بعدی- در برخی از فیلم ها پدر به عنوان محور اصلی داستان معرفی می شود و تاثیر و حمایت او در روند روایت، این شخصیت را در ذهن بینندگان فیلم و سریال به یاد ماندنی کرده است.
بر اساس این گزارشدر آستانه روز پدر هستیم و این فرصت خوبی است تا با او فیلمی با موضوع رابطه پدر و فرزندی تماشا کنیم. فیلمهایی مانند ماهی بزرگ تیم برتون به ما یادآوری میکنند که قدردان تلاشها و سختیهای پدرمان در زندگی باشیم. چون فرصت زندگی محدود است. این فیلم ها با به تصویر کشیدن رابطه تلخ و شیرین پدر و پسر، ما را به سفری احساسی می برند که می توانیم با شخصیت ها همذات پنداری کنیم. حالا شاید به دنبال فیلمی هستید که درباره پدر باشد و بتوانید آن را با خانواده تماشا کنید؟
بررسی ها نشان می دهد که علاوه بر ماهی بزرگ تیم برتون و جدایی نادر سیمین اصغر فرهادی، آثار دیگری نیز وجود دارند که توانسته اند به رابطه پدر و پسر بپردازند.
فیلم های خارجی با محوریت پدر
لیست زیر بهترین فیلم های خارجی را نشان می دهد که توانسته اند به موضوع پدر بپردازند
جستجوی خوشبختی نوشته ویل اسمیت
دنبال خوشبختی یک فیلم درام به کارگردانی گابریل موچینو است که بر اساس داستان واقعی کریس گاردنر بی خانمان ساخته شده است. در تعقیب خوشبختی عشقی خاص بین پدر و پسر را به تصویر میکشد، عشقی که کریس گاردنر را برای دویدنها و تلاشهای بیپایانش سوق میدهد. کریس گاردنر درباره فیلم زندگی خود می گوید: این فیلم به دیگران یاد می دهد که چگونه با موانع زندگی روبرو شوند تا زندگی بهتری برای خود و پسرم داشته باشند. در حین تماشای فیلم صحنه هایی را خواهید دید که کریس هر لحظه با شکست جدیدی روبرو می شود. اما سعی می کند هر لحظه را برای پسرش قابل تحمل کند، اینجاست که حرف نیچه را می فهمیم که می گوید: «آنچه مرا نکشد قوی ترم می کند» اوج عشق پدر و پسر در فیلم تعقیب خوشبختی است. جایی که گاردنر و پسرش جایی برای ماندن ندارند. و گارنر شب را در مترو می گذرانند و این بی خانمانی را به داستان بازی با پسر تبدیل می کنند.
فیلم ماهی بزرگ تیم برتون
فیلم «ماهی بزرگ» محصول سال 2003 آمریکا و ژانر درام، فانتزی، از رمانی به همین نام نوشته «دانیل والاس» اقتباس شده است و بیلی کروداپ و ایوان مک گرگور در آن بازی کرده اند. فیلم ماهی بزرگ داستان چند ساله خانواده ای پدر و پسر به نام «ادوارد و بیل» را روایت می کند. ادوارد که عاشق داستان است، مدام داستان های فانتزی را برای پسرش بیل با عنوان خاطرات واقعی تعریف می کند. کار این پدر باعث تمسخر او توسط دیگران و ناامیدی پسر می شود و باعث می شود بیل رابطه خود را با ادوارد قطع کند. پس از مدتی پدرش بیمار می شود و ناگهان قلب بیل از این بیماری شکسته می شود و به دنبال بهبود رابطه خود با پدرش است. او این بار به جای اینکه از بازگویی داستان های خیالی پدرش ناراحت شود، در مهمترین و آخرین فانتزی زندگی اش شرکت می کند تا از عذاب وجدانش بکاهد.
کارگردان تیم برتون به لطف رمان زیبای دنیل والاس و فیلمنامه جان آگوست توانست عناصر فانتزی را به نمایش بگذارد. از طرفی این فیلم توانسته درد جدایی پدر و پسر را به تصویر بکشد و شاید در لحظاتی با تماشای آن اشک بریزد.
فیلم قطار بوسان به کارگردانی یون سونگ هو
فیلم زامبی قطار بوسان داستان پدری است که از همسرش جدا شده و با دخترش زندگی می کند و حالا برای تعطیلات سال نو با قطار به بوسان می روند. آنها به موقع سوار قطار سریع السیر می شوند یکی افرادی هم هستند که به زامبی تبدیل شده اند که باعث هرج و مرج می شود. در فیلم قطار بوسان پدری جانش را می دهد تا دخترش زندگی کند. گونگ یو به عنوان پدری که تلاش می کند از دخترش محافظت کند، عملکردی قدرتمند و تاثیرگذار دارد. ترس و نگرانی از زندگی دخترش را در چشمان گونگ یو هنگام تماشای فیلم می بینید.
فیلم های ایرانی با محوریت شخصیت پدر
علاوه بر فیلم های خارجی، آثار ایرانی هم داریم که توانسته اند رابطه پدر و پسر را به بهترین شکل به تصویر بکشند.
دستان خالی از ابوالقاسم طالبی
فیلم «دست های خالی» اثری دراماتیک است. تا آخرین لحظه منتظر می مانید تا سرنوشت پدر و دختر داستان مشخص شود. محور داستان یک پدر جانباز شیمیایی است که در خانه سالمندان زندگی می کند. مدتی پیش همسر و دخترش به خانه می آید و سعی می کنند در این مدت کوتاه حضور، لحظات خوبی را برای پدر رقم بزنند. اما ناگهان حوریا (دختر) در ویلایی ساحلی در شمال دست به قتلی غیر عمد می زند و از اینجاست که تلاش پدر برای جلب رضایت و نجات دخترش آغاز می شود. ابوالقاسم طالبی کارگردان فیلم سینمایی «دست های خالی» با گره زنی و ایجاد تعلیق توانسته رابطه پدر و دختر را به تصویر بکشد. مرحوم خسرو شکیبایی و مریلا زارعی در این فیلم یکی آنها بازی های خوب خود را ارائه کرده اند و اوج رابطه پدر و دختری را می توان در یک مونولوگ طولانی زمانی که هوریا باید به زندان برود شاهد بود.
جدایی نادر از سیمین توسط اصغر فرهادی
فیلم «جدایی نادر از سیمین» به کارگردانی اصغر فرهادی اثری ماندگار در سینمای ایران است که برنده اسکار نیز شد. در این فیلم سیمین (لیلا حاتمی) قصد دارد به همراه خانواده از کشور خارج شود. اما مانع بزرگی بر سر راه همسرش نادر (پیمان معادی) قرار دارد. چون نمی خواهد پدر پیرش را که آلزایمر دارد تنها بگذارد. حضور پدر را در لحظات کوتاهی در فیلم می بینیم. اما کل داستان حول محور او می چرخد.
اوج زیبایی رابطه را در صحنه ای می بینیم که سیمین به همسرش می گوید: می فهمد تو پسر هستی؟ و نادر در جواب می گوید: فهمیدم پدر من است. هوشنگ گلمکانی منتقد سینما درباره شخصیت پدر در فیلم جدایی نادر از سیمین می گوید: پدر در این فیلم معلول است؛ اما منفعل نیست و با نگاهش نشان می دهد که چقدر نگران است و دلش می خواهد کاری بکند. اصغر فرهادی کارگردان این فیلم در مستند «ایران جدایی» ساخته آزاده موسوی و کورش عطایی درباره صحنه معروفی که نادر در حال شستن خود است می گوید. پدر در حمام در حین ضبط این سکانس همه بازیگران گریه کردند و محمود کلاری با شانه های لرزان و چشمانی اشکبار این صحنه را فیلمبرداری کرد.»
بوی پیراهن یوسف به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا
فیلم «بوی پیراهن یوسف» درباره پدری است که منتظر بازگشت پسرش از جبهه است. پسرش را همه جا و همه جا می بیند و باور نمی کند که پسرش دیگر برنگردد. علی نصیریان بازیگر نقش پدر توانسته در نقش پدری خسته که فرزندش را به خوبی دوست دارد بازی کند. منتقدان درباره فیلم بوی پیراهن یوسف می گویند: کمتر فیلمی وجود دارد که بتواند انتظارات پدر و فرزندی را مانند این فیلم به تصویر بکشد. ما کودک را در این فیلم نمی بینیم. اما ما منتظریم تا او را با پدر ببینیم. در این فیلم نباید از تاثیر موسیقی متن زیبای مجید تعظمی غافل شد. چون به خوبی ما را با داستان و فاصله پدر و پسر همراهی می کند.