نادرست خواندن دعای تحویل سال توسط محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی در اختتامیه جشنواره فیلم فجر با اظهار نظرها و واکنش های بسیاری همراه بوده است.
خزایی در تاریخ مهر 1400 به عنوان رئیس سازمان سینمایی کشور منصوب شد. خزاعی تهیه کننده سینما است و ساخت فیلم های گردنبند طلا و به وقت شام از جمله کارهای اوست. در میان واکنشهای کاربران در شبکههای اجتماعی، حسین مژیدی نیا درباره اعتراضهای فاحش رئیس سازمان سینمایی به قرائت دعای تحویل سال نیز اظهار نظر کرده است.
به گزارش اعتماد، حسین مقازیدی نیا در کانال تلگرامی خود با عنوان «حکایت آن رئیسی که دعای تحویل سال را میر خلق خواند» نوشت:
می توان حدس زد که بعد از خواندن دعای تحویل سال به این شکل از زبان معاون وزیر، مسئولان رافکاری استدلال می کنند که ممکن است هرکسی در ابتدای سخنرانی دست بزند و لغزش های زبانی انجام دهد که معمولاً به دلیل فشار کار و در پایان سخنرانی. جشنواره پر زحمت چنین اشتباهی را نمی توان نادیده گرفت.
اما در این مورد خاص، داستان کاملاً متفاوت است. این لغزش زبان یا تپش قلب نبود بلکه افشای رازی بود: او از ابتدایی ترین دانش زبان عربی بی خبر است.
نسل ما زبان عربی را از دو طریق یاد گرفت. چه در مدرسه و چه با مادر و مادربزرگ. کسانی که در مدرسه درس خوانده اند، قبل از رسیدن به کلاس اول دبیرستان فهمیده اند که فعل واجب در عربی چگونه به کار می رود و می دانند که «حَوَل» نمی تواند بر وزن قول «حول» باشد. دو کلمه «لیل» و «نهار» به معنای شب و روز در روزهای اول یادگیری زبان عربی آموزش داده می شود و به زودی یاد می گیریم که وقتی «لیل» می گوییم باید بعد از آن «ناهار» بگوییم، بنابراین ترکیب «لیل» با «لیل» الانهار» چیزی نیست. هیچ معنایی ندارد. از این نکته بگذریم که اینها را می توان با خواندن چند شعر فارسی یاد گرفت و نیازی به یادگیری عربی نیست.
این قوانین بسیار مقدماتی تر از امتحان نهایی زبان عربی برای اخذ دیپلم هستند.
کسانی که زبان عربی را از مادر و مادربزرگ خود یاد گرفته اند، در عرض چند هفته به وزن و ریتم این زبان عادت می کنند و این کلمات ساده را به درستی تلفظ می کنند.
بنابراین هر مقدار آشنایی با زبان عربی برای آقای خزاعی کافی است، حتی اگر برای اولین بار در عمر خود با متن دعای تحویل سال مواجه شده باشد، تا این اندازه اشتباه نکند. هنگام تلاوت آن، علاوه بر اشتباه خواندن چند کلمه، غالباً کلمات عربی را نیز به اشتباه میخواند. برای پرداخت
حالا چرا این همه اهمیت دارد؟ اهمیت آن در این است که تا چند سال پیش شرط استخدام کارمند ساده در سازمان های دولتی شرکت در یک آزمون گزینشی پیچیده بود که مشخص می کرد داوطلب خواندن قرآن بلد است یا نه. اما در ردههای بالاتر (در سطح معاونت وزیر) نمیتوان فردی را که در مدارس استثنایی تحصیل نکرده و با خانواده روحانیون یا خانوادههای مسئولین رابطه سببی یا نسبی نداشتند منصوب کرد. سیستم. چنین افرادی ممکن است قرآن را حفظ کرده باشند، نصف دنیوی را یاد گرفته باشند و…
در دولت فعلی فردی به عنوان سرپرست سینمای کشور انتخاب شده است یکی یکی از ساده ترین متون عربی را نمی توان از روی قلب خواند که نشان می دهد چه تغییرات عمده ای در اولویت های نظام ایجاد شده است.