به گزارش پی ام آپ، پس از حذف سکه کالای 4200 تومانی و جایگزینی آن با سکه 28500 تومانی، زمان حذف به اصطلاح دلار فرزین فرا رسیده است و دولت اولین اقدامات را برای حذف سکه 28500 تومانی انجام داد. این اتفاق بارها به صورت گمانه زنی رسانه ای شد و از سوی دولت تکذیب شد اما اکنون اخبار رسمی حاکی از آن است که سکه 28 هزار و 500 تومانی گام به گام برداشته می شود.

با وجود اینکه وزارت کار از اعطای کوپن الکترونیکی ۱۲۰ هزار تومانی به دهک های اول تا پنجم درآمدی خبر داده است، اما کارشناسان اقتصادی می گویند تورم به سرعت ارزش یارانه نقدی را از بین برده و آثار منفی این جراحی ها در اقتصاد باقی خواهد ماند. از کشور .

زمزمه‌های حذف ارز ۲۸‌هزار‌و ۵۰۰ تومانی

از سال گذشته بانک مرکزی برای کنترل قیمت کالا‌های وارداتی و همچنین جلوگیری از رشد مضاعف تورم، تصمیم گرفت ارز ۲۸‌هزار‌و ۵۰۰ تومانی را به‌عنوان یک نرخ ثابت برای تأمین ارز کالا‌های اساسی در نظر بگیرد و ارز سایر کالا‌ها را به بازار حواله مرکز مبادله طلا و ارز منتقل کند. اما آنچه اتفاق افتاد، قابل پیش‌بینی بود؛ بر‌خلاف دیدگاه بانک مرکزی که هدف خود را از این سیاست، محدود‌کردن تقاضا برای بازار غیررسمی ارز و کوچک‌کردن هر‌چه بیشتر آن اعلام کرد، آنچه در عمل اتفاق افتاد افزایش و تثبیت فاصله بین نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد بود.

دولت اوایل سال جاری برای کنترل بیشتر بر قیمت کالاها به ویژه محصولات پتروشیمی، قیمت پایه این محصولات را از 35 هزار تومان به 28 هزار و 500 تومان تغییر داد تا از تورم این بخش در بازار جلوگیری شود. فروردین ماه محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در نامه ای به جواد اوجی وزیر نفت، نرخ پایه معاملات پتروشیمی در بورس کالا و انرژی را ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد.

تصمیمی که البته با انتقادات تند بسیاری از کارشناسان مواجه شد. چون آن را ادامه سیاست قیمتی می دانستند که نتیجه ای برای اقتصاد کشور نخواهد داشت. حتی رئیس مجلس نیز در نامه ای این اقدام را غیرقانونی اعلام کرد. حالا پس از گذشت چندین ماه، امیرمهدی صبایی، سخنگوی سازمان بورس در توئیتی اعلام کرد که دلار ۲۸۵۰۰ تومانی به صورت رسمی از بورس کالا حذف شده و از این پس نوع فروش حواله های ارزی ایران به طور رسمی حذف شده است. و طلا مرکز مبادلات بر اساس نرخ مبادله ای قیمت خوراک و قیمت پایه است و محصولات شرکت های پالایش نفت و پتروشیمی قرار می گیرد.

همزمان با این خبر، تصویری از نامه وزارت جهاد کشاورزی نیز منتشر شد که نشان می دهد سکه 28 هزار و 500 تومانی محصولات دامپزشکی پس گرفته شده و تمامی اقلام دامپزشکی به اتاق تعویض دوم منتقل شده است. منصور پوریان، رئیس شورای عالی دام کشور، خروج 28 هزار و 500 تومان ارز را در حال حاضر زیان آور می داند و باعث افزایش قیمت تمام محصولات مرتبط دام و طیور در کشور می شود.

می گوید: با توجه به اینکه صنایع دام و طیور به ویژه صنعت طیور با ارز 28500 کار می کنند، وقتی دارو را با ارز آزاد می خرند، طبیعتاً قیمت نهایی را تحت تأثیر قرار می دهد؛ زیرا هزینه های تولید و نگهداری دام و طیور. به گفته وی، هزینه بهداشت و درمان دامپزشکی در صنعت دام و طیور نسبتاً بالا بوده و بر اساس تولید محاسبه می شود؛ بنابراین افزایش مواد مؤثر در تولید بر قیمت نهایی گوشت و مرغ تأثیر دارد.

وی معتقد است این تصمیم در شرایطی اتخاذ شد که دامپزشکی و حفاظت از فرآورده های دامی باید حمایت همه جانبه دولت و حتی رایگان باشد. پوریان با اشاره به یارانه محصولات کشاورزی در کشورهای توسعه یافته می گوید: درست است که دولت دام و طیور را به صورت رایگان واکسینه می کند، اما اکنون که به فصل پاییز نزدیک شده ایم و لازم است همه دام ها واکسینه شوند، دولت دقیقا همین کار را انجام می دهد. همان چیزی است، دقیقا برعکس.” داده ها و هزینه کشاورزان را افزایش داده است.

برجسته است: «هزینه واکسیناسیون کشاورزان، چه کوچک و چه بزرگ، با این وضعیت بسیار بالاست. زیرا دامپزشک دارو را با قیمت آزاد خریداری می کند و در هنگام خرید با جهش چند برابری قیمت مواجه هستیم و آزاد شدن 100 درصد ارز دامپزشکی در قیمت محصولات نهایی برای مصرف کنندگان موثر است و متاسفانه باید گفت. . که هر روز هزینه تولید برای تولیدکنندگان بیشتر و بیشتر می شود.

این در حالی است که چندی پیش پس از حذف سکه 4200 تومانی، بازار نهاده ها با چالش مواجه شد و هزینه حمل و نقل 30 درصد و هزینه انرژی 40 درصد برای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی افزایش یافت. محصولات و اکنون هزینه داروها و واکسن ها برای تولیدکنندگان محصولات پروتئینی افزایش یافته است. ».

توزیع کوپن به‌جای ارز ترجیحی

همزمان با انتشار خبر خروج تدریجی سکه 28500 تومانی، صحبت از کاتالوگ الکترونیکی پنج دهک درآمدی به گوش می رسد که گمانه زنی ها مبنی بر قصد دولت برای حذف کامل فرزین را تقویت می کند.

چندی پیش علیرضا عسگریان، معاون رفاه اجتماعی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که هر فرد دهک اول تا پنجم درآمدی که 200 هزار تومان یارانه 11 قلم کالای خود از سبد معیشتی شامل شیر خام، پنیر دریافت کند. ، ماست، خرید مرغ، تخم مرغ، گوشت منجمد، برنج، حبوبات، ماکارونی و شکر، 120 هزار تومان یارانه دوبرابر به آنها پرداخت می شود. یعنی سه دهم اقشار کم درآمد با یارانه 400 هزار تومانی و دو دهم 4 و 5 یارانه 300 هزار تومانی خود در صورت خرید 200 هزار تومانی مشمول این طرح می شوند.

معاون رفاهی وزیر تعاون تصریح کرد: همچنین دولت مصمم به جبران تورمی است که به 11 قلم کالای معیشتی اضافه شده است که این کالاها با نرخ پایه 1401 برای مشمولان در فهرست کالاهای الکترونیکی محاسبه می شود. به عنوان مثال، اگر شخصی کالاهای انتخاب شده از سبد معیشتی را که امروز قیمت آن 800 هزار تومان است، در فروشگاهی خریداری کند، در حالی که قیمت این کالاها در سال گذشته 500 هزار تومان بوده است، باید مبلغ پایه جیب خود را بپردازد. و 300 هزار تومان مابه التفاوت 200 هزار تومان اعتبار محصول و 100 هزار تومان به عنوان جبران تورم را دولت جبران می کند و در ضمن چون 200 هزار تومان از این کالاها را خریده اید 120 هزار تومان به عنوان یارانه مضاعف واریز می شود البته به گفته وی، کمک هزینه اضافی 120 هزار تومانی به مشمولان کالابرگ نیز باید به سمت خرید اقلام از همان سبد معیشتی اختصاص یابد.

آزمون و خطای ترجیحی سکه

حذف ارز ترجیحی برای محصولات اساسی بارها در اقتصاد ایران امتحان شده است. کارشناسان اقتصادی می گویند در کشورهای توسعه یافته یارانه برای محصولات کشاورزی و غذایی تعلق می گیرد و راه حل دولت برای رفع کسری بودجه عدم اعمال فشار بیشتر است. در جیب مردم است، اما برای بازگشت به تعادل، طبیعی است.

در همین زمینه مرتضی افگه، اقتصاددان پیش از برداشت 28 هزار و 500 تومانی ارز برای برخی کالاهای اساسی می گوید: متاسفانه مشکل اینجاست که خیلی وقت ها دولت از اول شروع می کند و با اینکه دیده اند بارها گفته می شود. که حذف یارانه های جراحی اقتصادی محصولات کشاورزی به هر بهانه ای نتایج فاجعه باری به دنبال دارد، اما زیر بار این خطا نروید و به نظر می رسد دولت به دنبال جبران کسری بودجه خود به هر قیمتی است و این کسری بودجه را پوشش می دهد. اقتصاد راکد مالیات را افزایش داده و تورم را نیز بر مردم تحمیل کرده است.

وی می افزاید: همانطور که گفتند حذف سکه 4200 تومانی فقط شامل چهار قلم کالا می شود و تاثیر چندانی ندارد، حذف سکه 28500 تومانی باعث ایجاد شوک قیمتی جدید در همه بخش ها می شود و این شوک باعث تغذیه تورم می شود. “.

و ادامه می دهد: خبرهایی مبنی بر توافق با آمریکا داریم، گمان می کنم تلاش برای برداشت دلار 28 هزار و 500 تومانی بر اساس همین اتفاق بوده است؛ یعنی می توانند امیدوار باشند که تاثیر مثبتی که از این خبر خواهند داشت. این توافق اثر منفی خروج 28500 تومانی سکه را خنثی می کند. ضمناً خروج ارز با تحویل برات قابل جبران نیست.

تجربه گذشته از زمان احمدی نژاد تا امروز نشان می دهد که یارانه پس از مدتی ارزش خود را از دست می دهد و تورم بعداً اتفاق می افتد. ضمناً تیمی که قرار است این کار را انجام دهد، تیم نه چندان موفقی است که تخصیص ارز دولتی را یک شبه حذف می کند، اما مراحل بازگرداندن آن به مردم در قالب یارانه، سبد کالا و… انجام می شود. آنها دشوار هستند؛ زیرا مردم را مستقیماً وارد بوروکراسی دولتی می کند.

منبع: روزنامه شرق


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *