رگولاتوری مطبوعات باید اصلاح شود

به عنوان خبرنگاری که دو سال در صف طولانی برای اخذ مجوز یک سایت خبری منتظر ماندم و به عنوان مدیر مسئولی که امیدواریم این رویه غلط اصلاح شود، در این یادداشت وظایف قانونی هیات مدیره را نوشته ام. منظور من به عنوان مرجع صدور پروانه و تعیین صلاحیت متقاضی و مدیر مسئول و همچنین قانون تسهیل صدور پروانه کسب است.

بازتاب آنلاین انسیه سادات علویون در یادداشتی نوشت:

هیئت نظارت بر مطبوعات یک نهاد فرا حوزه قضایی است که نمایندگانی از سه قوه در آن حضور دارند.
این نهاد نقش مهمی در نظارت بر رسانه ها ایفا می کند، زیرا در همان ابتدای فعالیت رسانه ها با مجوز و موافقت هیات نظارت تشکیل شده و در طول مدت فعالیت خود نیز بر تداوم شرایط ماده 11 قانون اساسی نظارت می کند. قانون مطبوعات و عدم رعایت آن یکی موارد مندرج در مواد 6 و 7 قانون فوق الذکر را رصد می کند و در صورت لزوم می تواند رسانه ها را از ادامه کار منع کند. هیأت نظارت بر مطبوعات نقش مهمی در نهادینه سازی آزادی بیان بر اساس وظایف خود ایفا می کند، اما به نظر می رسد هیأت فعلی نه تنها آزادی بیان را ترویج نمی کند، بلکه می توان آن را یکی از محدودیت های آن دانست.
برای این ادعا تجربیاتم را با شما خوانندگان به اشتراک می گذارم تا بر اساس شرایط این پنل قضاوت کنید.
به عنوان خبرنگاری که دو سال در صف طولانی برای اخذ مجوز یک سایت خبری منتظر ماندم و به عنوان مدیر مسئولی که امیدواریم این رویه غلط اصلاح شود، در این یادداشت وظایف قانونی هیات مدیره را نوشته ام. منظور من به عنوان مرجع صدور پروانه و تعیین صلاحیت متقاضی و مدیر مسئول و همچنین قانون تسهیل صدور پروانه کسب است.
علاوه بر شرایط عمومی مندرج در فصل پنجم قانون مطبوعات از قبیل تابعیت ایرانی، سن و شرایط تحصیلی، نداشتن دیوار سنگی، معروف نبودن به مفاسد اخلاقی و نداشتن محکومیت. همچنین بر اساس تبصره 6 ماده 9 قانون مطبوعات، هیأت نظارت موظف است جهت احراز صلاحیت متقاضی کارمندی از مراجع ذیربط (وزارت اطلاعات و دادگستری و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران) استعلام نماید. و مدیر مسئول مراجع مذکور موظفند حداکثر ظرف مدت دو ماه با ارائه مدارک معتبر نظر خود را به هیأت نظارت اعلام کنند. در صورت عدم واکنش مراجع مذکور و عدم وجود دلیل دیگری، صلاحیت آنها تایید شده تلقی می شود.
همچنین در ماده 13 آمده است: هیأت نظارت موظف است ظرف مدت سه ماه از تاریخ وصول درخواست تأیید نشریه صلاحیت متقاضی و مدیر مسئول، اقدامات لازم را با رعایت شرایط مقرر در بند انجام دهد. ماده 13 این قانون و رد یا ارائه درخواست به وزیر ارشاد با ارائه دلایل و ادله اجرا و وزارت ارشاد اسلامی موظف است حداکثر ظرف مدت دو ماه از تاریخ تصویب این قانون برای متقاضی مجوز انتشار صادر کند. تابلوی مرجع نظارتی
ظاهراً مهلت سه ماهه ای که قانونگذار برای هیأت نظارت برای دریافت پاسخ درخواست از مراجع ذی ربط در نظر گرفته است و پس از آن دو ماه به وزارت مشاوره مهلت داده شد تا این درخواست را رد یا قبول کند. متقاضی توضیح این بدان معناست که این فرآیند باید ظرف مدت 5 ماه به پایان برسد. در زمان نگارش این مطلب، ۲۶۱۱ نفر در صفحه اول سایت ای مدیا (سامانه مطبوعاتی کل کشور) در لیست درخواست های در انتظار هیات نظارت در نوبت تایید یا رد هستند! این تعداد استعلام در تمامی گرایش ها اعم از چاپی و الکترونیکی ثبت شد. سوال اصلی این است: دلیل این روند طولانی چیست؟ آیا مقامات مسئول خیلی دیر به استعلام ها پاسخ می دهند؟ آیا هیأت نظارت به تعهد قانونی خود عمل نمی کند؟ آیا تفسیر دیگری از این قانون وجود دارد؟ در این یادداشت به نقش و اهمیت رسانه نمی پردازم. انگیزه اصلی این است که بررسی کنیم چرا با رسانه ها (مانند هر شرکت دیگری) سروکار نداریم.
در بخشی از ماده 7 (تکرار) قانون تسهیل در صدور پروانه کسب 5 اردیبهشت ماه ماده 1401 مجلس به رئیس جمهور وقت ابلاغ شد که می گوید: «…از چهار ماه پس از لازم الاجرا شدن این قانون، سایر پروانه های مشاغل به عنوان مجوز ثبت محور شناخته می شود و تکمیل مراحل ثبت در پورتال مجوز ملی کشور به منزله صدور مجوز می باشد.
این ماده در تاریخ هشتم به تصویب شورای اسلامی رسید و در مورد قانون اجرای رهنمودهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی به تأیید شورای نگهبان رسید. بهمن 2006 با تغییرات و اضافات بیشتر اضافه شد. به نظر می رسد زمان تغییر در روند صدور مجوز برای استارت آپ های رسانه ای فرا رسیده است. اهمیت موضوع زمانی مشخص می شود که شب ها می خوابیم و صبح ها از خواب بیدار می شویم. ده ها رسانه غیر رسمی، بدون گواهی و غیرحرفه ای کار خود را آغاز کرده اند. اگر فرآیند شفاف، سریع و حرفه ای تعریف شود، یک رسانه رسمی می تواند به اعتبار واقعی و قانونی و در چرخه خود به شفافیت، سرعت عمل و حرفه ای گری در بخش رسانه منجر شود.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما