دکتر محمدمهدی تقدیری با توجه به خواب کافی به عنوان یکی از مهمترین عوامل رشد و نمو کودکان. محمدمهدی تصدی گفت: خواب عامل مهمی در رشد زبانی و جسمی، پیشرفت تحصیلی، ارتباط با والدین و دوستان است، کاهش میزان خواب تاثیرات مخربی بر رفتار عاطفی و عملکرد ذهنی دارد.
به گزارش بازتاب آنلاین به نقل از ایسنا، به گفته این استاد دانشگاه، تحقیقات زیادی در زمینه خواب انجام شده است و هنوز حقایق زیادی درباره این روند وجود دارد که نیاز به تحقیق دارد.
وی ادامه داد: کم خوابی در کوتاه مدت اثرات منفی موقتی بر رفتار می گذارد، اما اگر این محرومیت طولانی مدت و مزمن باشد، عوارض جدی در دوران رشد و نوجوانی به همراه دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خواب کمتر از 9 ساعت در کودکان را ناکافی عنوان کرد و افزود: در کودکان 1 تا 1.5 ساله خواب ناکافی بیشترین تاثیر را بر لوب فرونتال که مرکز است دارد. منجر به زوال عواطف، رفتار و اراده در مغز، کاهش حافظه، اضطراب و مشکلات خلقی، ترس، کابوس و سرگردانی در شب هنگام خواب خواهد شد.
علاوه بر این، کمبود خواب کافی باعث بی قراری، افزایش استرس، فراموشی، اختلالات یادگیری، کاهش انگیزه، آسیب به خود و حتی گاهی اوقات احتمال خودکشی را افزایش می دهد. از سوی دیگر، کودکانی که به اندازه کافی می خوابند خلاق تر، متمرکزتر و در حل مسئله مهارت بیشتری دارند.
به گفته رئیس بخش مغز و اعصاب بیمارستان کودکان مفید، کودکان 4 تا 12 ماهه باید 16-12 ساعت، 1 تا 2 سال 14-10 ساعت، 3 تا 5 سال 9 تا 13 ساعت و از ابتدای تولد تا 10-8 ساعت در سن مدرسه نیاز به خواب شبانه دارند.
تقدیری با اشاره به اینکه بهره مندی از آغوش خانواده برای خواب باکیفیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است، گفت: امروزه در بسیاری از خانواده ها مراقبت از کودک بر عهده پرستار است و سلامت کودک از جنبه های مختلف از جمله خواب تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. .
بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی خاطرنشان کرد: علاوه بر توجه به این موضوع، استفاده از وسایل الکترونیکی، وجود این وسایل در محل خواب کودک و درگیری های درون خانواده است. از جمله رایج ترین مشکلات موارد مهمی که باعث بی کیفیتی خواب در کودکان می شود.
تقدیری در پایان تاکید کرد: بر اساس تحقیقات انجام شده، کنترل استفاده از وسایل الکترونیکی در کودکان در صورتی امکان پذیر است که والدین نیز این موضوع را رعایت کنند. علاوه بر این، داشتن آرامش در خانواده از اختلالات خواب جلوگیری می کند.