عصر ایران مهرداد بازار پاش وزیر راه و شهرسازی در دولت متأخر سید ابراهیم رئیسی وی در یادداشت امروز خود در روزنامه وطن در دفاع از روابط با شرق به تشریح سه پروژه مشترک پرداخت روسیه، چین و هند به عنوان نمونه
وی در اجرای خط آهن رشت – آستارا به طول 162 کیلومتر نقش داشت روسیه در خصوص تکمیل کریدور شمال-جنوب اعلام شد که در افکار عمومی ایران همواره این سوال مطرح بوده که آیا نزدیک شدن به روسیه برای ما منافع اقتصادی داشته است یا خیر؟
کاندیدای بی صلاحیت انتخابات اخیر ریاست جمهوری همچنان به دفاع از راهبرد «رویکرد شرقی» در دولت در آستانه مقدمات اجرای پروژه قطار سریع السیر تهران – مشهد و آغاز عملیات اجرایی فاز 2 خط امام خمینی (ره) ادامه می دهد. مشارکت فرودگاهی چین وی این عنوان را درباره هند اعلام کرد و خاطرنشان کرد: انعقاد قرارداد توسعه بندر چابهار با هندوستان و به دنبال اتصال بندر چابهار به شبکه ریلی کشور در راستای تکمیل شعبه شرق کریدور شمال – جنوب. اینکه (هند) در بند آخر از عبارت «شروع عملیات اجرایی» استفاده نکرده است به این معنی است که این پرونده در حال حاضر روی کاغذ است.
وزیر راه و شهرسازی در دولت قبل البته دسترسی شرق را به سه کشور مطرح روسیه، چین و هند محدود نکرد، اما از آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق وی همچنین خاطرنشان کرد و نوشت: طراحی و اجرای ساخت کریدور آرس با آذربایجان، ساخت و بازسازی جاده کاجاران – سیسیان با ارمنستان، پروژه راه آهن مرند – چشمه ثریا با همکاری ترکیه و احداث راه آهن شلمچه – بصره با عراق. مشارکت یکی از پروژه های راهبردی پیشران با کشورهای شرقی است.
همه اینها در حالی است که چهار کشور اخیر همسایگان ما هستند و جای تأمل دارد که آنها را در ردیف کشورهای شرقی قرار دهیم، زیرا می دانیم که ترکیه و آذربایجان روابط نزدیکی با غرب دارند و در مورد عراق نیز به اسرائیل حمله کردند. صبح 5 آبان ایران از آسمان این کشور بهره برد. همچنین می توان تصور کرد که بازسازی جاده ای به سمت شرق می تواند با مشارکت ارمنستان به عنوان بخشی از پیش بند انجام شود.
از اعلامیه های وزیر سابق می توان نتیجه گرفت که چینی ها در حال ساخت فاز دوم فرودگاه امام در ایران هستند و روس ها نیز در حال ساخت خط ریلی 162 کیلومتری رشت تا آستارا هستند.
وزیر راه و شهرسازی در دولت فعلی باید اطلاعات بیشتری در مورد این دو پروژه ارائه کند تا بدانیم واقعا در حال اجرا هستند یا روی کاغذ هستند یا اطلاعات خود را در اختیار سخنگوی دولت قرار دهند چرا که طبق این تبصره و این نامه ممکن است از او خواسته شود که این کار را انجام دهد
موضوع حاشیه ای این است که چگونه افشای قرارداد خرید اتوبوس از چین به گفته شهردار تهران مانع از اجرای آن و حامیان آن شد. علیرضا زاکانی در شورای شهر افشاگران را مقصر خون قربانیان حادثه اتوبوس فرسوده تهران دانستند اما وزیر سابق راه و شهرسازی به راحتی از پروژه های مشترک با روسیه و چین در تحریم خبر داد؟