گزارش کردن بازتاب آنلاین به گزارش اعتماد، ایران در سال های قبل از انقلاب گسترده ترین روابط اقتصادی را در بین کشورهای اروپای شرقی با رومانی داشت. در این سالها شاه دو بار از رومانی و چائوشسکو در سال 1348 به عنوان رئیس شورای دولتی رومانی از تهران دیدن کرد. چائوشسکو در سال 1350 نیز یکی از مهمانان جشن 2500 سالگی شاهنشاهی ایران بود. بین سالهای 1966 و 1972. تعدادی قرارداد همکاری اقتصادی و فنی بین دو کشور منعقد شد. ایران در سال 1972 دو و نیم میلیون تن نفت به رومانی تحویل داد و مقرر شد بهای کالاها و خدمات دریافتی با نفت را در سال های بعد پرداخت کند.

با آغاز ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، مذاکرات برای آماده سازی زمینه برای سفر چائوشسکو به ایران آغاز شد. در آن زمان رومانی می خواست نفت خام ایران را با تخفیف ویژه خریداری کند تا بتواند آن را با قیمت بالاتری در بازارهای جهانی به فروش برساند. محمد گوهری سفیر وقت ایران در مصاحبه با یکی از روزنامه های داخلی گفت: اولین بار بود که رئیس یک کشور اروپایی حتی از اروپای شرقی و رهبر حزب کمونیست می خواست به ایران سفر کند. که در مورد ایران که تحت فشار انزوا بود و تحریم ها را مهم می دانست، صدق می کرد.

رهبر رومانی در این دوره از تاریخ، یکی این یکی از سرکوبگرترین دولت های اروپای شرقی در طول جنگ سرد بود. سفر چائوشسکو به تهران برای رفسنجانی مرداد آن سال به ریاست جمهوری رسیده بود، خیلی مهم بود. یک روز قبل از سفر، شورش های ضد دولتی در رومانی آغاز شد و در 17 دسامبر 1989، نیروهای امنیتی اعتراضات عمومی را سرکوب کردند. چائوشسکو در 18 دسامبر 1989 وارد تهران شد.

با وجود این تغییرات، چائوشسکو همچنان مشغول سفرهای دیپلماتیک به ایران بود. وی اولین رئیس جمهور یک کشور خارجی بود که پس از رحلت بنیانگذار انقلاب بر سر مزار وی حاضر شد و بر مزار وی تاج گل گذاشت.

پیش بینی می شد مذاکرات مقامات ایران و رومانی برای توسعه روابط و گسترش همکاری های اقتصادی، از طریق احداث کارخانه های سیمان، کارخانه های نفت و پتروشیمی و خرید گندم، حجم مبادلات تجاری طرفین را به دو میلیارد دلار برساند. رئیس جمهور وقت رفسنجانی در دیدار چائوشسکو بر گسترش همکاری های دوجانبه تاکید کرد.

در حالی که رئیس دولت رومانی هنوز در تهران بود، صادق خلخالی در سخنرانی خود در مجلس درباره ناآرامی های رومانی ابراز امیدواری کرد: چائوشسکو از قدرت کناره گیری می کند یکی یکی از مشکلات این کشور این است که همواره با آفریقای جنوبی رابطه نزدیک داشته است، هرگز موضع خود را در به رسمیت شناختن دولت اسرائیل رها نکرده و همواره رابطه معکوس با کشورهای اسلامی به ویژه ایران داشته است. انشاالله اوضاع آرام شود و چائوشسکو هر وقت صلاح بداند استعفا دهد.» خلخالی با بیان اینکه مسئولان ما دنیا را نمی شناسند و رویدادهای بین المللی را دنبال نمی کنند، نظام دیپلماسی کشور را به محافظه کاری متهم کرد.

چائوشسکو 20 دسامبر 1989 (29 آذر 1368) با اسکورت رسمی تهران را ترک کرد و پس از بازگشت به رومانی، در یک سخنرانی تلویزیونی، ناآرامی ها را ناشی از دخالت خارجی دانست. او و همسرش در جاده ای نزدیک شهر ترگویشت دستگیر و به ارتش تحویل داده شدند. دادگاه میدانی ارتش در 25 دسامبر 1989 تأسیس شد. اتهامات اصلی چائوشسکو خیانت به کشور، فقر و بدبختی مردم، سرکوب مخالفان، استخدام مزدوران خارجی برای سرکوب تظاهرکنندگان و دیکتاتوری مطلق بود. چائوشسکو در دادگاه بارها این جملات را تکرار کرد: “شما ماموران خارجی هستید، من این دادگاه را به رسمیت نمی شناسم و همچنان رهبر کشور و فرمانده کل قوا هستم.”

زلزله تغییر اساسی دولت در رومانی پس از بازگشت چائوشسکو از تهران نیز پس لرزه هایی را در ایران به دنبال داشت. 84 نماینده مجلس سوم در سال پنجم دی 68 در پی سفر رئیس جمهور معزول رومانی به ایران و تحولات جدید در آن کشور، از علی اکبر ولایتی، وزیر امور خارجه وقت، توضیحاتی خواسته شد. وزیر توسط نیروهای به اصطلاح چپ مورد بازجویی قرار گرفت. سخنان جنجالی نمایندگان منتقد باعث شد که ولایتی در مجلس حاضر شود و در این مورد صحبت کند.

یکی یکی از نمایندگانی که نقش مهمی در طرح مسئله ولایت داشت، علی صالح آبادی، نماینده مشهد در مجلس سوم بود که در مجلس نیز در انتقاد از این سفر سخنرانی کرد. او توضیح می‌دهد: «در آن زمان مشکلات زیادی با نظام دیپلماسی کشور داشتیم، بنابراین یک اتفاق کوچک بود، قرار است رئیس‌جمهور به تهران بیاید و پس از بازگشت او را اعدام کنند.» این حادثه به اعتبار جهانی ما آسیب جدی وارد کرده است.»

وی درباره واکنش مجلس به سفر چائوشسکو به ایران می گوید:

ما در آن زمان نمی توانستیم کاری انجام دهیم، اما اخبار مربوط به دیدارهای او را از نزدیک دنبال می کردیم، در آن زمان شنیدیم که در دیدار با رفسنجانی، زمانی که هاشمی به او گفت تعدادی از مخالفان در رومانی علیه شما شکل می گیرند. چائوشسکو پاسخ داد که مخالفان هیچ غلطی نمی توانند بکنند و ما اوضاع را تحت کنترل داریم و آنها فقط چشم نبودند پس از اعدام چائوشسکو، من و آقای اصغرزاده در کمیسیون سیاست خارجی این شورا شروع به کار کردیم. مجلس از حقوق مردم دفاع کند و برحسب وظیفه نمایندگی وزیر امور خارجه را به مجلس بیاوریم تا خودش پاسخگو باشد، چون ما دعوت چائوشسکو را تکلیف ندانستیم. ما این را از وزارت خارجه می دانستیم. این سفر ما را انگشتی در جهان کرده است. با کمک سایر نمایندگان توانستیم 84 امضا جمع آوری کنیم.»

ولایتی در اقدامی بی سابقه جمشید گوهری سفیر ایران در رومانی را برکنار کرد. برکناری سفیر اقدامی بی سابقه بود و بدون شک برای رفع فشارهای داخلی انجام شد و یکی از معدود تصمیمات در این سطح در وزارت امور خارجه بود.

۲۵۹

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما