مدیرعامل سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی گفت: مجموع سرمایه گذاری های جذب شده توسط دولت سیزدهم 10 میلیارد و 608 میلیون دلار است.
چیزی را گزارش کنید مهر علی فکری امروز (سه شنبه) در نشست خبری اظهار کرد: مهم ترین دستاورد اطلس سرمایه گذاری کاهش هزینه های سرمایه گذاری با یافتن مکان های مناسب برای سرمایه گذاری است. عوامل موقعیت مکانی به سرمایه گذاران کمک می کند تا بهترین انتخاب را برای حوزه فعالیت خود داشته باشند.
وی درباره میزان سرمایه گذاری در دولت سیزدهم گفت: در دو سال دولت سیزدهم 10 میلیارد و 608 میلیون دلار سرمایه گذاری از خارج از ایران در کشور انجام شد. روسیه، چین، امارات متحده عربی، ایرانیان مقیم خارج از کشور، ترکیه، عراق، هند و عمان بیشترین سرمایه گذاری را در ایران در این مدت داشته اند و روسیه نیز 2.7 میلیارد دلار در دولت سیزدهم ایران سرمایه گذاری کرده است.
رئیس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران تصریح کرد: راهبرد ما تنها تغییر مکانهای جذب سرمایه نیست، بلکه سطح سرمایهگذاریها در ایران افزایش یافته است. ایجاد محدودیتها و شرایط امنیتی پرخطر منجر به این نشد کاهش سرمایه گذاری در ایران
فکری خاطرنشان کرد: پیش از این بین ایران و برخی کشورها برای سرمایه گذاری توافقاتی صورت گرفته بود اما اقدامات مشخصی انجام نشد اما اخیرا پروژه های زیادی راه اندازی شده است. ادامه این وضعیت منوط به بررسی سایر جنبه های تجارت در ایران است.
تامین آب، برق و گاز اصلی ترین جاذبه سرمایه خارجی است
رئیس سازمان سرمایهگذاری با اشاره به آمار سرمایهگذاریهای خارجی به تفکیک بخشهای اقتصادی گفت: از ۱۰ میلیارد و ۶۰۸ میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی انجامشده در ایران تاکنون، بخش «تامین آب، برق و گاز» بوده است. «حمل و نقل و ارتباطات»، «خدمات»، «ساختمان»، «صنعت»، «کشاورزی»، «معدن»، «نفت و گاز» و «افزایش سرمایه طرحهای موجود» هر کدام بیشترین سهم را داشتند.
وی یادآور شد: قبل از دولت سیزدهم ارتباط جمهوری اسلامی با همه بانک ها و نهادهای توسعه ای دنیا قطع شد. دلیل این امر هم این بود که از قبل وام گرفته بودیم و راهکارهایی مبنی بر رفع تحریم ها ارائه شد. در دولت سیزدهم تصمیم گرفتیم این راهکارها را تغییر دهیم. اولین اقدام تسویه مطالبات این موسسات از جمله بدهی به بانک توسعه اسلامی بود.
امکانات جدیدی خواهیم گرفت
فخری با بیان اینکه اصلاح روابط با همسایگان ایران در دستور کار قرار دارد، گفت: بدهی معوق ما حدود 300 میلیون دلار است و بخش قابل توجهی از بدهی را کشورهای اسلامی مانند عراق و سایر نهادهای فعال در این حوزه پرداخت کرده اند. بدهی بسیار زیاد است، اما بدهی معوق که حدود 300 میلیون دلار بود، اکنون به طور کامل پرداخت شده است.
رئیس سازمان سرمایه گذاری تصریح کرد: از این پس بدهی ها را پرداخت می کنیم و تسهیلات جدید می گیریم.
آغاز رایزنی با صندوق اوپک
وی در ادامه تصریح کرد: اقدام دیگری که در دستور کار است، آغاز رایزنی با سایر نهادها از جمله صندوق اوپک است. تلاش می کنیم اساسنامه این صندوق را تغییر دهیم که مدتی طول می کشد. ما قصد داریم نقش فعالی در صندوق اوپک ایفا کنیم. ما باید از شرکای خود در این صندوق حمایت کنیم و همچنین در حال پیگیری قالب توسعه روابط با کشورهای وابسته در این صندوق هستیم.
به گفته فکری، اولین رویداد مربوط به سازمان همکاری شانگهای ماه آینده در ایران برگزار می شود. این اولین میزبان ایران از زمان پیوستن به سازمان همکاری شانگهای است. امیدواریم از این ابزار بین المللی برای تقویت هر چه بیشتر روابط سرمایه گذاری جمهوری اسلامی ایران و اعضای شانگهای استفاده شود.
وی در خصوص تعاملات اخیر ایران با گروه بریکس گفت: نشست مجازی بریکس فردا برگزار می شود و من در این نشست حضور خواهم داشت. از این ابزار می توان برای توسعه روابط خارجی نیز استفاده کرد.
ایلام میزبان بیشترین سهم سرمایه گذاری خارجی در بین استان های کشور است
فکری در خصوص میزان سرمایه گذاری در ایران گفت: استان ایلام بیشترین سهم سرمایه گذاری را در بین استان های کشور دارد چرا که روس ها در میادین نفتی این استان سرمایه گذاری می کنند.
پرداخت ارز ترجیحی به عنوان مشوقی برای سرمایه گذاران خارجی
رئیس سازمان سرمایه گذاری تصریح کرد: انگیزه اصلی سرمایه گذاران در حوزه ارز ترجیحی است. در بانک مرکزی پول نقد با نرخ ترجیحی بالاتر از نرخ ارز پرداخت می شود. بانک مرکزی باید حوزه فعالیت خود را در این زمینه گسترش دهد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در سرمایه گذاری به طرف های خارجی جهت می دهیم یا در این زمینه منفعلانه عمل می کنیم، پاسخ داد: وقتی در جذب منابع خارجی با محدودیت مواجه می شویم باید اولویت بندی کنیم که این کار سختی است زیرا می خواهیم ما را تغییر دهیم. این اقدام آغاز شده است، اما ما باید منافع خود و طرف خارجی را در نظر بگیریم و در یک نکته به اجماع برسیم. البته باید مزیت هر دو کشور را در نظر گرفت.
سرمایه گذاری چین در ایران امسال به 2 میلیارد دلار افزایش می یابد
فکری با اشاره به افزایش سرمایه گذاری چینی ها در ایران از حدود 200 میلیون دلار در سال گذشته به حدود 2 میلیارد دلار در سال جاری، گفت: با راهنمایی و راهنمایی معاون رئیس جمهور، تحرک ما در چین افزایش یافته است. زیرا همه جوانب در نظر گرفته شده است. ما بسیاری از موانع را در همکاری با این کشور برداشته ایم. مجموع سرمایه گذاری چین ممکن است بسیار بالاتر از این رقم باشد. به شرطی که موانع آن در ایران برطرف شود.
رئیس سازمان سرمایه گذاری تحریم ها علیه ایران را بهانه ای برای کم کاری دانست و گفت: یکی یکی از مشکلات اصلی مربوط به نوسانات مقررات در ایران است که باید تا حد امکان آن را برطرف کنیم. تغییرات مکرر مقررات بر تعاملات اقتصادی و تجاری تأثیر می گذارد. اتفاقی که با چین افتاد این بود که ما سعی کردیم از این مشکلات جلوگیری کنیم.
ورود چینی ها به حوزه های لجستیک، بنادر و معدن
فکری تصریح کرد: چینی ها وارد لجستیک، بنادر، معدن، انرژی های تجدیدپذیر، پل سازی و سایر بخش ها شده اند.
وی در پاسخ به ایسنا درباره سرمایه گذاری های چین در حوزه املاک ایران گفت: وقتی سرمایه گذاری خارجی را در نظر می گیریم باید سهم طرف خارجی را هم در نظر بگیریم. ما باید با طرف خارجی صحبت کنیم که دوستان ما در وزارت راه و شهرسازی با کشورهای مختلف از جمله چین رایزنی می کنند.
به گفته فکری، برای پروژه 10 میلیارد دلاری باید نقطه شروع این تعامل با طرف خارجی را مشخص کنیم. مثلا فرض کنیم یک میلیارد دلار از این طریق تخصیص داده شود و مشخص کنیم که 9 میلیارد دیگر از کجا تامین می شود. بعد خارجی چک می کند که می آید یا نه. یکی یکی از مسائلی که اکنون با آن درگیر هستیم و بخشی از آن از طریق اطلس سرمایه گذاری است، ابلاغ به طرف خارجی است که ورود و خروج شما به این طرح به این صورت خواهد بود.
هیچ سرمایهگذاری برای استخراج لیتیوم در دریاچه ارومیه انجام نشده است
رئیس سازمان سرمایه گذاری در پاسخ به این سوال که آیا عربستان در ایران سرمایه گذاری کرده است؟ وی گفت: در این مدت هنوز ثبت سرمایه از عربستان انجام نشده است، چندین دور مذاکره با این کشور که اولین سهامدار بانک توسعه اسلامی است داشته ایم اما این کشور هنوز انجام نداده است. هرگونه سرمایه گذاری خاص در ایران
وی در خصوص مشکوک بودن برداشت لیتیوم از دریاچه ارومیه گفت: خیر به نظر نمی رسد این مشکل وجود داشته باشد. هیچ سرمایهگذاری برای استخراج لیتیوم در دریاچه ارومیه انجام نشده است.