در اولین روز از روز جهانی موزه و هفته میراث، امروز 29 اردیبهشت ماه جام های طلای 3000 ساله از عمارلو و شبدر در موزه باستان شناسی رشت رونمایی شد. این جام ها به مدت یک هفته در موزه باستان شناسی رشت در معرض دید عموم قرار می گیرد و سپس به موزه ملی ایران بازگردانده می شود.
بازتاب آنلاین ظهر امروز 8 اسفند به نقل از ایسنا اردیبهشت ماه با حضور مدیر کل میراث فرهنگی گیلان و دیگر مدیران میراث، جام های طلای عمارلو و کلی که در کاوش های دهه 40 به دست آمده بود در موزه باستان شناسی رشت رونمایی شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان در مراسم رونمایی از جام های طلایی عمارلو و شبدر گفت: این جام ها طی کاوش های باستان شناسی دهه 40 در منطقه عمارلو و کولورز شهرستان رودبار کشف شد و از آن زمان تاکنون کشف شده است. در موزه نگهداری شده اند.
اما جهانی با بیان اینکه این جام ها به مناسبت «روز جهانی موزه و هفته میراث» به گیلان بازگشت، یادآور شد: جام عمارلو در کاوش های سال 1348 و جام شبدر در کاوش های باستان شناسی سال 1343 یافت شد. و با مذاکره با موزه ملی ایران، این جام های طلایی که قدمت آن به 3000 سال پیش می رسد، از امروز به مدت یک هفته در موزه باستان شناسی رشت در معرض دید عموم قرار گرفته و پس از آن به موزه ملی ایران بازمی گردد. .
وی یادآور شد: این دو جام طلایی با شماره های 4364 و 4363 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
در این مراسم رئیس موزه گیلان به تشریح ویژگی های این جام ها برای شرکت کنندگان پرداخت و گفت: جام شبدرها در منطقه شبدرهای شهرستان رودبار کشف شد تقریباً 7 سانتی متر و پایه حصیر بافته شده در حدود 6 سانتی متر و وزن آن 107 گرم است.
میشم نوائیان در تشریح نقش های این جام ها افزود: نقوش جام عمارلو با نقش های پلکان شرقی کاخ آپادانا تخت جمشید قابل مقایسه است. بر روی این جام دو تصویر از اسب، دو شیر و دو بز کوهی یا آهو را می بینیم که به طور متقارن تکرار شده اند. در مرکز جام و روی ران و شانه شیر نقش دایره ای وجود دارد مهر دیده شد؛ روی سر و انتهای جام، نقش حصیرهای بافته شده حک و حک شده بود.
وی به تحلیل اساطیری نقوش این جام پرداخت و افزود: این نقوش نماد عناصر چهارگانه یعنی آب، باد، خاک و آتش است و از نمادهای دین است. مهر و نشان می دهد که این آیین ریشه در گیلان باستان داشته است. در قسمت پایین جام، نقش موبدی را می بینیم که زانو زده و با احترام ظرفی را در دست دارد که چشمه ای از آب از آن جاری است و درخت افسانه ای زندگی را سیراب می کند.
نواییان با بیان اینکه نقوش آهو و شیر نماد صورت های فلکی هستند، یادآور شد: پیروزی شیر بر آهو در واقع نماد پیروزی تابستان و گرمای خورشید بر زمستان است و 2500 سال است که عید نوروز است. اردیبهشت ماه پیروزی شیر بهشتی بر آهوی بهشتی نمادی از انقلاب تابستانی و پیروزی تابستان بر زمستان بزرگ است.
وی وضعیت نشستن آهو را شبیه به گاو معروف کشف شده در تپه چیراگ علی گیلان (جام طلایی مارلیک) عنوان کرد و توضیح داد: این نقوش یک مکتب هنری در 3000 سال پیش را به تصویر می کشد و در واقع این جام ها سفیران هنر هستند. و داستان برگهای گیلان.
جام های طلایی 3000 ساله به گیلان بازگشت
این باستان شناس ضمن قدردانی از تلاش های دکتر. حاکمی در کاوش های عمارلو، بلکه گفت: جام عمارلو در سال 1343 خورشیدی کشف شد. در این جام نیز نقوش مکرر اسب را داریم که ظاهراً اسب های خطه گیلان یا اسب های کوتاه کوتاه معروف دریای خزر هستند.
نوائیان افزود: ارتفاع جام عمارلو حدود 14 سانتی متر، دهانه فنجان حدود 4 سانتی متر و وزن این جام طلایی 83 گرم است.
به گزارش ایسنا، جام زرین گیلان در نخستین روز از روز جهانی موزه و هفته میراث همزمان با 14 نمایشگاه آثار موزه ای در سراسر کشور به نمایش گذاشته شد. موضوع روز جهانی موزه امسال «میراث فرهنگی، مشارکت شهروندان و مسئولیت اجتماعی» است.