“ایمنی شغلی” یک کلمه کلیدی بسیار تکراری است، آنقدر تکرار شده و مورد استفاده قرار می گیرد که دیگر هیچ اشاره ای به واقعیت ندارد.

حدود دو سال پیش بود که وزارت کار وقت از تشکیل کمیته امنیت شغلی برای بازگرداندن امنیت شغلی از دست رفته کارگران کشور خبر داد و از قضا در رابطه با این کمیته و عملکرد آن; بحث و گفت‌وگو و مصاحبه‌های زیادی صورت گرفت، اما در واقع نتیجه کمیته مذکور تنها تعیین سقف چهار سال قرارداد موقت برای کارگرانی بود که در مشاغل ناپیوسته کار می‌کنند، یعنی اعمال تبصره فراموش‌شده ماده ۷. قانون کار پس از حدود سی سال سهل انگاری بود!

باز هم «کمیته ایمنی شغلی»!

اکنون در روزهای اخیر، مسئولان وزارت کار بار دیگر از تشکیل کمیته ای به نام «امنیت کار» با هدف «اصلاح قانون کار» خبر داده اند. بعد از چند سال دوباره قرار است کمیته ای به نام امنیت شغلی تشکیل شود در حالی که آن کمیته قبلی دستاورد خاصی برای کارگران نداشت. درست تر، باید بگوییم «دوباره آخر خط».

قبل از ورود به محتوای اظهارات معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و تامین اجتماعی، جای سوال دارد که کمیسیونی که دو سال و چند ماه پیش به نام امنیت کار برگزار شد و ظاهراً با حضور نمایندگان سه گروه دولت، کارگران و کارفرمایان، چه دستاوردهایی داشته‌اید و چه کرده‌اید که اکنون دوباره برای تشکیل کمیته‌ای مشابه با نام مشابه بازگردند؟ اساساً «تامین امنیت شغلی کارگران» نیازمند تشکیل کمیته ها و جلسات است، آیا احیای قراردادهای دائمی نیازمند اصلاحات قانونی است؟

راه حل “تامین امنیت کار”

به گفته حسین حبیبی، عضو هیأت مدیره شورای عالی شوراهای اسلامی کار کشور، «تضمین امنیت شغلی کارگران کشور که امروز بیش از 95 درصد قراردادهای موقت دارند و یکی از دلایل آنهاست. سکوت و عدم تشکیلات این قراردادهای موقت است، ابطال مصوبه 179 دیوان عدالت در سال 1375 مجمع عمومی دیوان عدالت اداری است؛ با این مصوبه مجوز قانونی برای جشن قراردادهای موقت در آثار صادر شد. دائمی است و اگر می‌خواهند ثبات شغلی را برقرار کنند، باید حکم لغو این مصوبه غیرقانونی را صادر کنند، اما تمام دعاوی کارگران در دیوان عدالت برای ابطال این سند ناکام مانده و به جایی نرسیده است.»

در سالهای اخیر کارگران به صورت فردی و جمعی بارها در دیوان عدالت اداری شکایت کرده و خواستار ابطال سندی شده اند که با استفاده نادرست از معنای مخالف شرط در متن ماده 7 قانون کار، کار. به کارفرمایان اجازه داد تا با کارگران خود با آغوش باز و آسوده رفتار کنند، قرارداد موقت سه ماهه یا حتی یک ماهه امضا کنند. قضات دادگاه به این شکایات توجهی نکردند و مصوبه مذکور که ریشه بسیاری از مشکلات امروز کارگران است هرگز باطل نشد.

چهارم مهرماه، علی حسین رعیتی فرد، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تشکیل کمیته ایمنی محیط کار خبر داد و گفت: برای کاهش نگرانی کارگران به اولویتی دست یافته ایم که عبارت است از: اصلاح ماده 10 قانون کار و رسیدگی به نگرانی های ایمنی. شغل کارگران را اصلاح کنید.

به گفته معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، امنیت کار یکی از اولویت های وزیر کار است و وزارت کار به عنوان مرجع حاکم در حوزه روابط کار تلاش می کند به خوبی به این موضوعات رسیدگی کند. . تنظیم روابط بین کارگر و کارفرما.

“ماده 10 قانون کار را در اولویت اصلاح کنید! چگونه ممکن است؟” حسین حبیبی با طرح این سوال گفت: با اصلاح ماده 10 چگونه می خواهید به امنیت شغلی دست یابید؟ اساساً تأمین امنیت شغلی وقتی به قانونی بودن قراردادهای موقت در مشاغل مستمر مربوط می شود، چه ربطی به ماده 10 قانون کار دارد که کاملاً به جزئیات قرارداد کار می پردازد؟

ماده 10 قانون کار موارد زیر را در قرارداد کار قانونی الزامی می کند:

«الف- نوع کار یا حرفه یا وظیفه ای که کارگر باید انجام دهد

ب – حقوق یا پایه حقوق و مزایای آن

ج – برنامه کاری، تعطیلات و تعطیلات

د- اثر محال آنام

ه – تاریخ انعقاد قرارداد

و – مدت قرارداد در صورتی که کار برای مدت معین باشد

ز- سایر مواردی که عرف و عادت کار یا محل ایجاب می کند.

ضمناً این ماده قانونی تبصره ای دارد با این مضمون که «در مواردی که قرارداد کار نوشته می شود، قرارداد در چهار نسخه تنظیم می شود، یک نسخه برای اداره کار محل، یک نسخه برای کارگر، یک نسخه. به کارفرما و رونوشتی به کارفرما اکنون در اختیار شورای اسلامی کار و در کارگاه های بدون شورا در اختیار نماینده کارگران است که البته هرگز اجرایی نشده است. در چهار دهه گذشته

احسان سهرابی، فعال صنفی، نگرانی خود را در این خصوص ابراز می کند: «احتمالاً اتاق بازرگانی و نمایندگان سرمایه داران علاقه مند به اصلاح قانون کار به نفع خود هستند که از سوی معاونت روابط کار وزیر امور خارجه خطاب به وزارت امور خارجه خطاب به وزیر امور خارجه آمده است». وزارت کار و دولت: «همین اجرای صحیح، تبصره ماده 10 قانون کار که متن آن فارسی و کاملاً خواندنی و بدون ابهام است کافی است، نمی خواهیم چشم قانون کار را ببندیم. به جای اصلاح ابرو!

وی با بیان اینکه «قانون را نمی توان به صلاح خود اصلاح کرد»، می افزاید: اگر می خواهید به امنیت شغلی کارگران یا معیشت یا مسکن آنها فکر کنید، باید قوانین کشور را به درستی رعایت کنید. موادی از قوانین کار وجود دارد که با ناباوری دولت ها کنار گذاشته شده و سال ها در تار عنکبوت پوشانده شده است. لااقل وارد مسائلی که در آن تجربه ندارید نشویم و به فکر اصلاح آن نباشیم!

به گفته وی، «نمی‌توان مسئولانی که سفره‌هایشان رنگارنگ است، برای حقوق قانونی کارگران تصمیم بگیرند و قانون را اصلاح کنند و در عین حال کارگران را به رضایت خاطر تشویق کنند؛ می‌خواهم بپرسم چرا قوه قضائیه امسال تصمیم به افزایش 50 درصدی مهریه دارد اما دیوان عدالت همان قوه افزایش حقوق 27 درصدی را قانونی دانسته است چرا دیوان عدالت به ابطال 179 رأی نمی دهد؟ در مورد تضمین امنیت شغلی کارگران؟

«امنیت شغلی» تنها رمزی است که در اظهارات و مصاحبه های مسئولان تکرار می شود. هر از چند گاهی مسئولان پرچم از دست دادن امنیت شغلی را برافراشته و از تشکیل کمیته ای به همین نام خبر می دهند. اما حل مشکل موقتی سازی گسترده که باعث شده کارگران حتی تشکل های رسمی کارگری را نتوانند تشکیل دهند، راه حل بسیار ساده ای دارد. در واقع چرا اجرا نمی شود؟


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *