روزنامه شرق نوشت: حسن یزدانی قهرمان سرشناس کشتی ایران که در روزهایی که ورزش منهای فوتبال بود، با توجه رسانه ها به او و مبارزه با دیوید تیلور، توانسته بود سفیر ورزش ایران در جهان شود. ، شانه اش را به تیغ جراح گفت. رسوب پس از عمل شش ساعته با ابراز خرسندی از عمل جراحی بیمارستان را ترک کرد و این روزها استراحت خواهد کرد. آنطور که پزشکان و جراحان ستاره جهان اعلام کردند دوره درمان کتف آسیب دیده حسن یزدانی تقریباً پنج ماه خواهد بود.
به نظر می رسد تا اینجا همه چیز خوب پیش می رود. اما مشکل اینجاست که حسن یزدانی در حالی آماده بازگشت به تشک کشتی می شود که زمان زیادی تا شروع المپیک 2024 پاریس باقی نمانده است. در واقع زمان جراحی او طوری انتخاب شد که یزدانی نزدیک به 5 ماه مانده به المپیک به تشک بازگردد.
با صحبت های بسیاری از شانس بزرگ او در کسب مدال طلا در وزن 86 کیلوگرم، بدیهی است که زمان باقی مانده تضمینی برای مدال طلا برای او نخواهد بود. به خصوص حسن یک رقیب بسیار سرسخت به نام دیوید تیلور دارد. شکست دادن دیوید تیلور زمانی که در اوج آمادگی بود برای او سخت بود و به جز یک بار بازنده کامل بود. اما با توجه به مصدومیت کتف و زمان مورد نیاز برای بهبودی، مشخص نیست که آیا او می تواند با آمادگی 100 درصدی به پاریس برسد یا خیر.
خودش که بعد از عمل خیلی امیدوار بود و می گفت برای کسب مدال طلا به المپیک می روم; اما ناگفته نماند که دسترسی به این مدال چندان آسان نخواهد بود. نکته مهم دیگری که درباره ماجرای حسن یزدانی باید روشن شود، اعزام او به بازی های آسیایی نه چندان بالا در هانگزو است.
او در فینال مقابل دیوید تیلور در مسابقات جهانی صربستان از نظر فنی مهارت داشت. با توجه به “شیب” کتف او از ابتدای مسابقه تا فینال مشخص شد که یزدانی از ناحیه کتف دچار آسیب دیدگی شده است. حتی پدرش قبل از فینال در مصاحبه ای گفته بود که اگر کتف حسن سالم بود، می گفتم صددرصد تیلور را شکست می دهد. او بازی کرد و فینال را باخت.
ابهام اصلی ماجرا این است که چرا یزدانی با توجه به مصدومیت قبلی خود بلافاصله پس از بازی های جهانی تحت عمل جراحی کتف قرار نگرفت تا فرصت بیشتری برای آماده شدن برای المپیک فراهم شود. نگرانی اصلی در اینجا نهفته است. چرا باید با چنین شرایطی به بازی های آسیایی هانگژو اعزام می شد؟ آیا کمیته ملی المپیک مقصر است؟ انجمن کشتی و حسن یزدانی چه نقشی دارند؟
کاروان ایران در بازی های آسیایی نتایج ضعیفی کسب کرد. اما کشتی گیران ایرانی به ویژه آزادکاران در این مسابقات به امتیاز قابل قبولی دست یافتند. یکی از مدال آوران طلای این رشته و کاروان ایران حسن یزدانی بود که به راحتی به مدال طلا دست یافت. اما مشکل اینجاست که آیا نمی شد به جای حسن یزدانی کشتی گیر دیگری به چین اعزام شد؟ با توجه به سطح کشتی گیران آسیایی بعید بود که جانشین یزدانی در این دوره از مسابقات مدال نگیرد. چرا یزدانی زودتر عمل نکرد تا شخص دیگری به جای او برود؟
در مورد این ابهام سوالات مختلفی مطرح می شود; از یک طرف کمیته می خواست با کسب مدال طلا اعتبار بیشتری کسب کند. نکته دیگر این است که انجمن کشتی نمی خواست ریسک کند و با تمام وجود در این مسابقات شرکت کرد تا امتیاز بیشتری برای خود بگیرد. شایعه دیگر این است که مدت ها پیش نام حسن یزدانی برای حضور در این مسابقات رد شده بود و امکان حذف او وجود نداشت.
با این حال، همه این دلایل ظاهراً مشروع هستند; چرا که با توجه به سطح و کلاس کشتی حسن یزدانی نیازی به اعزام وی به این مسابقات نبود. این هم شایعه نگران کننده دیگری در فضای مجازی مبنی بر اینکه حسن یزدانی برای کسب مدال طلا به این مسابقات رفته است! اگر این درست باشد، فاجعه بار است.
برای بررسی بیشتر چنین موردی کافی است به اندازه جایزه طلای بازی های آسیایی اشاره کنیم. وزارت ورزش پیش از این تصویب کرده بود که به ورزشکاری که بتواند مدال طلا را کسب کند 900 میلیون تومان جایزه تعلق می گیرد. کمیته ملی المپیک نیز اعلام کرد که برای مدال طلا 15 هزار یورو پرداخت خواهد کرد. البته این 15000 یورو معادل ریالی و به قیمت روز بوده که به حساب ورزشکاران واریز شده است.
همچنین پاداش سکوی 1000 یورویی نیز وجود داشت که باز هم توسط کمیته ملی المپیک پرداخت شد. تبدیل 15 هزار یورو به نرخ تقریبی تومان اکنون نشان می دهد که حسن یزدانی بابت کسب مدال طلا 900 میلیون تومان از وزارت ورزش و 800 میلیون تومان به اضافه 1000 یورو از کمیته ملی المپیک دریافت کرده است.
سوال اصلی اینجاست که آیا ارزش داشت حسن یزدانی با دریافت مبلغ تقریبی یک میلیارد و 700 میلیون تومان به عنوان پاداش بازی های آسیایی، طلای احتمالی خود را در بازی های المپیک به خطر بیندازد؟
اگر پاسخ این سوال مثبت است، باید نگران باشید. حسن یزدانی یکی از چهره های شاخص ورزش ایران است و با توجه به مدال های متعددی که برای ورزش ایران کسب کرده است، نباید به چنین عددی به عنوان پاداش نگاه کرد. در واقع در تصویر او لازم است که چنین ورزشکاری از نظر مالی نیازی به چنین پاداش هایی نداشته باشد، بنابراین فکر و ذکر او کسب عناوین مهم در مسابقات جهانی و بازی های المپیک است.
در صورتی که اینطور نیست و این ورزشکار با اصرار مسئولان کمیته یا فدراسیون کشتی به بازی های آسیایی سفر کرده است، سرپرستی این دو گروه باید پاسخگوی سهل انگاری آنها در این زمینه باشد. واضح است که ارزش مدال المپیک بسیار بالاتر و معتبرتر از مدال طلای بازی های آسیایی است. اینکه او یکی از بهترین شانس هایش برای کسب مدال المپیک را در این مقطع به جای درمان مصدومیتش به بازی های کمتر مهم آسیایی فرستاد، از آن خودزنی هایی است که نابخشودنی به نظر می رسد.
در این میان، تنها کاری که می توانیم انجام دهیم این است که امیدوار باشیم همه چیز برای حسن یزدانی خوب پیش برود. اینکه باید در زمان توافق شده به کشتی برگردد و بدنش را برای مسافت کوتاه باقیمانده به خوبی آماده کند تا با دیوید تیلور که تاکنون چندین بار برتری بدنی خود را نسبت به حسن یزدانی نشان داده است، مسابقه دهد.