سوال زیان انباشته و ناکارآمدی در صنعت خودروسازی دولتی سال هاست که مطرح می شود، اما چه قدرتی مخالف واگذاری است؟
موضوع خصوصیسازی صنایع سالهاست که در کشور مطرح شده است و تجربه جهانی در بحث اقتصاد و صنایع مختلف نشان میدهد که خصوصیسازی در صورت انجام صحیح، قانونی و اصولی میتواند منجر به پیشرفت و بهبود اوضاع شود. صنعت در این سال ها کارشناسان بارها از مزایای خصوصی سازی صنایع صحبت کرده و بر اجرای اصولی آن تاکید کرده اند. در این میان، خصوصیسازی برای صنعت خودرو بسیار ضروریتر و حیاتیتر به نظر میرسد. دو خودروساز دولتی که بخش بزرگی از تولید خودروی کشور را در دست دارند، با زیان انباشته دست و پنجه نرم می کنند و ناکارآمدی مدیریت دولتی در این بخش به وضوح دیده می شود. بررسی رفتار و اظهارات مسئولان مهم کشور نشان می دهد که به نوعی همه در خصوص خصوصی سازی صنعت خودرو به یک کلمه رسیده اند، اما چرا این امر محقق نمی شود یا به بیان واضح تر، با چه کسی یا چه نهادی مخالف این روند هستید؟
قاضی به مدیریت بخش خصوصی چراغ سبز نشان داد
رئیس قوه قضائیه در سفر به کرمانشاه بر ضرورت همکاری دولت و بخش خصوصی تاکید کرد و گفت: نیاز به بازنگری در تعاملات این دو بخش وجود دارد. وی حتی از لزوم مشارکت بخش خصوصی در روند قانونگذاری صحبت کرد و خاطرنشان کرد که باید مالکیت دولتی در صنایع کاهش یابد. اگر موافقیم که بخش خصوصی باید وارد میدان شود و بتواند مشکلات را به نحو احسن و موثر حل کند، باید این امکان را در فضای قانونی و اجرایی ارائه دهیم. وی همچنین خاطرنشان کرد: صنعت خودروسازی دولتی یکی از حوزه هایی است که نیازمند تغییرات جدی است.
همه این اظهارات نشان می دهد که غلامحسین محسنی آژه ای به عنوان رئیس قوه قضاییه طرفدار واگذاری صنایع به ویژه خودروسازی به بخش خصوصی است. در عین حال بسیاری از مخالفان روند خصوصی سازی در تحلیل های خود از مخالفت احتمالی قضات با این روند صحبت کردند. اما تنها محسنی آژه ای نیست که با این روند موافق است. در زیر به بررسی نظرات سران دیگر کشورها می پردازیم.
انتقاد جدی رئیس مجلس از صنعت خودروسازی دولتی
محمدباقر قالیباف به عنوان رئیس قوه مقننه در ماه های اخیر بارها از کیفیت پایین خودروهای داخلی و لزوم ساماندهی صنعت و بازار خودرو صحبت کرده است. اگرچه رئیس مجلس در خصوص لزوم خصوصی سازی خودرو اظهار نظر مستقیمی نکرد، اما بررسی سیاست های وی نشان می دهد که وی نیز با پویایی صنایع با همکاری بخش خصوصی موافق است. البته تمرکز رئیس فعلی مجلس بیشتر بر واردات خودروهای نو و کارکرده است، اما به هر حال می توان گفت قالی بافی است. یکی او از منتقدان سرشناس مدیریت دولت در صنعت خودرو است و می توان او را یکی از حامیان احتمالی خصوصی سازی این صنعت دانست.
پزشکیان ; مردی که با شعار حمایت از صنعتگر آمده بود
مسعود پزشکیان وی به عنوان رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی ایران در مناظره های پیش از انتخابات اظهارات متعددی را درباره این صنعت بیان کرد. او طرفدار صنعتگران، مخالف قیمت های اجباری و طرفدار بازار رقابتی است. تکمیل پازل رویکردهای رئیس جمهور این است که ایشان عملاً مدیریت دولتی صنایع به ویژه خودروسازی را قبول ندارند. انتخاب اتابک به عنوان وزیر جدید امنیت گواه این رویکرد است. زیرا اتابک عملاً فردی از بخش خصوصی است و چالش های بازار انحصاری را به خوبی می شناسد. بنابراین پزشکیان و همه گروه های دولتی مواضع موافق خصوصی سازی دارند.
چه کسی مخالف است؟
تا اینجا می دانیم که سران سه قوه به طور مستقیم یا ضمنی مخالفت خود را با تصاحب صنایع توسط دولت نشان داده اند. این موضوع به ویژه در مورد خودروسازی که رئیس قوه قضائیه نیز به طور مستقیم به آن اشاره کردند، کاملا ضروری به نظر می رسد. اما نظر فرمانده کل قوا در این مورد چیست؟
رهبر انقلاب پس از بازدید از نمایشگاه تولید ملی درباره وضعیت مدیریت بخش خصوصی بیان کردند:شنیده ام که در برخی از شرکت هایی که دولت و بخش خصوصی شریک هستند، اگرچه دولت سهم زیادی ندارد، اما مدیریت در دست دولت است، به نظر من این منطقی نیست. باید از روش های قانونی استفاده کنند و به مردم و سهامداران قدرت نظارت بر آنها را بدهند.»
این نشان می دهد که مدیریت خواهان خصوصی سازی عملیاتی صنایع است. در این گفتگو مدیریت دولتی به وضعیت بورس ایران خودرو، بزرگترین خودروساز کشور مربوط می شود. سهم دولت در ایران خودرو حدود 5 درصد است که سهم بخش خصوصی حدود 30 درصد است و با وجود این، مدیریت این واحد بزرگ صنعتی در دست دولت است.
حال این سوال پیش می آید که چرا علیرغم تقاضای مدیران و نظر مثبت مدیران بر لزوم پایان دادن به سلطه دولت بر بخش خصوصی، مدیریت بخش خصوصی در صنایع به ویژه خودروسازی انجام نمی شود؟ دقیقا چه افراد و نهادهایی با این روند مخالف هستند؟ به نظر می رسد شاید اکنون آخرین لحظه نجات صنعت خودرو از زیان های انباشته و در نهایت ورشکستگی باشد و اگر قرار نیست تغییرات ساختاری در مدیریت صنعت خودرو داشته باشیم، حداقل برای کارشناسان و یا حتی عموم مردم بدانند چه کسانی مخالف این روند هستند.
منبع:آخرخودرو