یکی یکی از موضوعاتی که در ماه های گذشته وزارت امنیت بر آن تاکید زیادی داشت واردات تاکسی های برقی و برقی شدن سیستم حمل و نقل کشور بود.
به گزارش بازتاب آنلاین، عباس علی آبادی که پس از فاطمی امین به عنوان وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت منصوب شد، در بحث واردات خودرو به خودروهای برقی توجه جدی داشت. علی آبادی علاوه بر تاکید بر واردات خودروهای برقی بارها به برقی شدن سیستم حمل و نقل کشور اشاره کرد و بر این اساس برخی شرکت های واردکننده و خودروسازی اقدام به واردات تاکسی برقی کردند.
علی آبادی بر این باور بود که واردات تاکسی های برقی هزینه و سود بیشتری برای کشور به همراه خواهد داشت و در عین حال به دلیل مصرف سوخت بیشتر بر محیط زیست تاثیر بیشتری خواهد داشت. علاوه بر این، تاکسی های فرسوده نیز از کار افتاده اند.
در این بین 9 شرکت خودروسازی دولتی و خصوصی از این تاکسی های برقی وارداتی رونمایی و یا برای اجرای آن اعلام آمادگی کردند. مثلا شرکت کرمان موتور هفته گذشته 400 خودروی برقی طی برنامه ای با حضور شهردار تهران به راننده تاکسی تحویل داده شد. البته این مرحله اول تحویل تاکسی های برقی کرمان موتور بود و در آینده نزدیک به 1600 تاکسی برقی دیگر تحویل خواهد شد. پیش از این علاوه بر مدیران خودرو، ایران خودرو نیز اعلام کرده بود که با حمایت ویژه دولت 10 هزار تاکسی برقی برای شهرهای کشور تامین می شود.
در این میان باید به این نکته نیز اشاره کرد که برقی شدن سیستم تاکسیرانی یک کشور بسیار زمان بر است و این برقی شدن نمی تواند در مدت زمان کوتاهی موثر واقع شود. در همین راستا محسن هرمزی معاون حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران در مراسم رونمایی از تاکسی های برقی کرمان موتور اعلام کرد: این تاکسی ها قرار است وارد چرخه بومی سازی شوند و تا پایان سال وارد ناوگان می شوند و ما نیز 25000 دستگاه به تدریج جایگزین خودروهای فرسوده شوند. که شهرداری با توجه به سفری که پکن داشته به شهر اضافه خواهد کرد و این عدد علاوه بر وعده قبلی است.
برقی شدن وسایل نقلیه عمومی یا محبوبیت تاکسی اینترنتی؟
هرچند مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران اخیراً اعلام کرده بود که تاکسی داران می توانند تاکسی های فرسوده خود را برای خرید تاکسی برقی بفروشند، اما سوال اصلی اینجاست که آیا با واردات این تاکسی های برقی، حمل و نقل عمومی واقعاً برقی می شود؟ آیا ساخته خواهد شد؟
همانطور که گفته شد وزیر صمت با شعار برقی شدن حمل و نقل عمومی اقداماتی را در حوزه خودرو انجام داده است اما علی آبادی نتوانسته این شعار را در عمل پیاده کند. وزارت امنیت شرکت های واردکننده تاکسی برقی را موظف کرده است که این تاکسی ها را در قالب شرکت های تاکسیرانی خصوصی عرضه کنند. کرمان موتور در راستای این دستور تاکسی های خود را به عنوان تاکسی های شخصی اپلیکیشن شهرزاد راه اندازی کرد و سایر خودروسازان نیز به تدریج زبان اپلیکیشن های خود را که مختص رانندگان تاکسی است، اعلام می کنند. یعنی در وهله اول این سیستم تاکسیرانی کشور نیست که برقی می شود، بلکه با ورود تاکسی های برقی به کشور، تنها سیستم خصوصی کشور به صورت محدود برق دار می شود.
این اقدام وزارت حراست به نوعی با هدف اولیه واردات تاکسی های برقی در تضاد بود. همانطور که اشاره شد، یکی یکی از دلایل اصلی اولویت بندی واردات این تاکسی ها فرسوده بودن تاکسی های موجود بود. این در حالی است که فعالیت این تاکسی ها در اپلیکیشن های تاکسی کمکی به حمل و نقل عمومی کشور نمی کند.
در سوی دیگر ماجرا، بحث فرهنگ سازی نیز وجود دارد. افراد مختلف وقتی به یک فناوری اعتماد ندارند، از آن استفاده نمی کنند. در حال حاضر تعداد افرادی که استفاده از این تاکسی ها را پذیرفته اند افزایش یافته است. اما هنوز کافی نیست. علاوه بر اینکه دولت هیچ آموزشی برای گسترش و ترغیب مردم به استفاده از تاکسی های برقی در نظر نگرفته است و برای رفع این چالش باید تفکر درستی انجام شود تا مانع توسعه نشود.
منبع:آخرخودرو