سوسن سیرجانی | به او می گفتند مرد هزار چهره سینما و لقب بیراهی به او می دادند نبود. او تنها در 17 سال حضورش در سینما آنقدر در نقش ها و سبک های مختلف روی پرده ظاهر شد که نمونه ای مانند او وجود ندارد. رضا بیکمانوردی تنها بازیگر است. او بازیگری، کارگردانی، تهیه کنندگی و حتی نویسندگی را تجربه کرد و شد یکی به یکی از نمادهای مهم سینمای ایران قبل از انقلاب تبدیل شد. کارنامه او پر از آثار و شخصیت های برجسته است.
به گزارش بازتاب آنلاین، در سال 1340 در پی اتفاقی، ساموئل خاچیکیان با جوانی خوش اندام و چهره سینمایی آشنا می شود. پسری که به دلیل اصلیت پدرش انگلیسی را روان صحبت می کرد، به باکو آذربایجان آمد و کارمند سفارت آمریکا در ایران شد. رضا بیک ایمانوردی در رشته کشتی قهرمانی فعالیت داشت و به دعوت خاچیکیان در سکانس کوتاهی از فیلم سینمایی «جیغ نیمه شب» حضور داشت. اما نه او و نه کارگردانی که او را کشف کرد حتی فکرش را هم نمی کردند که بیک ایمانوردی روزی به پدیده سینمای ایران تبدیل شود. او رکورددار بازی در 17 فیلم در یک سال در سال 1356 است.رکوردی که احتمالا هیچ بازیگری نمی تواند شکسته شود. همچنین نوع و نوع دیالوگ او در سینمای فارسی با یک شخصیت کمدی یکی از گونه های ماندگاری است که پس از او بارها توسط بازیگران دیگر بازتولید شد. اما بازیگری تنها شغل است. نبود که قبلا انجام می دادم ورود متخصصان به سینمای ایران و طراحی سکانس های اکشن با تقابل از کارهای مهم وی است. رضا بیکمانوردی در زمانی که فیلم های سینمای ایران و بازیگران آن مرزهای کشور را ترک نکردند، در پنج فیلم سینمای ترکیه و یک فیلم سینمای ایتالیا بازی کرد. بیک ایمانوردی پس از بازی در حدود 100 فیلم در سال 1357 مجبور به کناره گیری از سینما شد، اما شخصیت هایی که بازی کرد در ذهن اکثر ایرانیان محبوب و ماندگار شدند و انتخاب بهترین از میان آنها کار ساده ای نیست.
گدایان تهران مهندس محمدعلی فردین ۱۳۴۵
5 سال از ورود بیکمانوردی به سینما می گذشت و سال 1345 سال بسیار پرکاری را پشت سر گذاشت، پیشنهاد فردین برای بازی در فیلم “گدایان تهران” فرصت خوبی برای این بازیگر بود. او در این فیلم نقش یک مهندس را بازی می کند. یکی یکی از نزدیک ترین دوستان حسین خوش دست نقش فردین را بازی می کند. حسین به دوستانش موظف میکند که از زندگی زنی فقیر و گلدار مراقبت کنند تا وضعیت بهتری پیدا کنند. بک ایمانوردی در این فیلم در سکانس هایی که با رقیب عاشقانه حسین گلاویز و نوع اجرای آن پر اکشن است در کنار فردین، پوران و ظهوری نقش مکمل را بازی می کند. «گدایان تهران» در واقع کپی ایرانی فیلم معروف آمریکایی «معجزه سیب ها» بود و توانست نظر عموم مردم را به خود جلب کند. این اتفاق بیک ایمانوردی را نیز به مخاطبان معرفی کرد.
چرخ فلک رضا سوتی سابل رهبر | 1346
رضا بیک ایمانوردی پس از «گدایان تهران» از دایره دوستان شخصیت اصلی برمی خیزد تا نقش دوست صمیمی شخصیت اصلی فیلم را بازی کند. «چرخ فلک» فردین و بیک ایمانوردی را دو دوست صمیمی نشان می دهد که از کارهای اشتباه خود پشیمان هستند و دیگر نمی خواهند با قاچاقچیان کار کنند. همین رفاقت و رویارویی نزدیک فردین و بیک ایمانوردی، آنها را به یک زوج سینمایی محبوب در آن سال ها تبدیل کرد. فردین پیش از این در «گنج قرون» با ظاهری این دوئت را انجام داده بود، اما «چرخ و فلک» که بر اساس فیلم هندی «آواره» ساخته شد، فرصتی برای ایمانوردی بود تا به بازیگری در این نقش نزدیک شود.
پهلان مفرد | Fattah Logical Security 1350
یکی سال 1350 یکی از پربارترین سال های کار بیک ایمانوردی با بازی در 12 فیلم است. اتفاقا امسال 4 اثر مهم کارنامه او نیز تولید شد. “کشتی گیر تک” یکی این یکی از متنوع ترین آثاری است که بیک ایمانوردی در آن حضور داشته است. فیلمی نمادین درباره حقوق و مبارزه که امان منطق به عنوان اولین فیلم بلند خود ساخته است. این فیلم داستان یک کشتی گیر معروف و شاگردش فتاح است. داستان در زمان و مکان نامعلومی می گذرد و کنایه ای از داستان رستم و سهراب دارد. فتاح با بازی بیک ایمانوردی شاگرد و شاگرد قهرمان بزرگ شهر است که بر اثر سوء تفاهم دشمن او می شود. این فیلم دو نقطه قوت دارد که اشارات نمادین و بازی ملک مطیعی در نقش مفرد و ایمانوردی در نقش فتاح است. این فیلم باعث شد ایمانوردی از فیلم های کمدی و فارسی فاصله بگیرد و در یک درام تاریخی نقشی تاثیرگذار داشته باشد.
حیدر حیدر فریدون جورک 1350
شاید «حیدر» از نظر کیفی فیلم متفاوتی در کارنامه رضا بیکمانوردی نباشد، زیرا داستان آن بر اساس همان فرمول معمول انتقام و نادانی است. اما این فیلم از این نظر در بین آثار ایمانوردی حائز اهمیت است. یکی یکی از فیلم های با حضور او در نقش اول است. در این فیلم او در کنار ستاره برجسته آن سال ها، فروزان قرار می گیرد و هر دو سعی می کنند از شخصی به نام رحمت انتقام بگیرند. این همراهی باعث ایجاد رابطه عاطفی بین این دو شخصیت می شود. ایمانوردی در این فیلم باید علاوه بر حفظ مردانگی و نادانی خود، ضعف عشقی خود را نیز در شخصیت خود نشان دهد. بازی مشترک او با فروزان بزرگترین نقطه قوت فیلم «حیدر» است.
کار | طاهر فریدون جورک 1350
طاهر و ایوب دو برادر هستند که داستان عشق و افتخار باعث می شود ایوب برادرش را به شهری دیگر بفرستد تا از بدبختی جلوگیری کند. «ایوب» در ادامه استقبال از آثاری چون «قیصر» فیلمی جاهلانه است. فیلمی جذاب تر از داستان کلیشه ای آن، بازی محمدعلی فردین و رضا بیک ایمانوردی مانند دو برادر مورد استقبال قرار می گیرد. طاهر در پایان فیلم قربانی می شود و این پایان اتفاقی متفاوت را برای ایمانوردی رقم می زند که همیشه نقش قهرمان و برنده داستان ها را بازی می کرد. جفت شدن فردین و بیک ایمانوردی در این فیلم یکی از اتفاقات ماندگار این نوع آثار است.
چترباز ارتش فاتحان صحرا محمد زرین دست 1350
نقش متفاوت دیگر بیک ایمانوردی در سال 1350 در فیلم «فاتحان صحرا» بود. فیلمی که داستان متفاوتی درباره یک چترباز ارتش داشت که در یکی آنها به دنبال یک قانون شکن از شهرهای مرزی هستند. ایمانوردی در این فیلم نقش یک نظامی را بازی کرد و با توجه به هیکلی که داشت در این فیلم بسیار به چشم آمد. شیرین کاری ها و بدلکاری هایی که بیک ایمانوردی وظیفه اجرای آن ها را بر عهده داشت، یکی از ویژگی های مهم «فاتحان کویر» است. در مجموع فیلم اثر متفاوتی بود اما در داخل ایران چندان موفق نبود. اما بعد توسط کارگردانش در کشورهای دیگر به نمایش درآمد.
غریبه رضا سعید ملابی ۱۳۵۳
سعید مبلی به عنوان یکی او به عنوان یکی از نویسندگان معروف سبک جاهلی و فیلم فارسی در سینمای ایران شناخته می شود. او بیشتر با ایرج قدری فعال بود، اما در دو پروژه ای که با محمدعلی فردین همکاری کرد، با مشکلات و اختلافات زیادی مواجه شدند. این مشکلات روی کیفیت کار هم تاثیر گذاشت. “عجیب” یکی یکی از این همکاری ها بود. این فیلم با همکاری محمدعلی فردین و بیک ایمانوردی ساخته شده است. فیلمی که با روزهای اوج فردین فاصله زیادی داشت و در واقع این بار رضا بیک ایمانوردی بود که نقش اصلی این زوج بازیگر را بر عهده داشت. رضا قاچاقچی از سپردن بسته به شخصی پشیمان شده و همین اعتماد باعث اختلاف و مشکلات ناموسی می شود و فردی به نام اسلام در نقش فردین وارد عمل می شود. این فیلم با مشکلات زیادی در پشت صحنه ساخته شد اما نگاه طنز آن به فیلم هایی چون «قیصر»، «خاق» و «کندو» از آثار سینمای ایران مورد توجه عموم قرار گرفت.