بر اساس آخرین آمار اعلام شده در حال حاضر 74 هزار هکتار بافت فرسوده در کشور، 59 هزار سکونتگاه غیررسمی و حاشیه ای و 32 هزار بافت تاریخی فرسوده وجود دارد.
به گزارش بازتاب آنلاین ؛ نوسازی و بازسازی بافت فرسوده شهری یکی از موضوعات مهم و ضروری در بسیاری از شهرهای جهان است. بافت شهری با گذشت زمان فرسوده و کهنه می شود و عدم توجه به نوسازی آن مشکلات مختلفی از جمله کاهش کیفیت زندگی شهروندان، آسیب به محیط زیست و تخریب میراث فرهنگی و تاریخی را به دنبال دارد. بر اساس آخرین آمار اعلام شده در حال حاضر 74 هزار هکتار بافت فرسوده در کشور، 59 هزار سکونتگاه غیررسمی و حاشیه ای و 32 هزار بافت تاریخی فرسوده وجود دارد. همچنین 4 هزار و 500 هکتار از سطح شهر تهران واجد شرایط تمدید است. ، و همکاری شهرداری باید بیش از پیش در این زمینه باشد. دولت در نظر دارد بسته های تشویقی ایجاد کند. اداری، مالی و شهری باید این پروژه را تسریع بخشد و موانعی را که بر دوش مردم سنگینی می کند از بین ببرد. برای تحقق هدف علاوه بر وعده دولت، علاوه بر الزامات قانونی برای ساخت یک میلیون خانه در سال، سیاست های تشویقی برای ساخت و ساز در مناطق فرسوده در نظر گرفته شده است. وزارت راه و شهرسازی برای تسریع در احیای بافت های فرسوده علاوه بر اعطای زمین به صاحبان خانه در این مناطق، صدور پروانه ساخت را تسریع کرده است تا ساکنان بافت های فرسوده انگیزه بیشتری برای ساخت و ساز پیدا کنند.
از آنجایی که ارائه بسته تشویقی برای تشویق مالکان به نوسازی واحدهای مسکونی فرسوده یکی از اولویت های وزارت راه و شهرسازی است، متقاضیان می توانند از تخفیف حداقل 50 درصدی در عوارض پروانه و تراکم ساخت بهره مند شوند. همچنین افزایش همکاری مالکان بافت های فرسوده با سازمان فنی و حرفه ای کشور و آموزش ساکنان از دیگر اقدامات وزارت راه و شهرسازی در این حوزه بوده است: سال گذشته بیش از 64 هزار واحد مسکونی در ساختارهای فرسوده با این رقم که از سال 92 تاکنون بی سابقه است، رکورد جدیدی در ساخت و ساز مسکن در شهرهای فرسوده کشور در 10 سال اخیر به ثبت می رسد. به غیر از سالهای 1390 تا 1392 که ساخت و ساز در بافتهای فرسوده بیش از 80 هزار واحد یا حدود این عدد بوده است، از سال 1393 تا 1399 اکثر ساختوسازها کمتر از 50 هزار واحد بوده و تنها در سال 1397 به 60 هزار واحد رسیده است. این در حالی است که پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم در قالب طرح نهضت ملی مسکن، بیش از 203 هزار واحد نوسازی شده است که بیش از 182 هزار واحد آن در این دولت آغاز شده است.
دولت با ارائه بسته های تشویقی سعی در ترویج ساخت و ساز مسکن در بافت های فرسوده دارد.
محمد آیینی مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری در این خصوص گفت: حدود 4 میلیون واحد مسکونی فرسوده در کشور داریم که بمبی برای کشور محسوب می شود و اگر حادثه ای مانند ریشتر کم باشد. وقوع زلزله در کشور، فرسودگی این واحدها باعث می شود بسیاری از ساکنان زیر آوار بمانند. برای تشویق مالکان به نوسازی بافت های فرسوده تاکنون اقدامات زیادی انجام داده ایم اما در ماه های اخیر با برنامه ریزی هایی که انجام داده ایم و تهیه بسته های تشویقی تلاش کرده ایم از طریق مجموعه پلاک روند نوسازی را در کشور توسعه دهیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه دولت با ارائه بسته های تشویقی در صدد ارتقای ساخت مسکن در بافت های فرسوده است، آن را به 100 درصد رسانده است و منع قانونی برای اعمال این تخفیف وجود ندارد و از مردم می خواهیم. شهرداری ها و شورای شهر از تخفیف 100 درصدی در عوارض صدور پروانه و تراکم ساختمانی در بافت های فرسوده استفاده می کنند.
آفرینی شهری مدیرکل باز تصریح کرد: استان تهران با اجرای 93 درصد از برنامه های گزارش شده در بافت های فرسوده در بین استان های کشور پیشتاز است و خراسان رضوی و یزد در جایگاه های زیر قرار دارند.
عیانی همچنین در خصوص تسهیلات نوسازی بافت های فرسوده تصریح کرد: بند در برنامه هفتم وجود دارد که بر اساس آن تمامی حمایت ها، تسهیلات و تخفیفات نهضت ملی مسکن به بافت های فرسوده تعلق می گیرد و تاکنون 80 مورد در این بخش تلاش های اعمال شده است.
185 میلیون تن پارچه فرسوده با سود 0 درصد پرداخت می شود
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: این برنامه شامل تخصیص وام های کم هزینه به مناطق ناکارآمد و مناطق در نظر گرفته شده برای بازآفرینی است.
آئینی افزود: امسال نیز صندوق نهضت ملی مسکن که بالغ بر 550 میلیون تومان است به بافت های فرسوده اختصاص می یابد که در بافت های فرسوده 185 میلیون تومان بدون سود و مدت بازپرداخت آن 7 سال است. دوره بازپرداخت سه سال بود.
قرارداد پرداخت تسهیلات برای 23 هزار و 504 واحد پارچه فرسوده منعقد شد
به گفته وی، تاکنون برای 23 هزار و 504 واحد، قرارداد پرداخت تاسیسات در بافت های فرسوده با مالکان منعقد شده است.
فرشید پور حاجت دبیر انجمن ملی انبوه سازان کشور در گفتگو با باشگاه خبرنگاران در خصوص روند نوسازی گفت: یکی یکی از مشکلات اساسی در نوسازی بافت های فرسوده به طولانی شدن روند صدور پروانه های ساختمانی مربوط می شود، بنابراین شهرداری ها باید در این زمینه اقداماتی انجام دهند. یکی یکی از اقداماتی که مانع از سر کار آمدن انبوه سازندگان برای نوسازی بافت های فرسوده می شود، عجله برای اخذ پروانه ساخت است که شهرداری باید برنامه ریزی های لازم را انجام دهد، اما متاسفانه با وجودی که در نظر داریم قانون می گوید. که مدت زمان صدور پروانه ساخت بیشتر از 2 ماه طول نمی کشد اما شاهد تمدید مهلت صدور پروانه ساختمانی تا 8 ماه هستیم.