی‌های شدید در مناطق پر از غارها و کانال‌ها می‌تواند با افزایش فشار در سنگ‌های زیرین زمین‌لرزه‌های کوچکی ایجاد کند، گفت: میزان آب مورد نیاز برای وقوع این زلزله‌ها بسیار زیاد و کاربردی است. باران های موسمی کوچک و مداوم ضروری است. در سال‌های اخیر زمین‌شناسان در آلمان، سوئیس و فرانسه زمین‌لرزه‌های کوچکی را در پی بارش‌های شدید ثبت کرده‌اند. قدرت همه آنها کمتر از 3 بود و برای انسان قابل توجه نبود. برخی از کارشناسان بر این باورند که پوسته زمین که در یک تعادل ظریف قرار دارد، هر لحظه در هنگام باران های شدید در شرف ایجاد یک شوک خفیف است.

زلزله ناشی از باران

زمین شناسانی که زمین لرزه های ناشی از باران را مطالعه می کنند دریافته اند که این زمین لرزه ها بیشتر در مناطق کارستی رخ می دهد. کارست دارای توپوگرافی مشخصی از سنگ های کربناته نرم است و پر از شکاف های عمیق، کانال های زیرزمینی و سیستم های غار است. سنگ بستر کربنات – معمولا سنگ آهک یا دولومیت – به آرامی در طی هزاران سال توسط آب باران کمی اسیدی حل می شود. در نتیجه فشار بارندگی روی هر گسل کم است. اما در کارست، باران به کانال ها و غارها می ریزد و مانند آبی که از شبکه پیچیده ای از لوله ها می گذرد، به شبکه غارهای کارستی می ریزد. این باعث ایجاد فشار باران در کانال ها می شود. گفته می شود که باران باعث زلزله می شود زیرا افزایش فشار آب در داخل سنگ همراه با فشرده شدن و انبساط سنگ باعث شکستگی سنگ می شود.

محقق لرزه نگاری موسسه بین المللی لرزه نگاری با این توضیحات ادامه می دهد: فشار آب مانند یک استوانه هیدرولیکی عمل می کند و سنگ شکسته را از هم جدا می کند و اجازه می دهد قطعات از روی هم بلغزند. اگر این اتفاق در مقیاس بزرگ در امتداد یک گسل رخ دهد، ممکن است زلزله رخ دهد. خوشه‌های زلزله‌ای که در آلمان و اروپای غربی مورد مطالعه قرار گرفتند، همگی دارای بزرگی کمتر از 2.5 بودند.

زلزله امروز سیستان و بلوچستان نتیجه بارندگی و سیل اخیر بود؟/ پاسخ مهدی زارع

زارع می گوید: در زمان بارندگی های شدید و سیل که بیش از 100 لیتر آب به هر متر مربع خاک می رسد، این باران فشار روی یک گسل لرزه ای را حدود 300 پاسکال افزایش می دهد. سیصد پاسکال کافی نیست. اگر پوسته زمین آنقدر به شکست نزدیک باشد که حتی تغییرات فشار کوچک مرتبط با بارندگی بتواند زمین لرزه ای را ایجاد کند، در آن صورت می توان انتظار داشت که یک زلزله کوچک ناشی از بارش شدید با آن بزرگی باشد. در ساختار زمین شناسی کارست و با در نظر گرفتن فشار عمودی عظیم آب در غارهای کارستی و کانال های داخلی روی سنگ زیرین، بارندگی شدید فشار اضافی حدود یک مگا پاسکال – حدود 3000 بار را بر روی گسل ایجاد می کند. در این صورت انتظار می رود زلزله های ناشی از بارندگی در سازه کارست که آن هم یک گسل است، زلزله های بزرگ تری را ایجاد کند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *