به گزارش مانی بان، چند سالی است که تورم در اقتصاد کشور بالای 40 درصد بوده و قصد کاهش ندارد. تداوم این نرخ تورم بالا، با توجه به تورم موجود، مشکلات اقتصادی زیادی را برای مردم، دولت و بخش خصوصی ایجاد کرده است.
تسنیم نوشت: یکی یکی از بحث های مدیران دولتی برای تعیین حداقل دستمزد کارگران این است که اگر درصد افزایشی زیاد باشد بر نرخ تورم تاثیر می گذارد و آن را نیز افزایش می دهد و بهانه دیگر این است که افزایش دستمزد باعث اخراج کارگران می شود .
در حال حاضر قدرت خرید کارگران به حدی پایین است که حقوق آنها تنها بخشی از هزینه های ماهیانه آنها را پوشش می دهد و کارگران برای امرار معاش مجبور به انجام چندین کار هستند. یکی یکی از مشکلات حقوق کارگران عدم تناسب بین دستمزد و حقوق با توجه به تورم است. در شرایطی که حقوق کارگران همواره کمتر از نرخ تورم اعلامی از سوی مراکز رسمی است، باعث کاهش ماهانه قدرت خرید کارگران شده است.
در مورد دستمزد کارگران در سال 1403 باید گفت که رقم حداقل دستمزد 7.2 میلیون تومب در ابتدای سال چیزی حدود 113 دلار بوده و اکنون و در ماه های پایانی سال و با توجه به تکانه های مداوم نرخ ارز در دی ماه امسال (به نرخ 81 هزار تومان به ازای هر دی ماه) به حدود 88 دلار رسیده است.
در واقع ارزش واقعی حقوق یک سال است که با تکانه های مبادله ای و کاهش ارزش ریال “رقیق” شده است و معلوم نیست همان 88 دلاری که در ماه به کارگران پرداخت می شود “واقعی” چقدر است. “ارزش؟ “در پایان سال؟
در چنین شرایطی برخی نمایندگان مجلس از افزایش حدود 30 درصدی حقوق کارگران خبر داده اند، در حالی که در صورت افزایش حدود 30 درصدی حقوق قطعا برای کارگران و مشکلات معیشتی کارگران موثر نخواهد بود. بیشتر از همیشه خواهد بود.
احمد فاطمی، نماینده مجلس گفت که احتمالاً حقوق کارگران در سال آینده 30 درصد افزایش خواهد یافت. اولویت اول در مورد افزایش حقوق، پاسخگویی به نرخ تورم فعلی است. در حال حاضر شورای سه جانبه متشکل از دولت، نماینده کارگران و نماینده کارفرمایان در حال بررسی حقوق کارگران است.
وی گفت: معتقدم حقوق کارگران به طور متوسط 30 درصد افزایش می یابد و این میزان بسته به کمترین و بالاترین حقوق از 20 تا 30 درصد متغیر است.
سامیه گلپور رئیس مرکز عالی اصناف کشور با اشاره به اینکه بیش از 50 درصد معیشت یک خانوار کارگری صرف هزینه های مسکن می شود، گفت: طبق اصل 31 قانون اساسی، داشتن خانه منطبق بر نیاز است. حق هر فرد و خانواده ایرانی است. بر اساس این اصل، دولت موظف است برای اجرای این اصل، نیازمندان به ویژه روستائیان و کارگران را در اولویت قرار دهد.
وی ادامه داد: اگر دولت معتقد است با کنترل افزایش دستمزدها در سطحی زیر تورم می تواند چرخه تورم را کنترل کند، تصور اشتباهی است، زیرا عوامل دیگری بر تورم تأثیرگذار هستند، سالانه عواملی بر تورم تأثیر می گذارد که دولت انجام می دهد. انجام می دهد. شما کنترلی روی آنها ندارید و مهم ترین آنها افزایش شدید اجاره بهای مسکن است.
علی راستگو دبیر اجرایی خانه کار فارس با بیان اینکه بین 45 تا 50 درصد کارگران همچنان از دستمزد واقعی عقب هستند، تاکید کرد: دولت باید در پنج سال آینده با احتساب تورم سالانه تلاش کند تا این نسبت را جبران کند. .
راستگو به شرایط برخورد با کارگران نیز اشاره کرد و اظهار داشت: با وجود گذشت سال ها از تصویب ماده 3 قانون الزام به درمان رایگان کارگران، همچنان بدون تکلیف اجرا می شود.
محمدرضا تاجیک عضو کمیته حقوق و دستمزد شورای عالی کار گفت: ساختار حقوق باید بازنگری اساسی شود. هدف از اجرای تعیین مزد این است که مزد تعیین شده بتواند کفاف حمایت خانواده کارگر را بدهد، در صورتی که مزد فعلی نتواند کفاف غذای خانواده کارگر را بدهد. همچنین پوشش دهد
وی گفت: حقوق کارگران همیشه یک سال از تورم عقب است. در تعیین حقوق، تورم مورد انتظار برای سال مورد نظر در نظر گرفته نمی شود، میزان واقعی حقوق کارگران عددی نیست که به عنوان حقوق تعیین شده و به کارگر پرداخت می شود. در واقع حقوق کارگران همیشه یک سال از تورم عقب است.
به گزارش تسنیم، رشد سریع قیمت کالاها و افزایش چند برابری قیمت ها، قدرت خرید کارگران را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. حتی اگر حقوق متناسب با تورم رشد کند، باز هم شتاب تورم آنقدر سریع است که اینطور نیست. جبران هزینه های کارگران کند است و دستمزد کارگران همیشه از قیمت ها عقب است.
به گزارش تسنیم، شرایط سخت و دستمزد پایین کارگران را از صنایع دور کرده است. دستمزد کارگران در کشور سال هاست که از تورم عقب مانده است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، نرخ تورم در چهار سال متوالی از سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۸ به ترتیب ۴۱.۲، ۴۷.۱، ۴۶.۲ و ۴۶.۵ بوده است. این در حالی است که افزایش حداقل دستمزدها در این سال ها کمتر از نرخ تورم بوده است. یعنی در تمام این سال ها افزایش حقوق کارگران با تورم پیشی گرفته است و این موضوع معمولا در سال های قبل و بعد تکرار می شود.
میزان حقوق کارگران در کشور برای پاسخگویی به مشکلات کارگران کافی نیست که به گفته کارشناسان بازار کار در حال حاضر با سه پدیده متفاوت در بازار مواجه هستیم. مردان در کارخانه ها کار می کنند و تمایل به شبیه سازی مشاغل با درآمدهای بالاتر از حداقل دستمزد وزارت کار و استخدام گسترده زنان با حقوق کم دارند که نشان دهنده وضعیت نامطلوب تولید است. ثانیاً پدیده مهاجرت کارگران با مدارک متوسط و بالاتر به خارج از کشور و ثالثاً جایگزینی کارگران خارجی با صلاحیت های پایین که همگی منجر به کاهش بیشتر بهره وری در کارخانجات و صنایع کشور می شود.