پایگاه خبری تحلیلی بازتاب آنلاین (rimino.ir):

مهر: رای پرونده نقض کپی رایت در فیلم قهرمان صادر و ادعای شاکی بی اساس اعلام شد; بر این اساس هفت کارشناس و کارشناس هنری اتهامات وارده به فیلم «قهرمان» را رد کردند.

رای دادگاه رسیدگی به پرونده نقض کپی رایت فیلم «قهرمان» با استناد به نظرات سه تن از اساتید دانشگاه تهران، کارشناسان و مدرسین حوزه حقوق مالکیت معنوی و همچنین چهار کارشناس رسمی هنری به اتفاق آرا صادر شد. مسئولیت شاکی را اعلام کرد. اتهامات بی اساس و رد شده و فیلم «قهرمان» کاملاً عاری از این اتهامات بود.

در خبری که روابط عمومی اصغر فرهادی در اختیار رسانه ها قرار داده است، توضیحاتی در خصوص این عبارت آمده است:

پس از طرح شکایت دانشجوی سابق اصغر فرهادی (آزاده مسیح زاده) مبنی بر نقض کپی رایت در فیلم «کاهرمان» و ادعای وی مبنی بر تقسیم کلیه درآمدها و جوایز داخلی و خارجی فیلم «کاهرمان»، دادگاه رسیدگی به امور غیر تخصصی در مرحله رسیدگی و صدور کیفرخواست بدون ارجاع به کارشناسان مربوطه، موضوع برای بررسی همه جانبه حقوقی در سه مرحله جداگانه به کارشناسان یک نفره و سه جانبه و در نهایت به کارشناسی سه نفره ارجاع شد. از دانشگاه تهران متخصص در زمینه کپی رایت هفت کارشناس پس از بررسی جداگانه محتوای پرونده و بررسی جهات حقوقی و هنری موضوع، ادعای شاکی (آزاده مسیح زاده) را فاقد اعتبار دانسته و اتهامات وارده به ق. تهیه کننده فیلم “قهرمان” قرار بود بی اساس باشد.

رای صادره بر اساس نظرات کارشناسان رسمی و دانشگاهی، مبانی حقوقی و هنری را به تفصیل تشریح و به بررسی فیلم «هرومان» و سه نسخه مختلف مستند شاکی و ده‌ها ساعت فیلمبرداری از این مستند پرداخته است. کارگاه آموزشی اصغر فرهادی، اکیدا تاکید می شود که تولید هر فیلم یا اثر هنری با الهام از یک رویداد واقعی یا اخبار منتشر شده از آن، مانعی ندارد زیرا یک رویداد واقعی و اخبار آن بخشی از حوزه عمومی (دامنه عمومی) است و متعلق به همه است و حق استفاده از آن در انحصار هیچکس نیست، این امر در سراسر جهان کاملاً پذیرفته شده و مشهود است.

مستند شاکی (آزاده مسیح زاده) بر اساس یک واقعه واقعی و بر اساس اخبار منتشر شده در روزنامه های جام جم ایران و سایت تیترآنلاین در تاریخ 1390/03/02 و 2/4/1390 و همچنین در گزارش خبری سیمای استان فارس و صرف خواندن و بازگویی یک خبر منتشر شده برای هیچ شخصی حق مالکیت ایجاد نمی کند. بنابراین شباهت های این دو فیلم مستند و داستانی از یک سو ناشی از منبع مشترک این دو اثر در واقعیت و اخبار رسانه ای و از سوی دیگر از آموزه ها و سبک مربی کارگاه اصغر فرهادی است. ، و به یقین می توان گفت که تخلف قانونی صورت نگرفته و ادعاهای مطرح شده کاملا مردود است.

در بخشی دیگر از گزارش‌های کارشناسی به این نکته اشاره شده است که شاکی از ده‌ها ساعت فیلم از جلسات کارگاه اصغر فرهادی فیلمی یک ساعته جمع‌آوری کرده است که در آن مونتاژها و تعدیل‌های یک‌طرفه و تنظیم‌شده به نفع وی انجام شده است. و تفاوت زیادی بین فیلم اصلی کارگاه و فیلم ارائه شده توسط شاکی به بازپرس در مرحله تحقیقات وجود دارد. لذا این فیلم گردآوری شده از جلسات کارگاه که مبنای اصلی صدور اتهام می باشد باطل اعلام می گردد.

همچنین با بررسی اسناد آرشیوی و تصاویر ضبط شده از کارگاه، مشخص شد که طرح روایی، ساختار، نوع پرداختن به مضامین، نوع روایت، نحوه زیر سؤال بردن ادعای سوژه ها، موقعیت مکانی، نحوه استفاده از دوربین، نوع کادربندی، روش های برخورد اولیه و ثانویه با موضوع مستند، ایجاد فضای بهینه و حتی پایان بندی (انتهای باز) و بسیاری از عناصر دیگر مستندی که توسط فرهادی به دانش آموز ارائه و آموزش داده شد، تمامی آموزش های تصویری گردآوری شده از جلسات کارگاه توسط شاکی حذف شد. بر این اساس طرح ارائه شده توسط فرهادی به دانش آموز بیش از یک ایده و طرح اولیه و خام است و در واقع نوعی الگو است که چارچوبی کامل برای شکل گیری روایت در مستند و راهنمای مربی است. . و تأثیر مستقیم آن بر تولید، در سند مذکور کاملاً مشخص است.

در نقدها آمده است که فیلم «قهرمان» از نظر مفهوم، روایت، ساختار، شخصیت پردازی، تفسیر و تمامی عناصر خلاقانه هنری مورد بحث در حوزه کپی رایت کاملاً مستقل و متفاوت از مستند و حتی همان واقعیت واقعی است. و «اخبار منتشر شده را بررسی می کند و از هیچ زاویه ای متهم به نقض کپی رایت نمی شود».

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *