دلیل توقف صادرات گاز ترکمنستان به ایران چیست؟

از دیدگاه اقتصادی، موضوع کاهش صادرات گاز از ترکمنستان بیشتر مطرح است. با این حال، آنها برای گاز مشتری دارند و محدودیت هایی دارند. زیرا در فصل سرما، مصرف گاز در کشور خود شما افزایش می یابد، در حالی که در بقایای بلوک شرق قدیم، تصمیمات معمولا به صورت متمرکز و شخص محور و نه گروهی گرفته می شود.

به گزارش ایلنا، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: موضوع کاهش صادرات گاز از ترکمنستان از نظر اقتصادی اهمیت بیشتری دارد. با این حال، آنها برای گاز مشتری دارند و محدودیت هایی دارند. چون در فصل سرما مصرف گاز در کشور خود شما افزایش می یابد. علاوه بر این، در سایر کشورهای بلوک شرق قدیم، تصمیمات معمولاً به صورت متمرکز و شخص محور گرفته می شود تا گروهی.

رضا نوشادی درباره قطع گاز ترکمنستان و تاثیر آن بر عدم تعادل گاز در این کشور توضیح داد: به استثنای چند سالی که اختلاف حقوقی بین دو کشور بر سر واردات گاز وجود داشت، ترکمنستان یکی یکی از منابع تامین گاز شمال شرق کشور بود که مقادیر متفاوتی از پنج میلیون مترمکعب تا حدود 20 و 30 میلیون مترمکعب داشت.

یعنی از ترکمنستان گاز وارد می کردیم و شبکه را متعادل می کردیم که امروز دیگر امکان پذیر نیست. وی درباره توقف صادرات گاز ترکمنستان به ایران گفت: جداسازی و اتصال گاز ترکمنستان به صورت ویژه در مدیریت بین الملل در حال پیگیری است. من در مذاکره حضور نداشتم، اما برای ادامه تامین گاز از این کشور پیشنهادهایی برای ایجاد زیرساخت برای تامین گاز ترش از ترکمنستان ارائه کردیم. ما حتی اجرای پروژه و زیرساخت ها را هم بر عهده گرفتیم، اما به هر حال ترکمن ها موضوع خرید و فروش گاز هستند و صاحبان کالا مختارند که این گاز را به ما برسانند یا نه.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: از نظر اقتصادی بحث صادرات گاز از ترکمنستان اهمیت بیشتری دارد، اما آنها برای گاز مشتری دارند و محدودیت هایی دارند. در فصل سرما، مصرف گاز در کشور شما افزایش می یابد، در حالی که در بقایای بلوک شرق قدیمی، تصمیمات معمولاً به صورت متمرکز و شخص محور و نه گروهی گرفته می شود. البته منوهایی هم وجود دارد که در مذاکرات مطرح نمی شود. علاوه بر این، محدودیت تحریم ها علیه ایران و مبادلات مالی نیز موثر است.

وی یادآور شد: یک پرونده حقوقی داشتیم که بیشتر مشکل برطرف شد و بخش زیادی از اعداد، پرداخت ها و شبهات ذکر شده در رای دادگاه برطرف شد. نوشادی در خصوص اقدامات در زمینه تثبیت گاز شمال شرق کشور تصریح کرد: اقدامات خوبی در سال های اخیر برای تثبیت گاز شمال شرق کشور انجام داده ایم. این شامل خط لوله قم – پارچین می شود که شمال و شمال شرق را کاملاً از گاز مصرفی البرز و تهران مستقل کرد. همچنین ایستگاه تقویت کننده آرادان ظرفیت انتقال گاز در شمال و شمال شرق را 10 میلیون متر مکعب افزایش داد.

وی ادامه داد: با اقدامات انجام شده بلافاصله، تکمیل رینگ زمینی شرق برای تامین نیاز خراسان جنوبی از شمال سیستان، این پروژه با خط لوله 35 اینچ از چهارراه دشتک تا نهبندان اجرا شد. همچنین بر اساس خط لوله دیزباد-تربت حیدریه در خراسان انعطاف پذیری ایجاد کردیم. علاوه بر این، بخش تربت جام اجرایی شد و اقداماتی برای افزایش انعطاف پذیری انتقال و توزیع گاز در شمال شرق انجام شد.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، تأسیسات ذخیره‌سازی گاز را برنامه‌های راهبردی بلندمدت برشمرد و اظهار داشت: در این راستا فاز دوم مخزن ذخیره‌سازی شوریجه را تکمیل کرده‌ایم که پیشرفت 50 درصدی دارد. اگر چنین است. مخزن نبود با توجه به اینکه ترکمنستان پنج میلیون متر مکعب گاز دریافت نمی کرد، مدیریت آن بسیار مشکل بود. اما تاکنون از ابتدای فصل سرما توانسته ایم گازرسانی را مدیریت کنیم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر برنامه مشخصی برای ذخیره سازی نداریم، یادآور شد: به طور کلی روزانه حدود چهار تا پنج درصد گاز از دو مخزن شوریجه و سراجه یعنی 20 میلیون مترمکعب از شوریجه و 10 گاز تحویل می شود. میلیون متر مکعب از سراجه فاصله دارد. ما در مجموع 30 میلیون متر مکعب ظرفیت استحصال گاز از دو مخزن داریم که بیش از ظرفیت مجاز در شرایط عملیاتی قابل استحصال است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما