به گزارش مگتو، مهنوش صاحبدل توضیح داد: در تحقیقات انجام شده، اولین عامل خطر برای از دست دادن سال های زندگی در ایران به مصرف کم محصولات غلات کامل نسبت داده شد. خوردن نان تهیه شده از آرد سفید خطر اضافه وزن و چاقی، بیماری های غیرواگیر به ویژه دیابت، افزایش سطح چربی خون، بیماری های قلبی عروقی و سرطان و کمبود ریزمغذی ها را افزایش می دهد.

وی افزود: نان سفید در مقایسه با نان سبوس دار از ارزش غذایی پایین تری برخوردار است، اما نان هایی با نسبت استاندارد و معینی از سبوس، اگرچه رنگ تیره تری دارند، اما ارزش غذایی بالاتری دارند.

صاحبدل درباره خواص دانه گندم گفت: دانه گندم از سه قسمت سبوس، آندوسپرم و جوانه تشکیل شده است و لایه بیرونی دانه را سبوس می نامند. این قسمت سرشار از فیبر، ویتامین های گروه B و آنتی اکسیدان است. لایه میانی که بزرگترین جزء دانه را تشکیل می دهد، آندوسپرم نامیده می شود و از کربوهیدرات ها و مقادیر بسیار کمی پروتئین و ویتامین تشکیل شده است. درونی ترین قسمت بذر ساقه است که حاوی پروتئین به ویژه اسیدهای آمینه ضروری، چربی ها و اکثر اسیدهای چرب غیراشباع مانند اولئیک اسید، اسید لینولئیک و اسید α-لینولئیک، فیبر و اکثر فیبرهای نامحلول، ویتامین های گروه B از جمله نیاسین، تیامین است. و اسید فولیک مواد معدنی آهن، روی و منیزیم و همچنین ترکیبات فعال زیستی مانند آنتی اکسیدان ها، استرول ها، مواد گیاهی ثانویه مانند اسید فنولیک، پلی فنول ها، فیتواسترول ها و ویتامین E.

وی افزود: زمانی که دانه ها آرد می شوند، می توان آنها را تصفیه کرد یا به طور کامل برای تهیه نان استفاده کرد. فرآیند تصفیه، جوانه های غنی از پروتئین و سبوس غنی از فیبر را از دانه حذف می کند و در نتیجه آرد صاف تر و سفیدتری نسبت به آرد گندم کامل ایجاد می کند. به همین دلیل نان های تهیه شده از آرد سفید رنگ سفیدتری نسبت به نان های تهیه شده از آرد سبوس دار دارند.

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: از سوی دیگر آرد سبوس دار از تمام قسمت های غلات تهیه می شود و به همین دلیل نان تهیه شده از این نوع آرد از نظر تغذیه ای بیشتر است.

اثرات مفید خوردن نان سبوس دار بر سلامتی

گفت: بهترین نانی که می توانید با آرد تهیه کنید نان سبوس دار است. نان سبوس دار از آردی تهیه می شود که هر سه قسمت دانه گندم شامل سبوس، جوانه و آندوسپرم را حفظ می کند. این گونه نان سرشار از پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین است و می تواند بسیاری از نیازهای تغذیه ای جامعه را تامین کند.

صاحبدل ادامه داد: نان سبوس دار نیز یکی از منابع اصلی فیبر است که برای عملکرد طبیعی دستگاه گوارش انسان ضروری است. خوردن غلات سبوس دار خطر ابتلا به دیابت، بیماری های قلبی عروقی، چاقی، بیماری های گوارشی، مشکلات متابولیک و برخی سرطان ها را کاهش می دهد، اما با وجود فواید فراوان نان سبوس دار، سطوح سنتی و بالایی از حذف سبوس و حذف جنین در تولید آرد برای همه وجود دارد. انواع و نان های فانتزی.

مصرف زیاد نان سفید چه تاثیری بر کیفیت زندگی دارد؟

وی تصریح کرد: در دهه های اخیر مصرف نان سفید افزایش یافته است، البته این نوع نان نه تنها ارزش غذایی خوبی ندارد، بلکه ارزش غذایی خوبی نیز دارد. یکی عامل اصلی بیماری هایی مانند سوء تغذیه، مشکلات گوارشی، بیماری های قلبی عروقی، دیابت و چاقی در کشور است. مصرف زیاد نان سفید باعث افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی و کاهش کیفیت زندگی می شود.

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: غلات سبوس دار با داشتن فیبر، منیزیم، اسید فولیک، آنتی اکسیدان، فیتواستروژن، پیریدوکسین و پتاسیم از جمله غذاهایی هستند که می توانند خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش دهند.

وی افزود: نان غذای اصلی مردم دنیا و ایران است. نان همیشه در بین ایرانیان جایگاه ویژه ای داشته و غذای اصلی مردم کشورمان است. بخش قابل توجهی از پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن و همچنین ویتامین های مختلف گروه B، آهن و فیبر را از آن تامین می کند. در ایران نیمی از انرژی روزانه از نان تامین می شود.

صاحبدل گفت: متخصصان تغذیه افزایش چاقی و اضافه وزن در همه گروه های سنی و افزایش بیماری های غیرواگیر مانند سکته های قلبی و مغزی، فشار خون، دیابت و چربی خون و همچنین تاثیر نان سبوس دار را در پیشگیری و درمان این بیماری ها.» خوردن نان کامل

ویژگی های یک نان خوب و کامل

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: نان مرغوب ظاهر خوبی دارد، کاملا پخته و برشته شده است و سطح آن نسوخته است. به دلیل تخمیر بودن خمیر، طعم و بوی مطبوعی دارد و طعم فلزی ناشی از جوش شیرین را ندارد.

وی افزود: نان خوب نمک کمی دارد و به لطف خمیر مایه دار باید قوام صحیح، نرم و یکنواختی داشته باشد. نان خوب نانی است که از آرد کامل غلات مختلف مانند گندم، چاودار، جو، جو و غیره تهیه شود.

خواص نان کامل

صاحبدل تصریح کرد: سبوس گندم و نان سبوس دار به طور کلی سرشار از پروتئین، کربوهیدرات و انواع ویتامین های گروه E و B و همچنین مواد معدنی مختلف مانند آهن، منیزیم، روی، پتاسیم و فیبر هستند. هنگامی که سبوس غلات حذف می شود، ویتامین های گروه B موجود در آن کاهش می یابد. وجود فیبر در این دانه ها آنها را به ماده ای فوق العاده عالی تبدیل می کند و طلای گیاهی نامیده می شود.

وی افزود: وجود فیبر محلول در گندم، آن را به ماده ای فوق العاده برای پیشگیری از بسیاری از بیماری ها تبدیل کرده است.

تاثیر مصرف نان کامل بر سلامتی

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: سبوس یک ماده غذایی است که در اکثر محصولات آرایشی و بهداشتی ضد پیری استفاده می شود. سبوس موجود در نان سبوس دار از پوست در برابر نور خورشید محافظت می کند و به دلیل وجود ویتامین های گروه B در جلوگیری از سفیدی و ریزش مو بسیار مفید است.

آیا خوردن نان سبوس دار بر کاهش وزن تاثیر می گذارد؟

وی تصریح کرد: از آنجایی که سبوس موجود در نان سبوس دار منبع غنی فیبر است، می تواند به طور موثری متابولیسم چربی را در بدن افزایش داده و منجر به کاهش وزن شود. هنگامی که سبوس گندم با آب در روده ترکیب می شود، حجم محتویات روده افزایش می یابد، احساس سیری ایجاد می شود و جذب غذا کاهش می یابد.

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: استفاده از نان سبوس دار و رژیم غذایی پرفیبر باعث بهبود هضم، نرم شدن مدفوع و راحت شدن اجابت مزاج می شود.

وی افزود: استفاده از نان سبوس دار موثرترین راه برای پیشگیری از یبوست و بواسیر است.

پیشگیری از انواع سرطان با خوردن نان سبوس دار

صاحبدل گفت: نان سبوس دار نه تنها مقدار زیادی کلسترول را جذب می کند، بلکه توانایی جذب و دفع مقادیر زیادی مواد سمی مانند رادیکال های آزاد، سرب، کادمیوم و آفلاتوکسین ها را از بدن دارد. طبق تحقیقات، افرادی که از نان سبوس دار استفاده می کنند کمتر در معرض ابتلا به سرطان معده، سینه، خون و پروستات هستند.

وی افزود: فیبر موجود در نان سبوس دار قند خون را در بدن کنترل می کند و مواد نشاسته ای را کندتر هضم می کند. این باعث می شود قند آهسته تر وارد خون شود و از افزایش قند خون جلوگیری می کند.

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: فیبر نان سبوس دار باعث افزایش جذب ویتامین های گروه B و کنترل فشار خون می شود. یکی یکی دیگر از خواص نان سبوس دار این است که سطح کلسترول خون را کنترل می کند. سبوس گندم حاوی کلسترول نیست و فیبر بالایی دارد که با اتصال به اسیدهای صفراوی از جذب کلسترول جلوگیری می کند.

وی تصریح کرد: با توجه به وجود ویتامین های گروه B در نان سبوس دار، مصرف این نان ها باعث پیشگیری و درمان بیماری های روانی مانند افسردگی می شود.

۴۷۴۷

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *