مهسا مژدهی: دو روز پس از حمله تروریستی در گلزار شهدای کرمان که در آن ده ها نفر کشته شدند، این موضوع مشخص شد. یکی یکی از بمب افکن های انتحاری در این حمله یک تاجیک بود. در همین حال ، داعش در خراسان در سالهای اخیر بیشتر به پاکستان و افغانستان متمرکز شده بود. تاجیکستان ، جایی که امام علی رحمان حکمرانی می کند ، کشوری سکولار محسوب می شود که مسلمانان با مشکلات دولت روبرو هستند. بنابراین به نظر می رسد که افزایش افراط گرایی در این کشور بی ارتباط با اقدامات دولت علیه گروه های اسلامی و به حاشیه راندن مسلمانان نیست. چه ارتباطی بین اتباع تاجیک و حملات تروریستی در ایران وجود دارد؟ چگونه گروه های تروریستی اعضا را از تاجیکستان استخدام می کنند؟ عضویت ایران در شانگهای در امنیت چه نقشی دارد؟ پیر محمد مولازی ، یک متخصص فصلی در زمینه مسائل شبه قاره ، در گفتگو با بازتاب آنلاین به این سؤالات پاسخ می دهد.
امام علی رحمان از سال 1992 در تاجیکستان قدرت دارد و مواضع ضد اسلامی دارد. او در طول زمان گروه های اسلامی را سرکوب کرده است. آیا سیاست های اسلام هراسانه رحمان به افزایش افراط گرایی در تاجیکستان منجر شده است؟
تاجیکستان دارای یک سیستم سکولار است و آقای رحون در اصل بقایای همان جنبش مارکسیستی است که در طول اتحاد جماهیر شوروی در قدرت بود. با این حال، اگر واقع بینانه تر نگاه کنیم، جریان رادیکال اسلامی فعال در تاجیکستان به دوره اتحاد جماهیر شوروی سابق و اشغال افغانستان برمی گردد که باعث ایجاد گرایش جهادی شد. در آن زمان ، گروه های علیه این حادثه به افغانستان آمدند و با جهادی های بین المللی به نیروهای پیوستند. بعداً ، پس از ترک ارتش سرخ افغانستان ، آنها به شکل سازمان القاعده فعالیت کردند. این مسئله هیچ ارتباطی با سیاست های فعلی رحمان ندارد و بیشتر مربوط به رقابت شرق و غرب در طول جنگ سرد است. در آن زمان غربی ها در تاجیکستان علیه اتحاد جماهیر شوروی ائتلاف کردند و حزب انصار تأسیس شد که مخالف دولت وقت بود و هنوز هم مخالف دولت رحمان است. روند کلی تری در آسیای مرکزی وجود دارد، از مناطق کیشین و اینگوش و منطقه قفقاز جنوبی گرفته تا کشورهای آسیای مرکزی که گروه های رادیکال در آنها شکل گرفته اند. به عنوان مثال، جنبش اسلامی ازبکستان و تاجیکستان و اویغورهای چین از جمله این گروه ها هستند که سازماندهی شده و اکنون با نیروهای داعش در منطقه همکاری می کنند. همه این مناطق در چارچوب خلافت خراسان داعش گنجانده شده است. اتباع تاجیکستان بخشی از نیروهای در اختیار داعش هستند و این گروه تروریستی علیه تمامی کشورها از جمله خود تاجیکستان فعال است. این عملیات شامل حمله تروریستی در ایران است.
سرکرده سابق داعش در خراسان درباره حادثه کرمان اظهار نظر کرد
بازی خطرناک تروریست ها با صبر ایران/داعش چگونه توانست خراسان را با دشمنان کشور متحد کند؟
ظهور مجدد داعش در منطقه/ عامل مستقیم ترور یا مزدور بودن عوامل دیگر؟
گروه های تروریستی از تاجیکستان چگونه عضوگیری می کنند؟ این در شرایطی است که دولت رحمان سکولار است و شمشیر خود را به روی گروه هایی که پیرو ایدئولوژی اسلامی هستند باز کرده است.
نه فقط از تاجیکستان. در میان این افراد اعضایی از پاکستان، هند، بنگال و کشورهای عربی وجود دارند. این گروه های تروریستی یک جنبش جهانی هستند. زمانی که داعش در خاورمیانه قدرت داشت، این گروه از 80 کشور عضو داشت. تاجیک ها تنها نیستند. فردی که خودکشی می کند برای پول این کار را انجام نمی دهد و بحث ایدئولوژی مطرح می شود و معتقد است با فشار دادن دکمه خودکشی به بهشت می رود. این طرز تفکر در حال افزایش است و دولت ها طوری رفتار کرده اند که قسمت اصولگرایان به این نتیجه رسیده اند که باید با دولت ها بجنگند. آنها همه حکومت ها را وابسته به عالم کفر می دانند. از این منظر باید دید انگیزه او برای خودکشی چقدر قوی است.
بخشی از اصرار ایران بر عضویت در شانگهای مربوط به مسائل امنیتی بود. چگونه این توافق بر موضوع تروریسم تأثیر نمی گذارد؟
مشکل ایران بیرونی نیست، در درجه اول داخلی است. در برخی از نقاط کشور، سنیها احساس تبعیض میکنند. این اتفاقات دارای ارتباطات داخلی است و ایران باید واقع بینانه به این مشکل رسیدگی کند. پیوستن به شانگهای مشکلی را حل نمی کند. در هر صورت ایران در منطقه حساسی قرار دارد. راه حل این است که به مناطق سنی نه از دیدگاه امنیتی بلکه از دیدگاه توسعه نگاه کنیم.
آیا دشمنی پنهان یا رقابتی بین ایران و تاجیکستان، اعم از اجتماعی و سیاسی، وجود دارد که باعث شده تاجیک ها افرادی را در کرمان برای انجام حملات تروریستی پیدا کنند؟
به هر حال رقابت ایدئولوژیک وجود دارد. یکی یکی از دلایلی که بخشهایی از جامعه تلاش کردند و نتوانستند برای ثبت نوروز به اتحاد بین ایران، افغانستان و تاجیکستان دست یابند، ساختار متفاوت قدرت است. ساختار تاجیکستان سکولار و در تضاد با افکار اسلامی است. رقابت های ایدئولوژیک شدید است و انتظار می رود تاجیکستان تمایلی به حل این بحران نداشته باشد. تاجیکستان از سوی همه گروه های اسلامی و کشورهای مسلمان احساس خطر می کند. به عنوان مثال، امارت اسلامی طالبان افغانستان در تاجیکستان احساس خطر بزرگی ایجاد کرده است. از نظر فرهنگی، تاجیک ها مدعی حفاظت از زبان و فرهنگ فارسی هستند. مدام فردوسی و… را تکریم می کنند اما در ایران نگاه بیشتر مذهبی است تا ملی و همین تفاوت هاست که باعث شده در سال های اخیر فاصله نسبتا زیادی بین ایران و تاجیکستان وجود داشته باشد.
۳۱۱۳۱۲