خودروسازان در قله جدید زیان

بر اساس آخرین گزارشی که ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو تحت عنوان صورت های مالی تلفیقی به بورس ارائه کردند، زیان انباشته خود بالغ بر 245.5 میلیارد تومان است. خودروسازان بزرگ کشور نیز در سال گذشته 62 درصد ضرر کردند که نشان دهنده رشد 22 درصدی نسبت به 1401 بود. فریز 14 ماهه قیمت ها دلیل افزایش زیان است.

گزارش کردن آخرین ماشین به گزارش دنیای اقتصاد، در شرایطی که 14 ماه از آخرین بررسی رسمی قیمت‌های کارخانه‌ای خودروهای داخلی می‌گذرد، سه خودروساز اصلی کشور در گزارشی به بازار سهام از اوج زیان خود خبر دادند. بر اساس گزارش منتشر شده در کدال، زیان انباشته خودروسازان از مرز 245 هزار میلیارد تومان گذشت. غول‌های جاده‌ای خاص نیز تنها در سال 1402 متحمل 62 تریلیون تومبا شدند.

بر اساس آخرین گزارشی که خودروسازان (شامل ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو) تحت عنوان صورت های مالی تلفیقی سال مالی منتهی به 8 اسفند 1402 به سایت صرافی کدال ارسال کردند، زیان انباشته آنها بیش از 245.5 بوده است. میلیارد. گرفتن با توجه به اینکه خودروسازان در پایان سال 1401 183 میلیارد تومان زیان انباشته داشتند، این زیان در پایان سال گذشته 34 درصد افزایش یافت.

علاوه بر این زیان انباشته هنگفت، خودروسازان اصلی کشور طی سال گذشته 62 زیان متحمل شدند که با رقمی در حدود 50.7 میلیارد تومان نسبت به 1401 رشد 22 درصدی را نشان می دهد.

یک دلیل اصلی برای شتاب گرفتن نرخ رشد زیان خودروسازان وجود دارد، اگرچه کل تاریخ ضرر و زیان غول های جاده ای به همین دلیل محدود نمی شود. خودروسازان 14 ماه است که با وجود افزایش تورم تولید، قیمت‌ها (طبق روال رسمی) را اصلاح نکرده‌اند. در واقع انجماد قیمت کارخانه ها برای خودروها در شرایطی که تورم تولید افزایش یافته، باعث افزایش فاصله قیمت فروش با قیمت تمام شده واقعی تولید شده و همین موضوع باعث افزایش زیان خودروسازان شده است.

البته خودروسازان در مهر سال گذشته موفق شدند با استفاده از عنوان «محصولات جدید» قیمت برخی از محصولات خود را افزایش دهند. اگر این قیمت افزایش یابد، اکنون بیش از 245 هزار و 500 میلیارد تومان زیان انباشته شده است (در نهایت اسفند 1402) داشت

خودروسازان اصلی زمان های اخیر فروردین آنها در سال گذشته مجوز افزایش قیمت محصولات خود را به طور متوسط ​​49 درصد دریافت کردند و قرار بود هر سه ماه یک بار قیمت خودروهایشان بازنگری شود. این در حالی است که در 14 ماه گذشته سیاستگذار مجوز جدیدی برای رشد دسته جمعی قیمت کارخانه ای خودرو صادر نکرده است.

تا دی ماه سال گذشته شورای رقابت مسئول قیمت خودرو بود اما این مسئولیت را به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار کرد. سال گذشته شورای رقابت نخواست مدل قیمت گذاری فصلی را اجرا کند اما با شعار سال 1402 (کنترل تورم) این کار را انجام نداد.

متعاقباً وزارت حراست همان سیاست شورای رقابت (تجمع قیمت) را دنبال کرد، به گونه ای که امروز با گذشت شش ماه از تفویض اختیار قیمت گذاری خودرو به این وزارتخانه، هنوز خبری نیست. اصلاح قیمت در حال حاضر عمر دولت سیزدهم به پایان رسیده و با توجه به انتخابات پیش رو، احتمال افزایش قیمت کارخانه ای خودرو (قبل از انتخابات هشتم) وجود دارد. تیر) نزدیک به صفر است.

پس از انتخابات، اصلاح قیمت حداقل تا تشکیل دولت و البته انتصاب وزیر صمت ادامه خواهد داشت. چه بسا وزیر صمت دولت چهاردهم حداقل در ابتدای کار دست به قیمت کارخانه ای خودرو نزند و آن را به آینده موکول کند. بنابراین، این احتمال وجود دارد که توقف قیمت ها تا اواسط تا اواخر تابستان یا حتی بیشتر ادامه یابد.

نام سازنده خودرو ضرر انباشته

تا آخر اسفند ۱۴۰۱

ضرر انباشته

تا آخر اسفند ۱۴۰۲

درصد تغییر ضرر 1401 ضرر 1402 درصد تغییر
ایران خودرو ۸۹ ۱۲۰/۶ 35/5 ۲۲/۶ ۲۹/۹ ۳۲
سایپا ۷۷/۸ 100/2 ۲۹ ۲۰/۳ 23/4 ۱۵
پارس خودرو ۱۶/۱ ۲۴/۷ 53 ۷/۷ 8/6 12
سه خودروساز بزرگ ۱۸۲/۹ ۲۴۵/۵ ۳۴ ۵۰/۶ ۶۱/۹ ۲۲
مقادیر به میلیارد تومان می باشد.

فرمول آرشیو شده

مقاومت سیاستگذاران در برابر تغییر قیمت خودرو به این دلیل است که مسئولان شورای رقابت پیش از این اعلام کرده بودند که شورای رقابت با اجرای دستورالعمل قیمت گذاری خودرو موافق و حتی پیگیر است. بر اساس این دستورالعمل، وزارت کشور می تواند قیمت خودروهای داخلی را با فرمول «هزینه واقعی تولید به اضافه سود» اصلاح کند.

خودروسازان می گویند با اجرای این فرمول نه تنها زیان دهی را متوقف نمی کنند، بلکه تا حدودی در مسیر کاهش زیان انباشته قرار خواهند گرفت. البته به گفته بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت خودرو، جبران زیان انباشته هنگفت خودروسازان نیازمند آزادسازی قیمت ها است؛ فرمولی که به نظر نمی رسد دولت چهاردهم آن را اجرایی کند.

اما قیمت گذاری خودرو بر اساس فرمول موجود و تداوم آن می تواند خودروسازان را از ضرر تولید رهایی بخشد، البته همه دلایل زیان غول های جاده ای را نمی توان در قیمت های اجباری خلاصه کرد. برخی از کارشناسان ناکارآمدی سیستم مالی، نارسایی‌های مدیریتی و البته برخی سرمایه‌گذاری‌های اجباری (به‌ویژه در گذشته مانند احداث مراکز تولیدی در شهرها و خارج از کشور) و همچنین ضعیف بودن بهره‌وری را از جمله عوامل دیگری عنوان می‌کنند. بر گم شدن خودروها تاثیر می گذارد. تولید کنندگان در واقع این موارد باعث افزایش هزینه های خودروسازان و افزایش فاصله قیمت درخواستی تا قیمت نهایی می شود.

خودروسازان غرق در ضرر هستند

طبق صورت های مالی خودروسازان (تا 29 اسفند 1402)، در مجموع 245 هزار و 500 میلیارد تومان زیان انباشته را به ثبت رسانده اند.

این در حالی است که ایران خودرو با رقم 120.5 میلیارد تومان بیشترین زیان انباشته را دارد. با توجه به زیان انباشته 89 میلیارد تومانی ایران خودرو در پایان سال 1401، این شرکت در سال 1402 (نسبت به سال 1401) با رشد 31500 میلیارد تومانی زیان انباشته مواجه بوده است.

در واقع زیان انباشته ایران خودرو در یک سال 35 درصد افزایش یافته است. سرمایه سهام خودروهای ایرانی در بورس کمی بیش از 30 میلیارد تومان است; بنابراین زیان انباشته آن از دو برابر این سرمایه فراتر رفته و بزرگترین خودروساز ایران همچنان مشمول مقررات قانون تجارت است.

بزرگترین خودروساز ایران در سال 1402 نسبت به سال 1401 با افزایش زیان تولید مواجه شده است که بر اساس گزارش منتشر شده در بورس، زیان تولید ایرانیان خودرو در سال 1402 حدود 29.9 میلیارد میلیون تومان بوده است. این شرکت نسبت به سال 1401 با زیان 22.6 میلیارد تومانی بیش از 32 درصد رشد زیان به ثبت رسانده است.

پس از ایران خودرو، سایپا با رقمی بیش از 100 هزار میلیارد تومب بیشترین زیان انباشته را دارد. زیان انباشته سایپا نسبت به پایان سال 1401 تقریباً 22.2 میلیارد تومب افزایش نشان می دهد. از این رو دومین خودروساز بزرگ ایران در یک سال زیان انباشته خود را 29 درصد افزایش داده است.

سرمایه سایپایی ها در بورس کمی بیش از 19.5 میلیارد تومان است. بنابراین زیان انباشته آن مانند ایران خودرو بیش از دو برابر این سرمایه است. با این حساب سایپا مشمول ماده 141 قانون تجارت می شود.

سایپایی ها در سال 1402 بیش از 23.4 میلیارد تومب از دست دادند. این شرکت در مقایسه با زیان سال 1401 با رقمی بیش از 300/20 میلیارد تومب رشدی بیش از 15 درصدی در زیان تولید داشته است.

در نهایت پارس خودرو کمترین زیان انباشته را در بین سه خودروساز بزرگ کشور دارد که مربوط به تیراژ کمتر آن نسبت به ایران خودرو و سایپا است. بر اساس آمار ارائه شده در بورس، پارس خودرو در نهایت چیزی بیش از 24.7 میلیارد تومان زیان انباشته داشته است. اسفند سال گذشته ثبت شد. پارس خودرویی نسبت به پایان سال 1401 با رشد تقریبی هشت هزار و 600 میلیارد تومان زیان انباشته مواجه بوده است. به عبارت دیگر زیان انباشته پارس خودروها نسبت به پایان سال 1401 رشد نشان می دهد. حدود 53 درصد سرمایه سهام پارس خودرو در بورس کمی بیش از 11.3 میلیارد تومان است. بنابراین زیان انباشته آنها بیش از نیمی از سرمایه است. بنابراین پارس خودرو مشمول ماده 141 قانون تجارت می باشد.

پارس خودرویی در سال 1402 زیان 8600 میلیارد تومانی را ثبت کرد. با توجه به زیان هفت هزار و 700 میلیارد تومانی پارس خودرو در سال 1401، این شرکت با رشد حدود 12 درصدی زیان تولید مواجه شده است.

منبع:آخرخودرو

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما