محققان ژاپنی اسرار ذهن انسان را کشف کرده و فناوری «رمزگشایی مغز» را توسعه دادند که از هوش مصنوعی برای ترجمه فعالیت مغز انسان به تصاویر ذهنی از اشیا و مناظر استفاده می کند.
این رویکرد، به رهبری تیمی از موسسه ملی علوم و فناوری کوانتومی (QST) و دانشگاه اوزاکا، تصاویر واضحی مانند یک پلنگ متمایز با ویژگیهای قابل تشخیص مانند گوش، دهان، و همچنین اشیایی مانند هواپیما با چراغ بر بال هایش .
استخراج تصاویر فکری
تحقیقات قبلی توانسته است تصاویری را که افراد دیده اند با تجزیه و تحلیل فعالیت مغزشان بازسازی کند. با این حال، تشخیص این تصاویر ذهنی برای دیگران دشوار بود، و مطالعات کمی تصاویر ذهنی را با موفقیت نشان دادهاند، و این تصاویر معمولاً به دستههای خاصی مانند چهره، حروف یا اشکال انسان محدود میشدند.
محققین این مطالعه می گویند: تجسم تصاویر ذهنی برای تصاویر طبیعی دلخواه، یک تغییر بزرگ بازی است.
آنها شرکت کنندگان را در معرض حدود 1200 تصویر قرار دادند و سپس با استفاده از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی عملکردی (fMRI) رابطه بین سیگنال های مغزی و محرک های بصری را به دقت تجزیه و تحلیل کردند.
سپس از این نقشه برداری برای آموزش یک هوش مصنوعی مولد برای رمزگشایی و بازتولید تصاویر ذهنی ناشی از فعالیت مغز استفاده شد.
این مطالعه بیان میکند: نتایج تجربی قابلیتهای چارچوب پیشنهادی ما را در بازسازی تصاویر طبیعی و اشکال مصنوعی تصور شده توسط شرکتکنندگان انسانی نشان داد.
محققان در این مطالعه گفتند که پیامدهای این «رمزگشایی مغز» میتواند به کاربردهای بالقوه در پزشکی منجر شود.
همگرایی علوم اعصاب و هوش مصنوعی
اکنون که فناوری دیدن تصاویر ذهنی بر اساس فعالیت مغز را داریم، این فناوری می تواند به توسعه دستگاه های ارتباطی جدید کمک کند. علاوه بر این، دانشمندان می توانند از آن برای مطالعه و درک چگونگی عملکرد توهمات و رویاها در مغز استفاده کنند.
کی ماجیما، محقق و نویسنده مطالعه، میگوید: اگرچه ما از ابزارهایی مانند میکروسکوپ برای دیدن چیزهای کوچک استفاده کردهایم، اما نگاه کردن به اعماق ذهن انسان یک مرز کاملاً جدید و ناشناخته است، مانند کشف دنیای جدیدی در درون خودمان.
این مطالعه در مجله Neural Networks منتشر شده است.