عصر ایران – حلب یکی یکی از قدیمی ترین و تاریخی ترین شهرهای سوریه است. کلان شهر حلب حتی بزرگتر از دمشق (پایتخت) است. این شهر و اطراف آن مملو از آثار تاریخی و باستانی مربوط به تمدن های رومی، یونانی و اسلامی است. حلب به عنوان یکی این مکان به عنوان میراث یونسکو اعلام شده است و به معنای واقعی کلمه بخشی از تاریخ بشر است.
فاصله حلب تا دمشق 350 کیلومتر است.
حلب و دمشق با فلش روی نقشه مشخص شده اند
حلب از نظر جغرافیایی پایگاه اصلی دولت در شمال سوریه است که باید مراقب تحرکات کردهای مسلح مخالف دولت از شرق و گروه های تکفیری که در ادلب پایگاه دارند از شرق باشد.
استان حلب با ترکیه هم مرز است و کنترل مرز با کشوری که با آن درگیر است برای دولت مرکزی بسیار مهم است. بنابراین منظره حلب در شمال نیز به سمت ترکیه است.
بی جهت نیست که بخش های مهمی از تاسیسات نظامی دولت سوریه در حلب واقع شده است.
بالگرد نیروی هوایی سوریه در جنوب غربی شهر حلب واقع شده است. پایگاه های هوایی الجراح و نیراب نیز در نزدیکی شهر حلب قرار دارند. الجراح دو سال پیش با کمک روسیه بازسازی و مورد بهره برداری قرار گرفت.
آکادمی مهندسی نظامی که در حومه شرقی شهر حلب واقع شده است، یکی از مهمترین تاسیسات نظامی ارتش سوریه است که با ساختمان هایی با پناهگاه و سنگرهای بتن آرمه برای مقاومت در برابر حمله احتمالی نیروی هوایی اسرائیل طراحی و ساخته شده است. پایگاه 111 ارتش سوریه در منطقه شیخ سلیمان قرار دارد.
این شهر علاوه بر اهمیت نظامی حلب، پایتخت اقتصادی سوریه نیز محسوب می شود و محل فعالیت و فعالیت بسیاری از کارخانه ها و شرکت ها می باشد، هرچند که حلب پس از جنگ داخلی دهه اخیر دیگر رونق سابق خود را ندارد. به خصوص که بیش از نیمی از مردم این شهر به شهرهای دیگر سوریه و همچنین ترکیه، اروپا و گاه آمریکا مهاجرت کرده اند.
هرکسی که در دست حلب باشد، مانند این است که پایتخت دوم سوریه را در اختیار دارد و بر شمال آن کشور کنترل نسبی دارد.
نمای کلی شهر حلب
نبرد حلب
از سال 2012 که جنگ داخلی در سوریه آغاز شد، حلب به نوعی در مرکز این درگیری ها قرار گرفته است. در این جنگ، گروه های مخالف دولت بشار اسد موفق به تصرف شهر حلب شدند، اما در نبرد سال 2016، دولت مرکزی با کمک ایران و نیروی هوایی روسیه توانست همه آنها را از شهر بیرون کند. و آنها را به شرق یعنی ادلب برگردانید. خبر این پیروزی در 23 آذر 2015 در رسانه های جهان منتشر شد. نیروی قدس ایران به فرماندهی شهید قاسم سلیمانی نقش تعیین کننده ای در مبارزه با تروریست ها داشت.
این جنگ به قدری مهم بود که آن را «مادر جنگها» یا «نبرد استالینگراد در سوریه» نامیدند. یکی از نکات ناگوار این جنگ این بود که سی درصد از میراث جهانی یونسکو در شهر باستانی حلب در این نبرد ویران شد.
در 29 نوامبر 2024 (9 آذر 1403) یعنی در آستانه هشتمین سالگرد آزادی حماس و چند روز پس از آتش بس بین لبنان و اسرائیل، گروه های تکفیری که سال ها پیش از حلب رانده شده بودند، ناگهان از ادلب به سمت حلب حرکت کردند. نوع سلاح ها و سبک جنگی آنها نشان می داد که در این سال ها بارها مجهز و آموزش دیده اند. از جمله می توان به استفاده از پهپادهای انتحاری مدرن که عدم نیاز تکفیری ها به عملیات انتحاری زمینی را تضمین می کرد و از دست دادن نیروهای آنها در این دور از نبرد اشاره کرد. آنها با دستور رسانه ای خاص وارد این مرحله از عملیات خود شدند و بر خلاف گذشته که وحشیگری نیروهایشان در رسانه های طرف مقابل منعکس می شد، سعی کردند ابتکار عمل را رسانه ای کنند.
ابومحمد الجولانی، فرمانده تحریر الشام
حتی ابومحمد الجولانی، سرکرده تروریست های تحریرالشام نیز با انتشار دستورالعملی به نیروهای خود دستور داد تا با مردم حلب دوست شوند و این دستورالعمل به سرعت در رسانه های آنها منتشر شد. یا در دور قبل جلوی دوربین زندانیان را سر بریدند، اما در آخرین حمله عکس تعدادی از زندانیان خود را در حالی که به آنها آب و غذا می دادند منتشر کردند.
با این حال، تا لحظه تنظیم این خبر، نیروهای مخالف اسد بار دیگر کنترل بسیاری از مناطق حلب را به دست گرفته اند و ارتش سوریه برای بازپس گیری مناطق از دست رفته کار دشواری دارد و اساساً: آیا موفق خواهند شد؟ در روزهای آینده پاسخ را در دل خواهند داشت.