به گزارش مانیبان؛ در پایان سال موضوع مرخصی کارگران بحث داغی است. در این میان سوالات و ابهاماتی وجود دارد که پاسخی برای آنها داده نشده است. از جمله این سوالات می توان به موارد زیر اشاره کرد: چه کارگرانی مشمول دریافت عیدی هستند؟ آیا کارگران کارگاه های کوچک با کمتر از 5 یا 10 کارمند نیز می توانند از این مزایا بهره مند شوند؟ مبنای محاسبه دقیق عیدی پایان سال چیست؟ و اگر روسا تخلف کنند کارگران چه راهی برای شکایت دارند؟
شامل چه کارگاه هایی می شود؟
آرمین خوشختی، کارشناس حقوق و روابط کار گفت: هیچ کارگاهی در کشور از پرداخت عیدی معاف نیست، حتی کارگاهی که یک کارگر هم داشته باشد. تنها استثناء کارگاه های خانوادگی است که طبق ماده 188 قانون کار، کارگاه هایی است که رابطه کلیه کارگران کارگاه با کارفرما از نوع خویشاوندی درجه یک است، یعنی کارگران پدر و مادر و خواهر باشند. ، خواهر و برادر، همسر یا فرزندان کارفرما. به جز این کارگاه ها، سایر کارگاه ها حتی با یک کارگر از شمول قانون کار مستثنی نبوده و کارگران آنها باید مرخصی پایان سال را در موعد مقرر دریافت کنند.
و افزود: کارگاه های کوچک زیر ده نفر هیچ گاه در مورد عید از قانون مستثنی نبوده اند. در واقع در مورد عید هیچ لحظه استثنایی تعریف نشده است. ماده 191 قانون کار می گوید کارگاه های کوچک زیر ده نفر را می توان از شمول مقررات کار خارج کرد، اما نکته اینجاست که در مورد عیدی صحبتی نشده و هیچ کارگاهی در کشور از پرداخت عیدی مستثنی نشده است. . .
خشکوتی به نکته دیگری اشاره کرد: حتی کارگرانی که در منازل شخصی به عنوان خدمتکار یا آشپز مشغول به کار هستند مشمول قانون کار هستند و باید از تمامی مزایای قانون کار از جمله تعطیلات پایان سال بهره مند شوند. کارگرانی که در شرکت های خدماتی استخدام می شوند و برای کار به خانه های مردم می روند از شرکت عیدی می گیرند. حتی کارگری که قرارداد مستقلی با صاحب خانه دارد، باید زمان مرخصی را از صاحب خانه بگیرد. پیش از این قرار بود آیین نامه ای در شورای عالی کار در خصوص خدمه و خدمت خانگی تصویب شود که این اتفاق نیفتاد. اما تاکید شده است که در صورت سکوت در این مورد، همان قانون (قانون کار) با تمام خواسته هایش برای این کارگران قابل اجرا خواهد بود. این کارشناس حقوقی تاکید کرد: به دلیل اینکه آیین نامه ای در مورد زنان خانه دار به پیشنهاد شورای عالی کار و به تصویب هیأت وزیران رسیده است، در غیر این صورت مقررات عادی کار برای این کارگران اعمال می شود. وي افزود: در ماده واحده مصوب سال 1370 شوراي اسلامي، تمامي كارگران مشمول قانون كار حق برخورداري از مرخصي پايان سال را دارند. بنابراین، حتی اگر یک کارگاه فقط یک کارمند داشته باشد، به دلیل اینکه مشمول قانون کار است، به آن کارگر مرخصی داده می شود و هیچ استثنایی وجود ندارد.
زمان پرداخت عیدی و کف قانونی
وی درباره زمان پرداخت عیدی گفت: معمولا عیدی در پایان سال پرداخت می شود اما این پرداخت نباید از پایان سال بیشتر شود. کارفرما باید حقوق کارگری را که در طول سال در کارگاه کار می کرد تا آخرین روز سال پرداخت کند.
یکی یکی از موضوعات بحث برانگیز، مبنای محاسبه عیدی است; کف عیدی شصت روز حداقل مزد یا شصت روز آخرین حقوق کارگر چقدر است؟ خوشبختی پاسخ داد: کافی عیدی شصت روز آخرین حقوق کارگر در کارگاه است. در ماده واحده عیدی صراحتاً ذکر شده است که «معادل شصت روز آخرین حقوق کارگران» تا زمانی که از نود روز حداقل مزد قانونی آن سال تجاوز نکند باید عیدی پرداخت شود. بنابراین درست است که سقف عیدی نود روز حداقل دستمزد مصوب آن سال است اما مبنای و منبع محاسبه عیدی 60 روز حقوق خود کارگر در کارگاه است. به گفته خوشختی، نکته مهم محاسبه پایه عیدی کارگرانی است که کمتر از یک سال سابقه کار در کارگاه دارند. بسیاری از کارفرمایان مبنای محاسبه را «ماه های کاری کارگر» می دانند، در حالی که مبنای محاسبه عیدی بر اساس قانون «روز کاری کارگر» است. اگر آن را بگیریم نسبت به کارگر بی انصافی است. مبنا تعداد روزهای کاری کارگر است و روزهای کار در کارگاه باید مبنای محاسبه باشد.
فرآیند شکایت کارفرما
آیا کارگری که کمتر از کف قانونی دریافت می کند حق مطالبه دارد؟ خشکوتی پاسخ می دهد: کارگری که کمتر از حداقل مرخصی قانونی دریافت می کند، حق شکایت دارد و می تواند به مراجع حل اختلاف کار مراجعه و در مورد مرخصی شکایت کند. اما از آنجایی که قرارداد اکثر کارگران موقتی است، ممکن است کارگر در زمان شاغل جرأت شکایت نداشته باشد، اما تا زمانی که در آینده برگردد و رابطه شغلی با او را ثابت کند. کارگاه، کارفرما به استناد ماده 78 قانون آیین دادرسی. کارگر موظف است ثابت کند که مرخصی و سایر حقوق و مزایای کارگر را پرداخت کرده است و در صورتی که کارفرما نتواند مدارکی دال بر پرداخت مرخصی کارگر ارائه دهد، مکلف خواهد بود. پرداخت.
این کارشناس حقوقی به نکته مهمی در روند رسیدگی به شکایات کارگری اشاره می کند: برخی مراجع حل اختلاف کار بر خلاف قانون فقط دو سال گذشته را قبل از شکایت کارگر حساب می کنند که تخلف محسوب می شود. طبق قانون مراجع حل اختلاف موظفند در هر مهلت درخواستی کارگر رسیدگی کنند. چنانچه کارگری ثابت کند ۲۰ سال در کارگاه کار کرده است، مرجع حل اختلاف موظف است مدارک مربوط به پرداخت دستمزد و مزایای ۲۰ سال را از کارفرما مطالبه کند. در صورتی که کارفرما بتواند این مدارک را ارائه کند، شکایت مردود است و در غیر این صورت طبق ماده 78 قانون کار باید حقوق کارگر به طور کامل پرداخت شود.