روزنامه شرق نوشت: بر اساس نتایج آزمون تیمز، ۲۱ درصد دانش آموزان ایرانی عملکرد بسیار ضعیفی دارند و از هر پنج دانش آموز دو دانش آموز چیزی یاد نمی گیرند. این وضعیت ناشی از روشهای آموزشی نامناسب و سیاستهای نادرست است که از مدارس دولتی و دانشآموزان ضعیف حمایت کافی نمیکند.
از سال 1995، مطالعه تیمز به طور منظم هر چهار سال یک بار در کلاس های چهارم و هشتم انجام می شود که تقریباً 100 کشور را در بر می گیرد. 25 کشور منطقه نیز در این آزمون حضور دارند. ایران برای ارزیابی دقیق کیفیت آموزش به ویژه در مقطع ابتدایی و بررسی عملکرد دانش آموزان کشور در مقایسه با سایر کشورهای شرکت کننده به ویژه در منطقه در این پژوهش شرکت می کند.
مطالعه تیمز اطلاعات گسترده ای را از خانواده ها، معلمان، مدارس و خود دانش آموزان جمع آوری می کند. به عنوان مثال در آزمون ریاضی چهارم دبستان 127 سوال و در آزمون علوم 125 سوال وجود دارد. در پایه هشتم 138 سوال برای ریاضی و 156 سوال برای علوم مطرح می شود. همچنین پرسشنامه هایی برای دانش آموزان، والدین، معلمان (کلاس هشتم، معلمان ریاضی و علوم) و مدیران مدارس تهیه شد.
آزمون TEAMS 2023 شامل 360000 والدین، 660000 دانش آموز، 20000 مدیر و 29000 معلم از 65 کشور و 6 ایالت بود. در ایران 6138 دانش آموز پایه چهارم و 6226 دانش آموز پایه هشتم از بین 224 مدرسه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند.
ایران با میانگین نمره 500 فاصله دارد و عملکرد آن هم در ریاضی و هم در علوم زیر متوسط است.
پایه چهارم:
رتبه 53 در ریاضیات و 49 در علوم در بین 58 کشور.
کشورهایی مانند شیلی، قطر و بحرین که عملکرد ضعیفی دارند.
عملکرد بهتری نسبت به برزیل و مراکش.
مشابه ازبکستان، اردن، عمان و عربستان سعودی در ریاضیات. مشابه آذربایجان و اردن در علم.
پایه هشتم:
رتبه 31 در ریاضیات و 36 در علوم در بین 44 کشور.
عملکرد کمتر از گرجستان، قزاقستان و قطر.
مشابه بحرین، ازبکستان، شیلی و مالزی در ریاضیات. مشابه آذربایجان، کویت و مالزی در علم.
در آزمون TEAMS نمره 625 سطح پیشرفته، 550 سطح بالا، 475 سطح متوسط و 400 سطح پایین در نظر گرفته می شود.
یک سوم دانشآموزان ایرانی در ریاضیات به سطح متوسط و 38 درصد در علوم میرسند، در حالی که 70 درصد دانشجویان بینالمللی به این سطح میرسند.
21 درصد دانش آموزان ایرانی استاندارد بسیار ضعیفی دارند.
مسعود کبیری; مدیر مرکز مطالعات ایران تایمز و پرلز می گوید: 41 درصد دانش آموزان ایرانی به 400 که پایین ترین سطح پیشرفت است نمی رسند و 21 درصد آنها بسیار ضعیف هستند. از هر پنج دانشآموز ایرانی دو نفر اصلاً یاد نمیگیرند و 70 درصد دانشآموزان مدارس پسرانه روستایی به حداقل سطح یادگیری نمیرسند.
وی افزود: کسب نمره پایین در آزمون تیمز بسیار آسان است و نیاز به سؤالات اساسی مانند انجام چهار عمل اصلی ریاضی و خواندن یک نمودار ساده دارد. یکی یکی از سوالات آزمون تیمز کلاس چهارم این است: “403-1000 چقدر است؟” به سوال جواب نده
روند نزولی ایران و پیشرفت کشورهای منطقه
عملکرد ایران در آزمون تیمز در حالی کاهش یافته است که کشورهایی مانند ترکیه، امارات و ارمنستان رشد قابل توجهی داشته اند.
جایگاه ایران در رده چهارم: رتبه دوازدهم در ریاضیات و رتبه نهم در علوم در بین 15 کشور منطقه.
جایگاه ایران در پایه هشتم: نهم ریاضی و دهم در علوم در بین 16 کشور منطقه.
روند تغییر مدرسه
کاهش آزار و اذیت و قلدری دانش آموزان در مدارس: گزارش ها نشان می دهد که میزان آزار و اذیت، قلدری جسمی و روحی در بین دانش آموزان کاهش یافته و دانش آموزان کمتر از قبل توسط همسالان خود در مدارس مورد آزار و اذیت قرار می گیرند. این نشان دهنده بهبود نسبی جو مدرسه و جو اجتماعی آن است.
کاهش نظم و انضباط از دیدگاه مدیران در پایه هشتم.
بهبود نگرش دانش آموزان کلاس چهارم نسبت به ریاضیات و علوم نسبت به سال 2019.
مسعود کبیری; مدیر مرکز مطالعات تیمز و مروارید ایران معتقد است نتایج ضعیف ایران در تیمز 2023 بر لزوم توجه ویژه به مناطق محروم، مدارس کم برخوردار و دانش آموزانی که نیاز به توجه علمی دارند، تاکید می کند. او میگوید در حال حاضر رویکرد آموزش ناقص است و منابع به گونهای توزیع میشوند که به نفع مدارس موفقتر و دانشآموزان قویتر باشد. این روند باعث شده است که 5 درصد دانش آموزان در مدارس شاهد از استاندارد بسیار پایینی برخوردار باشند در حالی که در مدارس مختلط روستایی این رقم به 70 درصد می رسد.
کبیری همچنین تاکید می کند که مدت زمان تمرین در ایران به دلیل تعطیلات طولانی و آلودگی هوا کوتاه شده است. در عوض، او پیشنهاد میکند که تعطیلات مدارس از ابتدای جولای آغاز شود.