به گزارش مگتو مرجانه گلچین بازیگر مشهور ایرانی در زمینه طنز و کمدی است. مرجانه گلچین در زمینه تبلیغات و مدلینگ نیز فعالیت می کند. مرجانه گلچین چند سالی است که از عرصه بازیگری دور بوده و حالا مدعی است: مرجانه گلچین او از بازیگری خداحافظی کرد.
امروزه برخی از سلبریتی ها ترجیح می دهند اخبار خود را در صفحات شخصی خود منتشر کنند و از این طریق مستقیماً آخرین اخبار مربوط به خود را به رسانه ها و مردم عادی اطلاع دهند. در این میان رسانههای رسمی – ناگزیر و خارج از جریان رسانهای و گاهی از روی تنبلی – اخبار موجود در این صفحات را بازنشر میکنند. اخباری که به راحتی با یک تکان دست پاک می شود اما نتایج آن مدت ها رسانه های رسمی را تحت تاثیر قرار می دهد، گاه منجر به از دست دادن اقتدار و اعتماد مخاطبان می شود.
در چنین شرایطی در حالی که در رسانه های رسمی تاکید می شود برای رعایت نکردن هر خبری که در فضای مجازی منتشر می شود، آگاهی مسئولان موضوع را افزایش دهند، بخشی از مسئولیت بر عهده خود اعداد و ارقام است. اگر میخواهند همچنان از فرصتهای شبکههای اجتماعی بهره ببرند و مخاطبان هدف را مستقیماً به سمت خود بیاورند، باید حقیقت را بگویند و خواه ناخواه از حریم خصوصی خود محافظت کنند. و بر این اساس هرگونه شوخی و اشتباهی در این زمینه به آنها آسیب می رساند.
به تازگی یکی با انتشار پستی در فضای مجازی ظاهراً بازیگران زن چیره دست از دنیای بازیگری خداحافظی کردند. دوربین های زیادی روی او آمدند و بسیاری از رسانه ها این خبر را پوشش دادند. اما چند روز بعد همین خانم ویدیوی جدیدی را در صفحه شخصی خود منتشر کرد و اعلام کرد که خداحافظی اش با 13 دروغ بوده است!
هرچند ویدیوی خداحافظی مرجانه گلچین چند روز مانده به سیزدهم بود فروردین در ماه منتشر شد و این ادعا (دروغ سیزدهم) به عنوان یک دروغ دیگر پذیرفته شد، اما او در این ویدئوی جدید اعلام کرد که قصد ترک بازیگری را ندارد و از هوادارانش عذرخواهی کرد و تاکید کرد که هدفش از گفتن این موضوع دروغ برای دیدن خودش بود چقدر در دل مردم ایران جا هست!
ایسنا بعداً ماجرا را با استاد ارتباطات حمید شکری خانگاه در میان گذاشت که در گفت وگویی درباره دروغ سیزدهم مرجانه گلچین گفت: پدیده چند سال اخیر توسعه فضای مجازی و گسترش آن به عنوان منبع محتواست. باید اعتراف کرد که خبرنگاران ما در چند سال اخیر از خبرنگاران رسانهها عقب ماندهاند و همین امر باعث شده تا به محتوای فضای مجازی خود دامن بزنند.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر روزنامهها، مطبوعات یا رسانههای رسمی همواره به عنوان منابع موثق دیده میشوند، اما گسترش فضای مجازی باعث شده این روزها همچنان به عنوان منبع باقی بمانند، اما ویژگی موثق بودن را از دست دادهاند. چرا که در فضای مجازی همه با دغدغه های خود وارد عرصه عمومی می شوند. اگر رسانه های رسمی بخواهند صرفا به فضای مجازی تکیه کنند، احتمال لغزش و اشتباه به صورت تصاعدی افزایش می یابد. حتی در حال حاضر، می توانید ببینید که بسیاری از منابع رسانه ای روزنامه نگاران، وبلاگ نویسان و اینفلوئنسرها هستند.
شکری خانه تاکید کرد: برخی از افراد گاهی به قصد کنشگری محتواسازی می کنند; در واقع به قصد خبرسازی این کارها را انجام نمی دهند، بلکه گاهی برای خبرسازی اقدام می کنند، گاهی شیطنت رسانه ای و بازی رسانه ای می کنند و گاهی برای نمایش و نمایش انجام می شود. بنابراین، رسانه ها هنگام برخورد با این افراد به عنوان منابع خبری و انتشار آنها در رسانه خود، باید احتمال لغزش و خطا را نیز بپذیرند. در چنین مواقعی بهتر است رسانه ها مثل همیشه تحقیق و تفحص کنند، با منبع مورد نظر تماس بگیرند و صحت خبر را از خود منبع زیر سوال ببرند. رسانه ها باید با منبع اصلی در ارتباط باشند.
وی یادآور شد: در سال های اخیر اخبار زیادی در رابطه با پدیده 13 دروغ منتشر شده است و موارد مشابهی در دنیا وجود دارد، اما خاطرنشان کرد: برخی افراد برای پاسخ به نگرانی های خود محتوای کذب تولید می کنند. و تکذیب و تایید نکنید. این افراد را نمی توان مقصر دانست، بلکه تقصیر را باید به گردن رسانه ای انداخت که این اخبار را به عنوان منبع موثق هدایت کننده افکار عمومی منتشر می کند. به همین دلیل برای اینکه اعتبارش از بین نرود، باید صحت خبر را از منبع جویا شود.
این استاد ارتباطات هشدار داد: حساب های شخصی افراد جز در موارد خاص و زمانی که عنوان شنیده های خود را به کار می برند نباید منبع اخبار رسانه ها قرار گیرد و گفت: در این صورت عدم ذکر منبع و اعتبار خبر به منزله یک امر نیست. راه حلی برای زیر سوال بردن اقتدار رسانه، اما برای کاهش سوگیری و خطاهای رسانه ای.
وی همچنین با اشاره به تمایل افراد و چهره ها به انتشار اخبار از طریق صفحات شخصی خود در سال های اخیر خاطرنشان کرد: این اقدام در دنیا سنتی است، در حال حاضر با وجود دوگانگی و تعدد اخبار، توییت ها منبع رسمی خبر هستند. باید بپذیریم که شبکه های اجتماعی و فضاهای مجازی شخص محور هستند و مطالب منتشر شده نظرات شخصی است نه ساختار شرکتی. در مورد هنرمندان و افراد مشهور نیز معتقدم رسانه ها نباید با انتشار این خبر به دنبال افرادی بروند که می خواهند دیده شوند، بلکه باید در قالب بازنشر به تثبیت حقیقت منجر شوند. ما منابع خبری زیادی داریم اما تعداد رسانه های موثق به چند رسانه بیشتر نمی شود و این رسانه ها باید دقت بیشتری داشته باشند تا فضای مجازی را دنبال نکنند. چرا که فضای مجازی مملو از اخبار جعلی است و اشتباه رسانه ها بازنشر خبر است و شاید جنبه حقوقی خبر نیز همین باشد.
در نهایت مرجانه گلچین معلم سواد رسانه ای درباره آخرین خبر اینگونه می گوید: «یک نفر جلو می آید و با رسانه ها و مردم بازی می کند و افرادی که این گونه عمل می کنند باعث می شوند که مردم علیه فضای مجازی و حتی مسئولین مخالفت کنند. رسانه ها این خبر را بازنشر کردند تا شک کنند.