به گزارش بازتاب آنلاین به نقل از ایسنا، رسانه های انگلیسی در مقاله ای با اشاره به سیاست انزوای رئیس جمهور منتخب آمریکا، «دونالد ترامپ»، پیامدهای تحلیف ترامپ بر روابط آمریکا با متحدانش را بررسی و ارائه کردند. چندین سناریو ممکن برای نظم جهانی لیبرال.

به گزارش روزنامه فایننشال تایمز، ایوو دالدر، یکی از اعضای شورای امور جهانی شیکاگو، می گوید بزرگترین تهدید برای نظم کنونی جهانی نه از سوی چین و روسیه، بلکه از سوی دولت ترامپ است.

بر اساس این گزارش، متحدان آمریکا از جمله انگلیس، ژاپن، کانادا، کره جنوبی، آلمان و تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا این تهدید را به شدت احساس می کنند زیرا به بازارهای باز آمریکا و تضمین های امنیتی آن کشور عادت کرده اند.

ترامپ گفته است که حتی نزدیک ترین متحدان واشنگتن نیز از تعرفه ها مصون نیستند. وی حتی بند پنجم قانون اساسی ناتو را که اساس مفهوم امنیت جمعی این اتحاد نظامی را تشکیل می دهد، زیر سوال برد و گفت که تا زمانی که اعضای ناتو سهم بیشتری از بار این ائتلاف را بر دوش نکشند، آمریکا حتی از آنها محافظت نخواهد کرد در مقابل یک اتحاد نظامی دفاع خواهد کرد. حمله مستقیم روسیه

اظهارات ترامپ به عنوان رئیس جمهور کشوری که حامی اصلی نظم جهانی لیبرال بوده است، متحدان آمریکا را شوکه کرده است، زیرا می دانند که باید با تغییر مواضع واشنگتن، استراتژی های امنیتی و اقتصادی خود را تغییر دهند.

برخی از این کشورها در حال حاضر سعی در مدیریت ریسک های احتمالی دارند. ژاپن بودجه دفاعی خود را افزایش داده و به دنبال گسترش روابط با قدرت های منطقه ای مانند استرالیا و هند است. آلمان همچنین وابستگی خود به تضمین های امنیتی آمریکا را تجدید نظر کرده و به گسترش استقلال سیاست امنیتی اروپا توجه بیشتری کرده است.

به غیر از متحدان واشنگتن، بسیاری از سیاستمداران آمریکایی نیز مواضع ترامپ در مورد اتحادها و نهادهای سنتی آمریکایی را که پایه های سیاست خارجی ایالات متحده از جنگ جهانی دوم را پایه ریزی کرده اند، رد می کنند.

متحدان آمریکا در حال تلاش برای سازگاری با شرایط جدید هستند

به نوشته فایننشال تایمز، حتی اگر ترامپ تغییری اساسی در سیاست خارجی آمریکا ایجاد نکند، جهان از قبل شروع به تغییر کرده است. زیرا پایه های نظم جهانی لیبرال زیر سوال می رود یکی تعداد روسای جمهور آمریکا به تنهایی نشان دهنده تغییری عمیق در سیاست جهانی است.

تهدیدی که ترامپ علیه منافع متحدان آمریکا ایجاد می کند، بحث های داغی را در برخی از این کشورها به راه انداخته است. وزیر دارایی کانادا که در ماه جاری استعفا داد، گفت که نخست وزیر این کشور قادر به تشخیص و پذیرش تهدید انزواطلبی ترامپ برای اقتصاد کانادا نیست. وی درباره احتمال اعمال تعرفه های ۲۵ درصدی بر تجارت آمریکا و کانادا، گفت: کانادا باید منابع مالی خود را برای «جنگ تعرفه» حفظ کند.

به گزارش فایننشال تایمز، متحدان آمریکا نمی دانند به تعرفه های ترامپ پاسخ دهند یا نه، زیرا آنها واقعا نمی دانند ترامپ چه فکری می کند. برخی معتقدند تهدیدهای ترامپ صرفا یک تاکتیک مذاکره است. اما برخی او را شخصیتی انقلابی می دانند که می خواهد وضعیت موجود را کاملاً تغییر دهد.

بر اساس این گزارش، اتحادیه اروپا در صورت عبور ترامپ از مرز می تواند واکنش نشان دهد. اما این در مورد همه متحدان آمریکا، از جمله بریتانیا و ژاپن، که مازاد تجاری با ایالات متحده دارند و ممکن است از تعرفه های ترامپ در امان باشند، صدق نمی کند.

با این حال، اگر واشنگتن قصد اعمال تعرفه های بالایی بر تجارت خود با لندن داشته باشد، روابط امنیتی بریتانیا و آمریکا اجازه نمی دهد لندن واکنش شدیدی نشان دهد و وارد جنگ تجاری شود. ژاپن همچنین قصد ندارد وارد جنگ اقتصادی با واشنگتن شود، زیرا به شدت به حمایت نظامی ایالات متحده وابسته است.

ترامپ، شی و پوتین، دشمنان نظم جهانی لیبرال

به نوشته فایننشال تایمز، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، مانند ترامپ به دنبال نابودی نظم جهانی لیبرال هستند، اما برخلاف ترامپ، قصد کاهش قدرت آمریکا را دارند.

رسانه های انگلیسی با اشاره به مناقشه تایوان و تلاش پکن برای بازگرداندن کنترل بر این جزیره خودگردان، مدعی شدند که روی کار آمدن ترامپ و احتمال کاهش ماجراجویی های آمریکا در سایر نقاط جهان، رهبران روسیه و چین را جسورانه تر کرده است. . به گزارش رسانه های انگلیسی، آمریکا در حال عقب نشینی است و ائتلاف ها و موازنه قوا که از پایان جنگ جهانی دوم وجود داشته، اکنون تحت فشار بی سابقه ای قرار گرفته است.

فایننشال تایمز نوشت که به دلیل عوامل مختلفی که می تواند در تحولات آینده نقش داشته باشد، نمی توان پیش بینی دقیقی از اتفاقات بعدی ارائه داد، اما احتمال پنج سناریوی مختلف بیشتر است. در زیر این پنج سناریو ممکن را بررسی می کنیم.

برخورد با قدرت های بزرگ

در این سناریو، ترامپ روح مذاکره و عزم ترامپ برای اجتناب از جنگ آمریکا را به یک توافق بزرگ جدید با روسیه و چین هدایت خواهد کرد. واشنگتن بی سر و صدا از دخالت در مناقشات منطقه ای بین روسیه و چین خودداری کرده و گسترش سلطه خود در منطقه از جمله با اعمال فشار بر کانادا و مکزیک و به دست آوردن کنترل کانال پاناما و جزیره گرینلند تحت کنترل پاناما را در اولویت قرار داده است. و دانمارک

به نوشته فایننشال تایمز، در این صورت ترامپ اوکراین را مجبور به امضای توافقنامه صلح بدون ارائه ضمانت های امنیتی می کند و پس از کاهش تحریم های اقتصادی علیه روسیه، پوتین به ویلای شخصی ترامپ در مارالاگو دعوت می شود. ترامپ همچنین می تواند تعرفه های تجاری با چین را کاهش دهد تا به شرکت های آمریکایی مزیت تجاری بدهد و از موضع سخت آمریکا در دفاع از جزیره خودمختار تایوان دور شود. متحدان ایالات متحده در اروپا و آسیا نیز به واشنگتن بی اعتماد خواهند شد و به دنبال استقلال در تضمین امنیت خود خواهند بود.

جنگ تصادفی

در این صورت، کشورهای غربی درگیر جنگ تجاری خواهند شد و با ظهور نیروهای پوپولیستی نزدیک به ترامپ و پوتین، بی ثباتی سیاسی در سراسر اروپا گسترش خواهد یافت. جنگ در اوکراین با آتش بس پایان می یابد، اما در اروپا این نگرانی وجود دارد که روسیه روزی جنگ را از سر بگیرد. با این حال، ترامپ بارها اعلام کرده است که آمریکا دیگر از متحدان خود دفاع نخواهد کرد. سپس چین، روسیه یا کره شمالی با سلطه غرب در آسیا و اروپا مواجه خواهند شد و در نهایت آمریکا خود را به روی این درگیری باز خواهد کرد، همانطور که قبلاً دو بار در قرن بیستم انجام داده است.

جهانی شدن بدون آمریکا

در این سناریو، آمریکا با وضع تعرفه های بالا دیواری دور خود می کشد و از سازمان تجارت جهانی خارج می شود. قیمت ها در آمریکا افزایش می یابد و کالاها خراب می شوند. از سوی دیگر، بقیه کشورهای جهان در حال تشکیل اتحادهای اقتصادی و رفع نیاز خود به آمریکا هستند. اتحادیه اروپا توافقنامه تجاری جدید با آمریکای لاتین را تصویب کرده و توافقنامه های جدیدی را با هند و چین امضا می کند. اروپا همچنین بازار خود را به روی خودروهای برقی چینی و فناوری‌های سبز باز می‌کند و در مقابل، چین در حال ساخت کارخانه‌هایی در سراسر اتحادیه اروپا است. رویکرد تهاجمی روسیه در قبال اروپا نیز تعدیل خواهد شد. استفاده از دلار به عنوان ارز جهانی کاهش می یابد و عضویت و نفوذ گروه بریکس افزایش می یابد.

هرج و مرج

در این شرایط، ایالات متحده، چین، روسیه و اتحادیه اروپا از درگیری مستقیم اجتناب می‌کنند، اما سیاست‌های انزواطلبانه ترامپ در حوزه‌های تجارت، امنیت و نهادهای بین‌المللی خلأ در رهبری جهانی ایجاد می‌کند. در این صورت رشد اقتصادی در سراسر جهان سرکوب می شود و درگیری های داخلی در کشورهایی مانند سودان و میانمار افزایش می یابد. به دلیل رقابت بین قدرت های بزرگ، سازمان ملل ضعیف شده و هیچ گزینه ای برای مداخله ندارد. در این میان، تقابل قدرت های منطقه ای بر سر منافع و منابع، تنش ها را تشدید می کند. با تشدید بی ثباتی و خشونت در کشورهایی مانند هائیتی، هجوم مهاجران به غرب در حال افزایش است و در این شرایط احزاب پوپولیست در فضای بی ثباتی اجتماعی و اقتصادی رونق می گیرند.

ترامپ پیروز می شود

اعتقاد قوی ترامپ به سیاست‌های «اول آمریکا» نتیجه می‌دهد و سرمایه در حال سرازیر شدن به ایالات متحده است و تسلط این کشور در فناوری و مالی را افزایش می‌دهد. اروپایی‌ها و ژاپنی‌ها نیز سرمایه‌گذاری هنگفتی برای دفاع خود انجام می‌دهند و روسیه و چین را عقب می‌رانند. تعرفه های آمریکا رشد چین را به میزان قابل توجهی کاهش داده و سیستم چین را وارد بحران کرده است. رسانه های انگلیسی نیز گزارش دادند که در این سناریو، حکومت ایران با استفاده از فشار نظامی و اقتصادی سرنگون می شود و جایگاه ترامپ در داخل و خارج آمریکا تقویت می شود. بازار سهام آمریکا در حال رونق است و مخالفان ترامپ به زندان می روند.

در نهایت، رسانه های انگلیسی تاکید کردند که واقعیت تحولات چهار سال آینده ممکن است تنها ترکیبی از همه این عوامل نباشد. یکی از این پنج سناریو. واضح است که نظم جهانی لیبرال تحت رهبری آمریکا به چالش کشیده شده است و جهان در یک دوره گذار قرار دارد.

311311

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما