به گزارش بازتاب آنلاین، هرکسی می تواند به کشور دیگری که سرشار از صلح، دوستی، عشق و دانش است پیامی بفرستد و بی شک سوغات ایرانی این ویژگی منحصر به فرد را دارد.
به گزارش برنا، در ایران مدام شگفت زده می شود و با شنیدن تاریخچه غذاهای ایرانی و میراث آشپزی آن، ناخودآگاه فکر می کند که این تمدن آنقدر ریشه دار است که برای کشف آن باید ده بار دیگر متولد شود. . به دلیل عدم نمایش مناسب در رسانه ها و جوامع محلی، بسیاری از این میراث ناشناخته باقی مانده اند.
یکی نام حلوا مسقط 157 سال پیش در اسناد ذکر شده است
اگر dolme به نام آذربایجان ثبت شده باشد یا ترکیه سالهاست که سعی می کند رب انار را به این نام ثبت کند، اسپانیایی ها برای ماست زعفران یا آمریکایی ها پسته می گویند.
یکی مسقطی یکی از سوغاتی های کمتر شناخته شده است. همان شیرینی یا دسری که تهرانی ها آن را با شکل و ظاهر زردش می شناسند، شبیه به ژله ای منسجم تر، اما در واقع سبک و سیاق اصلی آن در لارستان، حتی از نظر فرآوری، با نمونه های دیگر کاملا متفاوت است.
یکی در میان اسنادی که نام مسقط حلوا در آن ذکر شده است به 157 سال پیش و به زمان فتحلی شاه قاجار می رسد. در فصل بیست و یکم این دست نوشته به تولید مسقط اشاره شده است.
بر اساس این نسخه خطی می توان دریافت که در زمان فتحعلی شاه قاجار حلوا مسقط یکی یکی از معروف ترین و محبوب ترین شیرینی های ایرانی است.
وجود کارگاه های حلوا در لار از دوره صفویه
اگرچه شواهد تاریخی می گوید که مسقط فقط متعلق به کشور عمان بوده و برای اولین بار در آنجا ساخته شده است، اما این ادعا هنوز ثابت نشده است زیرا طبق تحقیقات انجام شده، مسقط نباید از مسقط عمان آمده باشد، دلیل آن این است که همه انواع ما داریم. مسقطی لار، شیراز، اصفهان و غیره، البته نوع شیرازی یا اصفهانی با مسقطی لار متفاوت است.
این حلوا حداقل از زمان صفویه در حدود 222 تا 212 سال پیش در شهر لار رواج داشته است و بر اساس شواهد تاریخی و بر اساس گزارش سفر تجار، وزرا و سفرای خارجی که در مسیر خود به اصفهان رفته بودند. لار، در دوره صفویه در لار کارگاه های حلوای زیادی وجود داشت
چگونه پای مسقطی برای لار باز شد؟
اما طبق گفته های او یکی یکی از قدیمی ترین تولیدکنندگان حلوای مسقطی در لار، این حلوا برای اولین بار حدود 150 سال پیش توسط حاج محمد قناد به لار آورده شد. اون داخل یکی از سفرهای حج خود در عمان توقف می کند و حلوای مسقطی عمانی را با خود به لار می آورد و بر این اساس برای اولین بار لار مسقط تهیه و عرضه می شود.
حلوای مسقطی لاری امروزه به عنوان سوغاتی قدیمی و اصیل لاری شناخته می شود و از میان حلواها و شیرینی های 106 لاری، «حلوای مسقطی لاری» برندی است که به شکل زعفران با دانه های مختلف تهیه می شود.
مسقطی های مدرن برای نسل جوان
حتی نمونه های مدرن آن را می توان با طعم هایی مانند زرشک، نسکافه، سیب ترش، دارچین و … بر اساس نیاز بازار و ذائقه نسل جدید تهیه و تولید کرد.
هم اکنون ده ها کارخانه جوز لاری با ده ها صنعتگر و کارگر در شهرستان لار فعالیت می کنند و چندین هزار کیلوگرم حلوا جوز لاری و سایر شیرینی ها به شهرهای مختلف ایران و همچنین کشورهای اروپایی و عربی حاشیه خلیج فارس صادر می شود.
۴۷۲۳۶