بعدی- تار عنکبوت علاوه بر دوام، ویژگی جالب دیگری نیز دارد. ویژگی ای که محققان انگلیسی و چینی را بر آن داشت تا ماهیت این ویژگی را بر روی نخ های چرخیده شده توسط عنکبوت طلایی بررسی و تجزیه و تحلیل کنند.
بر اساس گزارش فردا، در این مقاله نتایج تحقیقات در مورد ویژگی جالب بافندگان تار عنکبوت ارائه شده است.
اول اینکه عنکبوت طلایی باف مهارت بالایی در تار بافی دارد. اما آنچه محققان چینی و انگلیسی را به خواص جالب این حشره هنری سوق داد، نه تنها توانایی و ویژگی منحصر به فرد عنکبوت طلایی در تار بافی بود، بلکه یافتن پاسخی قانع کننده برای یک سوال مهم بود. دلیل اینکه عنکبوت طلایی باف در حین چرخاندن تار خود شرایط را کاملاً کنترل می کند و در حالی که روی تار آویزان است بین زمین و آسمان تاب نمی خورد چیست؟
این گونه عنکبوت گرمسیری بزرگترین شبکه دایره ای شکل را در میان گونه های آمریکایی ایجاد می کند. ساخته شده از ابریشم زرد و سفت، هر نخ گرد می تواند تا 61 سانتی متر (2 فوت) قطر رشد کند. صدها نفر از این عنکبوت ها در کنار هم زندگی می کنند و تارهای آنها توده ای از رشته ها را تشکیل می دهد که می تواند حتی بزرگترین حشرات را به دام بیندازد. عنکبوتهای دیگر به این تارها وابسته هستند و حشرات به دام افتاده در تارهای دیگر عنکبوتهای تار گرد را میدزدند.
تار عنکبوت شبکه ای از رشته های پروتئینی است که توسط عنکبوت ها چرخیده شده است. این پروتئین سرشار از آمینو اسیدهای آلانین و گلیسین است. بیشتر زنجیره های پلی پپتیدی تشکیل دهنده این پروتئین در صفحات بتا قرار گرفته اند. این ورق ها در ناحیه ای از نوارهای اسید آمینه به شکل ورقه های آلفا قرار می گیرند. مارپیچ های آلفا با بی نظمی زیادی پیچ خورده و این اختلال باعث کشیده شدن طناب می شود. یکی یکی از خواص جالب تار عنکبوت این است که حاوی مقدار زیادی نمک و مواد ضد باکتری و ضد قارچ است که از آن در برابر حملات باکتری ها و قارچ ها محافظت می کند.
برای یافتن پاسخ سوال فوق، محققان چینی و انگلیسی دو گونه از یک خانواده عنکبوت بافنده طلایی را آزمایش کردند. برای این منظور، آنها تعامل این تار عنکبوت ها را در یک آونگ در حال چرخش بررسی کردند و مشاهدات آنها را با رشته های مشابه یا متفاوت دیگر در همان آونگ مقایسه کردند.
این آزمایش سیم های مختلف مانند سیم های نازک مسی، سیم های نازک ساخته شده از فیبر کربن و حتی موی انسان را مورد بررسی قرار داد و هر کدام تقریباً نتایج یکسانی را نشان دادند. به حدی که تمام این سیم ها در انتهای آونگ به طور مشابه می چرخیدند و دائماً به جلو و عقب خم می شدند. با این حال، تار عنکبوت طلایی بافنده به محض شروع به چرخیدن تغییر شکل داد و از چرخش وزن آونگ جلوگیری کرد. به عبارت دقیق تر، تار عنکبوت بر خلاف تارهای دیگر، نقطه تعادل آونگ را تغییر داده و به تعبیری از چرخش وزنه به جلو و عقب جلوگیری می کند.
به لطف این کشف جدید، دانشمندان قصد دارند با الهام از ویژگی جالبی که در تارهای عنکبوت باف طلایی پنهان شده است، طناب های کوهنوردی جدیدی طراحی کنند که از پیچش جلوگیری می کند. طناب هایی که کوهنوردان و صخره نوردان برای صعود به ارتفاعات، گردش به چپ و راست و اجتناب از پیچش بین زمین و آسمان استفاده می کنند.