به گزارش مانیبان، رئیس جمهور اخیرا از ضرر روزانه 20 میلیون لیتر سوخت گلایه کرده است. موضوع خیلی سریع یکی به یکی از موضوعات جدی رسانه ها و فضای اقتصادی کشور تبدیل شده است که این ادعا در حالی مطرح شده است که انتظار می رود سازمان هایی مانند ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به عنوان متولیان اصلی این موضوع ارائه کنند. اقدامات لازم توضیحاتی در مورد کیفیت این موضوع و پاسخ به سوالات افکار عمومی.
چندی پیش محمدباقر قالیباف رئیس مجلس با اشاره به موضوع قاچاق سوخت در کشور اظهار داشت: روزانه 30 میلیون لیتر سوخت از کشور خارج می شود که امروز واردکننده و تولیدکننده سوخت دولت است. فرآورده های نفتی در کشور شک نکنید که این قاچاق سازمان یافته است، این را با علم می گویم، مراکز تولید و مصرف کنندگان اصلی اولین تولیدکنندگان این کالای قاچاق هستند.
هدررفت این حجم هنگفت سوخت، پرسش های جدی را در مورد نظارت بر فرآیندهای تولید، توزیع و صادرات سوخت در کشور و همچنین نقش نهادهای مختلف در این زمینه از جمله وزارت نفت، گمرک، نیروگاه ها ایجاد کرده است. ، قابل تامل نهادهای نظارتی و دفاتر مرکزی مبارزه با قاچاق کالا است.
علیرغم اهمیت موضوع، تاکنون رئیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره این شکایت و جزئیات آن سکوت اختیار کرده است، این در حالی است که رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز یکی به عنوان یکی از مهمترین نهادهای نظارتی برای مبارزه با قاچاق سوخت و جلوگیری از تخلفات در این زمینه شناخته می شود.
موضوع کمبود 20 میلیون لیتری سوخت نه تنها ابعاد اقتصادی دارد، بلکه امنیتی نیز پیش بینی می شود:
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گزارش دقیقی از نقش نهادهای ذیربط در این زمینه ارائه کند.
میزان مسئولیت هر دستگاه در این حادثه باید محاسبه و اعلام شود.
باید مشخص شود که این حجم سوخت در چه مرحله ای از زنجیره تولید به مصرف تلف می شود و آیا قاچاق عامل اصلی این حادثه بوده است یا خیر؟
با توجه به حساسیت این موضوع، سکوت نهادهای نظارتی به ویژه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز می تواند منجر به افزایش ابهامات شود، لذا شفاف سازی و ارائه گزارش رسمی در این خصوص امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.