به هیچ الاغی جز من فکر نکن! نویسنده ای که در میانه جنگ به صلح رسید (فیلم)

گفتگو با نامزد ایرانی جایزه هانس کریستین اندرسن

احمدپور درباره خوانندگان کتاب‌هایش می‌گوید: «وقتی یک اثر هنری خلق می‌شود، واقعاً مرز بین بزرگسالان و کودکان را نمی‌شناسد. کتاب یا به مرز ادبیات می رسد یا نمی رسد. وقتی به محدودیت ادبیات برسد، کتاب برای همه سنین مناسب است.

عصر ایران; سیمین ثقفی و ثنا شایان – جایزه «هانس کریستین اندرسن» مهم ترین و معتبرترین جایزه بین المللی در حوزه کتاب کودک محسوب می شود که هر ساله به یک نویسنده و تصویرگر کتاب کودک اعطا می شود. شورای کتاب کودک «علیرضا گلدوزیان» را برای جایزه سال 2026 در رشته تصویرگری و «احمد اکبرپور» را برای رشته نویسندگی به عنوان نامزدهای ایرانی معرفی کرد.

گزارش تصویری را اینجا ببینید

اکبرپور پیش از این برای کتاب «شب بخیر فرمانده» برنده جایزه یونیسف شده است. کتابی با دیدگاه ضد جنگ که توسط یونیسف منتشر شده و به زبان های مختلف دنیا ترجمه شده است. بعدها «قطار شب» با ترجمه های مختلف به شهرت جهانی رسید و به گفته نویسنده کتاب، جهان را به حرکت درآورد.
اگرچه نویسنده هرگز جنگ فیزیکی را تجربه نکرده است، اما آثار آن را تجربه کرده است، بنابراین جنگ همیشه در کتاب هایش حضور دارد، اما جنگی است که به صلح ختم می شود. مانند «شب بخیر فرمانده»، «خداحافظ ماه»، «اگر خلبان بودم» یا «تشویق فرمانده» که از دیدگاه نویسنده است.
داستان هایی وجود دارند که مستقیماً به جنگ مربوط می شوند اما به صلح ختم می شوند.
نویسنده معتقد است کتاب پا دارد و مخاطب خود را پیدا خواهد کرد، مانند کتاب «من نوکر بابا نیستم» که تاکنون 14 بار تجدید چاپ شده است.
احمدپور درباره خوانندگان کتاب‌هایش می‌گوید: «وقتی یک اثر هنری خلق می‌شود، واقعاً مرز بین بزرگسالان و کودکان را نمی‌شناسد. کتاب یا به مرز ادبیات می رسد یا نمی رسد. وقتی به حد نهایی رسید.» محدودیت های ادبیات، کتاب برای همه سنین مناسب است، مثلاً طبق گفته خود نویسنده برای نوجوانان نوشته شده است، اما همه بزرگسالان آن را می خوانند یا کتاب های شل سیلورستاین که مورد علاقه بسیاری از افراد بزرگسال هستند.”
او برخی از کتاب های خود را نیز در این دسته قرار می دهد، مانند امپراطور کلمات که توسط بزرگسالان خوانده و نقد شده است!
به گفته اکبرپور تمام ویژگی های داستان های کودکان و بزرگسالان یکی یعنی تعلیق، شخصیت پردازی و همه چیز دارد یکی اما این همان دستاوردی است که کودک، نوجوان یا بزرگسال را متمایز می کند: «وقتی نوشتن داستانی را یاد می گیرید، اصولی وجود دارد. داستان کودک، داستان بزرگسالان نیست، کودک باید فعال باشد.» خلاق باشید و یک بزرگسال را در کنار او داشته باشید. به او کمک کنید، اما این کودک است که راه را هدایت می کند. او باید بیان یک کودک را داشته باشد، اما این کودک است که همه کارها را انجام می دهد.
احمد اکبرپور همچنین کاندیدای جایزه پنج میلیون کرون آستریدلندگرن سوئد در سال 2025 است و پس از جایزه هانس کریستین اندرسن در رده دوم قرار دارد.
این دومین جایزه معتبر ادبیات کودک در جهان است و به افراد یا سازمان هایی اهدا می شود که نقش برجسته ای در خلق یا ترویج آثار ادبی برای کودکان و نوجوانان دارند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما