چه تولید کنندگان خودرو از ایران توافق نامه احتمالی با ایالات متحده را ایجاد می کنند و تأثیر آن در صنعت خودروسازی ایران چیست؟
شنبه فروردین اولین جلسه ایرانی -و به طور غیرمستقیم در پایتخت عمان برگزار شد. خبر این جلسه که چند ساعت طول نکشید ، چیز مثبتی بود. پس از اظهارات مثبت دیپلمات های ایرانی و آمریکایی ، روند نزولی در بازارهای ارز و طلا و روند صعودی ایجاد شد. قیمت دلار از کانال وحشتناک به صد هزار دلار به 80،000 شلیک شد و بورس اوراق بهادار به تقریباً سه میلیون واحد افزایش یافت. بیشتر کارشناسان توافق و روابط سیاسی را با کشوری مانند ایالات متحده به عنوان پیش نیاز برای رشد اقتصاد و صنعت در ایران می دانند. توافق می تواند به چرخه صنعت کشور تبدیل شود. با این توافق ، انتظار می رود مقدار زیادی سرمایه خارجی به چرخه صنعت ایران وارد شود و این باعث می شود شرکت های ایرانی دوباره کالا تولید کنند. البته نه تولید کالاهای منسوخ ، بلکه تولید کالاهایی است که فناوری و دانش مدرن هستند. محصولاتی که ارزش افزوده ای را برای کشور فراهم می کنند.
تأثیر توافق جدید در صنعت خودرو
خودرو نیز بخشی از صنعت است که مطمئناً تغییرات بزرگی را ایجاد می کند. به عنوان مثال ، هنگامی که توافق نامه Brajam به پایان رسید ، بسیاری از کشورها در بازار ایران سرمایه گذاری کردند. در همان توافق کوتاه مدت ، رشد صنعتی ، چه از نظر تولید یا فناوری در کارخانه ، به ویژه در صنعت خودرو قابل توجه بود. برای درک بهتر و دیدگاه بازتر ، ما همکاری هایی را که شرکت های بزرگ با صنعت خودروسازی ایران داشتند به یاد می آوریم:
ایران Khodropeugeot: قابل توجه ترین تأثیرات در صنعت خودرو در همکاری پژو و ایران Khodro مشاهده می شود. در همان دوره کوتاه همکاری ، فناوری ها و دانش فنی در طی همکاری این دو شرکت به ایران منتقل شدند. به عنوان مثال ، پلت فرم PF1 PF1 Peugeot Citroen به ایران Khodro منتقل شد که یک گام مهم برای صنعت خودرو بود. تأسیس ایران خدرو و پژو با انجمن ایران خلرو و پژو یکی دستاورد دیگری از توافق نامه دیرهنگام براجام.
Saipa-Renault-Citroen: سایپا ، دومین تولید کننده بزرگ خودرو در کشور ، پس از توافق به رنو رفت و محصولات این شرکت را در ایران جمع کرد. پس از رنو ، سیتروئن نیز یکی از شرکت هایی بود که SAIPA با آن کار می کرد و محصولی مانند Citroen C3 خارج از این شرکت بود.
بهمن موتور موتور: بهمن این موتور که برای مدت طولانی شریک تجاری مزدا بوده است ، پس از اسلاید کار با این شرکت را آغاز کرد. با توافق دست مزدا در بازار ایران ، مزدا جدید در ایران با گردش خون بالا ملاقات کرد. همچنین توافق بین هیوندای و کرمان موتور وجود داشت که به پایان مطلوب نرسید.
توافق نامه جدید دوباره ماشین ایران را به روز می کند ، اما شکل به روزرسانی ها با توافق های قبلی متفاوت خواهد بود. دلیل مسیر خودرو این است که صنعت خودروهای جهان در زمانی که ایران ارتباط محدودی با جهان داشت ، تغییر کرده است. با این توافق نامه ، اولین شرکت هایی که به ایران بازگشتند ، شرکت هایی خواهند بود که سرمایه گذاری های بزرگی را در ایران انجام داده و شرکای اختصاصی در ایران داشته اند. در طی سالهای قبل از حداکثر تحریم های تحمیل شده ، چندین شرکت خودرو در ایران در ایران سرمایه گذاری کرده بودند که به ایران باز می گردند. این شرکت ها شامل شرکت های فرانسوی مانند Peugeot ، Citroen و Renault است. همکاری ایران Khodro و Peugeot اتومبیل هایی مانند 1 و 2 و نسل های جدید پژو 2 در ایران تولید می کنند. فیات ایتالیا و شرکت نیز می توانند دوباره برگردانده شوند. همکاری سایپا با سیتروئن و رنو نیز پس از توافق احتمالی قابل پیش بینی است. مزدا با گروه بهمن این همکاری در طول سالها می تواند به بازار خودروهای ایران بازگردد. یکی دیگر از شریک های تجاری تولید کنندگان خودروهای ایرانی کره جنوبی است که با Kerman Motor کار کرده است. این احتمال وجود دارد که همه این شرکت ها به بازار ایران بازگردند و به نوعی صنعت خودروسازی ایران در چرخ های پیشرفت قرار خواهد گرفت.
ما بخشی از داستان را ذکر می کنیم که توافق نامه های جدید خودرو ایران دوباره پدیدار می شود ، اما شکل بروزرسانی با توافق های قبلی متفاوت خواهد بود. دلیل این امر به دلیل رشد فزاینده تولید کنندگان خودروهای چینی است. روزهایی که این توافق نامه امضا شد ، تولید کنندگان اتومبیل چینی در موقعیتی نبودند که امروزه در آن قرار بگیرند. به عنوان مثال ، BYD در اوایل توسعه خود بود و اخیراً محصولاتی مانند Qin و Tang را راه اندازی کرد. اما امروزه تولید کنندگان خودروهای چینی رقبای جدی برای شرکتهای اروپایی و آمریکایی هستند. به دنبال تولید کنندگان خودروهای ایرانی ، چینی ها چینی ها را تنها به عنوان یک شریک تجاری می دیدند که اتومبیل های اقتصادی تولید می کردند. اما تولید کنندگان خودروهای چینی با قسمت بالای جهان مقایسه می کنند و برخی از آنها حتی می توانند بگویند که برخی از آنها از طریق چندین شرکت اروپایی عبور کرده اند. این شرکت ها در بازار اروپا به یک تهدید جدی برای تولید کنندگان خودروهای اروپایی در خانه خود تبدیل شده اند ، در بازار آزاد ایران ، قطعاً برای اروپایی ها دشوار خواهد بود. به نظر می رسد که پس از توافق برای بلند کردن تحریم ها ، تولید کنندگان خودروهای ایرانی قبل از اینکه اروپایی ها به شرکت های شهرت خوبی مانند BYD ، Hongchi و غیره بروند.
تفاوت ترامپ چیست؟
ترامپ فردی حامل ها کلاه ایمنی است یکی این یکی از قدرتمندترین کشورها در معاملات تجاری را کنترل می کند. ترامپ استدلال می کند که توافق نامه کارگزاری برای آمریکا نبود آن را ترک کرد. در روزهای قبل از دور جدید مذاکرات ایران ، مقامات ارشد این کشور اعلام کردند که آنها حتی در ایران با سرمایه گذاری در هیچ کشوری مخالف نیستند و راه سرمایه گذاری در ایران باز است. در دور جدید مذاکرات. قطع یکی یکی از ایالات متحده ورودی آن به بازار ایران است. اگر چنین رأی پذیرفته شود ، خارج از بحث نیست. در ایران ، تولید کنندگان خودروهای آمریکایی یا مارک های مرتبط با آنها سرمایه گذاری می کنند.
منبع:آخرخودرو