ترب کوهی، گیاه چند ساله از خانواده Brassicaceae، یک گیاه ریشه ای است که بومی روسیه یا مجارستان است. در حقیقت عضو خانواده خردل می باشد که شامل جوانه های کلم، گل کلم و جوانه بروکسل نیز می باشد. این گیاه به عنوان یک چاشنی، چه به خودی خود و یا به عنوان ماده ای در سس ها و سس ها مورد استفاده قرار می گیرد.
به گزارش نمناک، گیاه تا ارتفاع 1.5 متر رشد می کند و عمدتاً به دلیل ریشه بزرگ، سفید و مخروطی آن رشد می کند. ترب کوهی حاوی ایزوتیوسیانات ترکیبی است که گرما زا می باشد که در خوردن یا بریدن آن احساس می شود.
ارزش تغذیه ای ترب کوهی
ترب کوهی سرشار از تعدادی مواد معدنی و مواد مغذی ضروری است که برای بدن ما بسیار مفید می باشد. سرشار از فیبر رژیم غذایی، ویتامین C، فولات، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و منگنز است. همچنین حاوی ترکیب شیمیایی آلی قدرتمندی از آنزیم و روغن ها، مانند سینگرین است که یک گلوکوزینولات قدرتمند محسوب می شود.
فواید و خواص سلامتی و درمانی ترب کوهی
سیستم ایمنی بدن شما را تقویت می کند
ترب کوهی حاوی اشکال مختلف ایزوتیووسیانات و سینگرین است که اثرات آنتی اکسیدانی دارند و به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک می کنند. همچنین از نظر ویتامین C بسیار سرشار است که یک آنتی اکسیدان قدرتمند است و در برابر عفونت های ویروسی نیز مؤثر است. این ماده در برابر رادیکال های آزاد مضر عمل می کند و بنابراین از التهاب و عفونت جلوگیری می کند.
به تسکین درد کمک می کند
ترب کوهی به تحریک جریان خون هم به سطح پوست و هم در زیر آن کمک می کند و به این ترتیب به کاهش درد کمک می نماید. شما می توانید با استفاده از ترب کوهی در مناطق آسیب دیده علائم نقرس، ورم مفاصل و سرما زدگی را درمان کنید. باعث تسکین در مفاصل و ماهیچه های متورم نیز می شود.
عفونت های دستگاه ادراری را درمان می کند
ترب کوهی به دلیل دارا بودن برخی مواد شیمیایی و کمک به تولید ادرار از خاصیت ادراری و آنتی بیوتیکی برخوردار است. آنزیم های موجود در آن از تجمع سموم جلوگیری می کنند و حذف آنها را تسهیل می کنند. سینگرین، گلیکوزید موجود در ترب کوهی است که تأثیر تحریکی بر روی مویرگهای خونی دارد و در این فرایند به جلوگیری از عفونت ادراری کمک می کند و حتی احتمال ابتلا به سنگ کلیه را نیز به حداقل می رساند.
به جلوگیری از سرطان کمک می کند
سینگرین نوعی گلوکوزینولات موجود در ترب کوهی است که از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری می کند. دلیل این امر این است که این ماده شیمیایی از رادیکالهای آزاد در بدن ما جلوگیری می کند که این رادیکال ها، سلول های سالم را به سلول های سرطانی تبدیل کنند. بنابراین می توانید از رژیم غذایی ترب کوهی استفاده کنید و روزانه یک قاشق معادل 5 گرم از این ترب مصرف کنید زیرا به شما در مقابله با سرطان و تاخیر در گسترش متاستاز سلولهای سرطانی کمک می کند.
به تنظیم فشار خون کمک می کند
پتاسیم برای حفظ فشار خون ما ضروری است زیرا جریان مایعات سلولی و همچنین تنش در رگهای خونی ما را تنظیم می کند. ترب کوهی سرشار از پتاسیم است و ترکیب آن در رژیم غذایی شما باعث کاهش خطرات بیماری های قلبی عروقی و بیماری های قلبی مانند تصلب شرایین، حمله قلبی و سکته مغزی می شود. پتاسیم با کاهش فشار خون و تنظیم جریان مایعات و مواد مغذی به مراقبت از قلب شما کمک می کند.
عفونت های سینوسی را درمان می کند
هنگامی که مخاط در سینوس ها جمع می شود، باکتری های مضر تمایل به رشد و تکثیر در آنجا را دارند و در نهایت منجر به عفونت سینوس می شوند. ترب کوهی دارای ترکیبات فرار است که به نازک شدن مخاط کمک می کند و از بروز این وضعیت دردناک جلوگیری می کند. علاوه بر این، مصرف ترب کوهی همچنین از ابتلا به آنفولانزا، سرماخوردگی و احتقان بدن خلاص می شود.
در هضم غذا کمک می کند
گیاه ترب کوهی دارای عناصری است که به عنوان محرک معده عمل می کند و به هضم غذا کمک می کند و جذب آسان تر مواد مغذی را تسهیل می کند. غدد بزاقی، معده و روده توسط فیتوشیمیایی ها در ترب کوهی تحریک می شوند. ترب کوهی همچنین با تحریک حرکت دودی گوارشی ماهیچه های صاف روده به عادی سازی حرکات روده و بروز مشکلات تحریک پذیر مانند یبوست و اسهال کمک می کند.
خوب برای دندان های شما
ترب کوهی دارای اثرات تحریکی شدیدی است که به درمان پارادنتوز کمک می کند. ریشه های گیاه هنگام جویده شدن به عنوان داروی طبیعی برای درمان دندان درد، تقویت لثه ها و همچنین درمان اسکوربیت عمل می کنند.
در دوران بارداری مفید است
ترب کوهی حاوی مقادیر زیادی فولات است که به محافظت از مادران و نوزادان از عوارضی که ممکن است در دوران بارداری ایجاد شود، کمک می کند. همچنین به جنین کمک می کند تا به درستی رشد کند و احتمال نقص لوله عصبی را از بین ببرد.
به متابولیسم کمک می کند
ترب کوهی حاوی پروتئین های ضروری، ویتامین ها و مواد معدنی است. پروتئین موجود در بدن می تواند به انرژی مفیدی تبدیل شود که می تواند برای ترمیم و تقویت دفاعی دوباره بیماری های مختلفی را بدست آورد. بنابراین به شما کمک می کند تا انرژی بیشتری کسب کنید و کارهای روزانه خود را آسان تر انجام دهید.
خاصیت ادرار آور
ترب کوهی دارای خاصیت ادرارآور است که ادرار را تحریک می کند. این به دلایل مختلفی از جمله آزادسازی منظم سموم خطرناک از بدن، تمیز بودن کلیه و کاهش وزن مفید است، زیرا 4٪ ادرار در واقع از چربی بدن تشکیل شده است!
شرایط تنفسی را بهبود می بخشد
بوی مشخصی از ترب کوهی که در بینی ما حس می شود و آب چشم ما می تواند به پاکسازی ترشحات مخاط در سینوس و دستگاه تنفسی کمک کند. مصرف یک استنشاق ترب کوهی خالص می تواند باعث ترشحات مختلفی شود که به پاکسازی احتقان ناشی از سرماخوردگی، بیماری یا حساسیت کمک می کند.
ترب کوهی برای پوست و مو مفید است
ترب کوهی برای حفظ موها و پوستهای پر زرق و برق و قوی بسیار عالی است. مصرف کافی ویتامین C برای ایجاد و حفظ کلاژن، پروتئین مهمی که در مو و پوست یافت می شود، برای بدن ضروری است.
ترب کوهی همچنین می تواند سیستم عصبی شما را بهبود بخشد.
ترب کوهی همچنین اسیدهای آمینه، ویتامین ها و مواد معدنی لازم را به مغز می دهد. برخی ویتامین ها از جمله ویتامین B9 یا فولات یا اسیدفولیک نقش مهمی در تنظیم اسیدهای آمینه خاص مورد نیاز سیستم عصبی دارند. مطالعات نشان داده اند که کمبود فولات در رژیم غذایی می تواند سطح هموسیستئین را افزایش دهد، که می تواند یک پیش ساز خطرناک برای بیماری های عصبی مانند بیماری آلزایمر و پارکینسون باشد.
ترب کوهی می تواند به شما در بهتر خوابیدن کمک کند.
ترب کوهی شناخته شده است که با داشتن مقدار بالای منیزیم به عنوان یک ماده خواب آور کمک می کند، این ماده معدنی است که به طور مستقیم با بهبود کیفیت، مدت و آرامش خواب در ارتباط است. ترب کوهی همچنین به تنظیم متابولیسم کمک می کند تا به کاهش اختلالات خواب و بروز بی خوابی نیز کمک کند.
ترب کوهی مفید برای درمان سرماخوردگی و آبریزش بینی
یک ترب کوهی را شسته، پوست کنده و رنده می کنیم و آن را درون یک لیوان یا ظرف دردار ریخته و بقیه لیوان را با عسل پر می کنیم و در آن را سفت می بندیم و اجازه می دهیم یک ساعت بماند.
برای درمان سرما خوردگی و رفع آبریزش بینی این معجون را به مدت دو روز و هر روز یک بار صبح و یک بار عصر، مصرف کنید.
دیگر خواص ترب کوهی :
ترب کوهی ملین ، محرک، ضد اسکوربوت ، خلط آور و دافع سموم است.
ترب کوهی سبب رفع سرفه ، خیز عمومی بدن ، خیز ریه ها ، آب آوردن انساج ، کم خونی دختران جوان ، ضعف قوا ، رماتیسم مزمن ، برخی بیماری های کلیوی ، آسم مرطوب ، ورم کلیه ، سنگ کلیه ، آلبومینوری، نقرس ، اگزما ، بی اختیاری دفع ادرار، یرقان ، عدم ترشح کافی معده می شود.
برای بهتر شدن سوختگی ها و بریدگی های سطحی روی آن ها ، شیره برگ ترب بمالید.
شربت ترب کوهی معجونی بی نظیر برای کاهش وزن
شما می توانید با تهیه شربت ترب کوهی و مصرف روزانه آن وزن خود را کاهش داده و از چربی های دور شکم خود بکاهید.
روش تهیه شربت ترب کوهی
یکی از سوالاتی که شما با موضوع ترب کوهی از بخش سلامت نمناک داشتید در مورد خواص و طرز تهیه و مصرف شربت ترب کوهی بود که در ادامه به ان پاسخ کامل داده شده است.
مواد لازم
- 150 گرم تره کوهی تازه
- 4 عدد لیمو
- 3 قاشق غذاخوری عسل
- 2 قاشق غذاخوری دارچین
- یک عدد ریشه زنجبیل
ترب کوهی و زنجبیل را در خرد کن ریخته و خرد کنید سپس آنها را به همراه آب لیمودر مخلوط کن بریزید و عسل و دارچین را به آن بیافزایید و همه را طوری مخلوط نمایید تا ترکیب یکدستی به وجود آید.
روش مصرف شربت ترب کوهی
این شربت را درون شیشه ای بریزید و به مدت سه هفته دو روز در میان قبل از وعده های غذایی تان یا قبل از ورزش کردن میل کنید. پس از سه هفته ، چند روز این شربت را استفاده نکنید و دوباره آن را همانگونه که گفتیم مصرف کنید.
خواص شربت ترب کوهی
شربت ترب کوهی برای عملکرد مغز، حافظه، شنوایی و بینایی مفید است و سبب کاهش وزن ، آب شدن چربی های دور شکم و از بین رفتن آب اضافی بدن می شود . مصرف همزمان این شربت با تمرینات قلبی ومنظم تاثیر آن را بیشتر خواهد کرد.
عوارض جانبی احتمالی ترب کوهی
ترب کوهی با چندین عارضه جانبی احتمالی همراه است که در صورت مصرف آن از نظر دارویی باید مراقب باشید. به یاد داشته باشید که حتی درمان های “طبیعی” می توانند خطرناک باشند و آنها را مانند یک داروی خود درمان کنید.
عوارض جانبی احتمالی ترب کوهی عبارتند از
تحریک دستگاه گوارش در کودکان زیر 4 سال
تحریک دستگاه گوارش مبتلایان به زخم معده یا روده، بیماری التهابی روده، عفونت در دستگاه گوارش یا سایر بیماری های گوارشی
افزایش جریان ادرار، که می تواند برای برخی از مبتلایان به اختلالات کلیوی مشکل ایجاد کند.
بدتر شدن کم کاری تیروئید (غده تیروئید تحت فشار)
ترب کوهی و کم کاری تیروئید
سبزیجات خانواده Brassicaceae به عنوان گوتروژن طبقه بندی می شوند، به این معنی که آنها می توانند عملکرد تیروئید را مختل کنند، به خصوص اگر به صورت خام و به مقدار زیاد خورده شوند. این گیاهان برای افرادی که عملکرد طبیعی تیروئید را مصرف می کنند، بسیار مناسب است، اما افراد مبتلا به بیماری تیروئید باید به ویژه در مقادیر دارویی با این سبزی ها احتیاط کنند.
اگر هر یک از شرایط فوق یا شرایط مرتبط با آنها وجود دارد، با احتیاط زیاد از ترب کوهی اجتناب کنید و نسبت به هرگونه علائمی که می توان به آن نسبت داد، هوشیار باشید.
ریسک مصرف ترب کوهی و بارداری
ترب کوهی منبع غنی فولات است که به اسید فولیک نیز معروف است. تقریباً در مورد هر زنی که در دوران بارداری تامل کرده است، شنیده اید که رژیم غذایی پر از اسید فولیک می تواند به جلوگیری از نقص جدی هنگام تولد کمک کند.
با این حال ، این بدان معنی نیست که غذای ترب کوهی هنگام بارداری بی خطر است. این به دلیل روغن خردل است که گیاه حاوی آن است، همان ماده ای که باعث می شود هنگام بریدن آن بوی آن بسیار قوی شود.
همچنین ممکن است از شیر مادر به میزان کافی عبور کند تا برای کودک شما خطرناک باشد، بنابراین برای مادران شیرده توصیه نمی شود.
به خاطر داشته باشید که این با مقادیر زیادی مانند مواردی است که هنگام استفاده از گیاه ترب کوهی مصرف می کنید. با این وجود اگر هفته گذشته مقدار کمی از آن را مصرف نموده اید، وحشت نکنید – فقط بدانید که این چیزی نیست که شما مقادیر زیادی از آن را بخورید در حالی که این ماده می تواند به کودک شما منتقل شود.
اثر متقابل منفی در مصرف دارو:لووتیروکسین
لوتیروکسین نوعی مصنوعی از هورمون تیروئید است و به طور گسترده برای درمان کم کاری تیروئید استفاده می شود. از آنجا که ترب کوهی (و سایر سبزیجات در خانواده Brassicaceae) ممکن است عملکرد تیروئید را کاهش دهد، به همین دلیل کاهش اثرات این دارو مشکوک است.
اگر لووتیروکسین مصرف می کنید و علاقه به استفاده از ترب کوهی را دارید، حتما با پزشک / ارائه دهنده خدمات بهداشتی و داروساز خود در مورد مسائل احتمالی صحبت کنید.
مقدار مصرف و آماده سازی
تاکنون، ما اطلاعات کافی در مورد مزایای احتمالی ترب کوهی برای تعیین دوز مصرف در هر شرایط سلامتی نداریم. اگر از ریشه دارویی استفاده می کنید، حتماً دستورالعمل های مربوط به برچسب های محصول را رعایت کرده و با یک پزشک متخصص در مورد میزان مصرف خود بر اساس سابقه پزشکی خود صحبت کنید.
منبع:عصرایران