«انجمن علمی مطالعات صلح ایران» و «خانه اندیشمندان علوم انسانی» در دومین عصر سهشنبه مرداد ماه میزبان کنفرانس آکادمیک و تخصصی «گفتمان صلح و دولت آینده در ایران» بود.
به گزارش جماران ماشاالله، شمس الواعظین، روزنامه نگار و پژوهشگر ارشد حوزه مطالعات رسانه، سخنان خود را بر آرامش اجتماعی و اقتدار رسانه در ایران متمرکز کرد و خاطرنشان کرد: اقتدار رسانه ها به خارج از کشور منتقل شده است تا به نتیجه برسد. بیش از بیست سال است که این موضوع برای امنیت ملی کشور خطرناک توصیف شده است.
شمس الواعظین با برشمردن مراجع مختلف جامعه، یکی از جمله این مراجع، مراجع رسانه ای را نام برد: مراجع نقش موثری در ایجاد ایمان مردم در جامعه دارد. به این ترتیب که کلام تأثیر می گذارد، کلام او به میل تبدیل می شود و آرام آرام ساختار ذهنی را پردازش می کند و به باور تبدیل می شود.
وی با بیان اینکه بیش از 20 سال از انتقال اقتدار رسانه به خارج از کشور می گذرد، این موضوع را دلیل اصلی طرح چنین موضوعی در این نشست عنوان کرد و افزود: در جامعه ما است که پیام تولید می شود. پردازش داخلی اما بیرونی می شود و به عنوان خبر معتبر و دست اول به مخاطب ارائه می شود و باور را شکل می دهد. محل تولید پیام در داخل است اما گیرنده پیام پس از سفر به دور دنیا آن را دریافت می کند و این مشکل از منظر امنیت ملی برای کشور ما خطرناک است.
وی واگذاری اختیارات به رسانه ملی و همچنین برخورد با رسانه های مستقل را یکی از دلایل خروج اقتدار رسانه از کشور دانست و این سوال را مطرح کرد که آیا می توان اقتدار رسانه را بومی کرد و به آن بازگرداند. کشور. به گفته این فعال رسانه ای، اگر به ویژگی هایی توجه کنیم که به یک رسانه مرجعیت می دهد، چنین چیزی امکان پذیر است.
به گفته شمس الواعظین رسانه هایی که می خواهند اقتدار پیدا کنند باید اعتماد مردم را جلب کنند و این نیاز به برنامه ریزی دارد. وی در همین زمینه از روزنامه جامعه در دهه 1370 یاد کرد و به عنوان نمونه از ترور نوه مرحوم مصدق در آن دوره که پتانسیل تبدیل شدن به یک بحران سیاسی را داشت، اما با تیتر روزنامه و اطلاعات صریح این موضوع را ذکر کرد. روزنامه ای که مردم به آن اعتماد کردند، این مشکل بعد از سه روز فراموش شد.
او اعتبار می گیرد یکی وی عوامل دیگری را برای کسب اقتدار رسانه ای برشمرد و آنها را از ضروریات کار حرفه ای برشمرد و گفت: مطالبه گری در چارچوب قانون اساسی و حقوق بشر را می توان از وظایف خبرنگاری که کار حرفه ای را تشکیل می دهد، برشمرد.
این روزنامهنگار باتجربه همچنین یک «نظرسنجی اجتماعی» است. یکی وی ضوابط بیشتری برای اعتبارسنجی رسانه ها برشمرد و افزود: اینکه می گویند رسانه مکتوب به دلیل تسلط فضای مجازی کارایی خود را از دست داده است، درست نیست. یکی در میان روزنامه های ژاپنی، اکنون 11 میلیون تیراژ دارد.
و یکی وی تکثرگرایی را یکی از پیش نیازهای کسب اقتدار رسانه ای دانست و تصریح کرد: رسانه در رقابت اقتدار پیدا می کند، گفت: در بازار پررونق، رسانه باید با ایجاد مخاطب و در نتیجه کسب اقتدار، مزیت رقابتی داشته باشد.
وی در پایان سخنان خود، اصل نهم منشور اصول بینالمللی اخلاق حرفهای در روزنامهنگاری را برای حضار قرائت کرد: «تعهد اخلاقی به ارزشهای مشترک انسانی مستلزم آن است که روزنامهنگار از هرگونه توجیه یا تحریک به جنگهای جنگی اجتناب کند. تجاوز» و رقابت های تسلیحاتی، به ویژه در رابطه با سلاح های هسته ای، و برای پرهیز از هر گونه خشونت، نفرت یا تبعیض، به ویژه نژادپرستی و آپارتاید، رژیم های استبدادی سرکوبگر، استعمار و استعمار نو، و همچنین جلوگیری از سایر بلایای بزرگ که به آنها آسیب می رساند. انسانیت دولت مانند فقر، سوء تغذیه و بیماری. و با پیروی از چنین رویهای، روزنامهنگار میتواند به رفع جهل و سوء تفاهم بین مردم کمک کند و شهروندان یک کشور را از نیازها و خواستههای دیگران آگاه کند و به حقوق و امور همه ملتها، مردم و افراد فارغ از نژاد و زبان احترام بگذارد. برای اطمینان از ملیت، مذهب و اعتقادات فلسفی.
این فعال رسانه ای گفت: اگر این موضوعات را در دستور کار قرار دهیم و پیگیری کنیم می توانیم به صلح کمک کنیم.