چند سالی است که آلودگی شدید هوا در کشور ما به یک کلیشه دردناک تبدیل شده است، اما این آلودگی چه تاثیری بر خودرو و قطعات آن خواهد داشت؟
احتمالا بارها در مورد اثرات مضر آلودگی هوا برای سلامتی شنیده اید و می دانید که آلودگی مداوم هوا چه اثرات بلندمدتی بر سلامت جامعه می تواند داشته باشد. بیماری های قلبی و ریوی در کنار انواع سرطان ها در درازمدت با آلودگی هوا افزایش می یابد و در نهایت دولت های بی توجه هزینه های هنگفتی را برای ارتقای سلامت جامعه می پردازند. اما در این مقاله جنبه دیگری از اثرات مضر آلودگی هوا را خواهیم دید و تاثیر این مشکل را به خصوص بر روی خودرو و قطعات آن بررسی خواهیم کرد.
تاثیر آلودگی هوا بر موتور و عملکرد آن.
همانطور که احتمالا می دانید فرآیند احتراق و کیفیت آن رابطه مستقیمی با کیفیت هوای ورودی به موتور دارد. البته فیلتر هوا تا حد زیادی هوای ورودی را تمیز می کند، اما آلودگی بیش از حد و بسیار شدید می تواند بر کیفیت هوای ورودی به موتور و در نتیجه کاهش راندمان موتور تاثیر بگذارد. این مشکل در دراز مدت می تواند باعث آسیب به قطعات مختلف موتور و افزایش میزان رسوب در موتور شود. آلودگی شدید هوا همچنین به سنسورهای اکسیژن و مدیریت موتور آسیب می رساند.
اما جالب ترین نکته این است که هوای آلوده می تواند باعث احتراق ناقص در موتور و در نتیجه دمای موتور بالاتر از حد معمول شود. این به این معنی است که موتور داغ تر می شود و به سیستم های خنک کننده خودرو فشار وارد می کند. علاوه بر این، احتراق ناقص در موتور باعث می شود که دود خروجی از موتور بیشتر آلوده شود و به عبارت ساده تر، آلودگی هوا باعث می شود موتور خودروها آلاینده بیشتری تولید کنند. همچنین آلودگی هوا به سیستم کاتالیست خودرو فشار آورده و طول عمر آن را کاهش می دهد. به عبارت ساده تر، می توان گفت که هوای آلوده می تواند تأثیر مخربی بر هر قسمتی که در فرآیند احتراق و اگزوز موتور دخیل است داشته باشد.
توجه داشته باشید که ممکن است تاثیر آلودگی هوا بر روی موتور بسته به تکنولوژی و کیفیت موتور کمتر باشد، اما اگر خودروهای معمولی در بازار ایران را در نظر بگیریم، آلودگی هوا اثرات مخربی بر روی موتور خودرو خواهد داشت همچنین آلاینده های بیشتری نسبت به موتور خودرو ایجاد می کند. البته با انجام بررسی های منظم و تعویض فیلترهای مربوطه می توان اثرات مضر آن را کاهش داد. علاوه بر این، استفاده از سوخت با کیفیت می تواند اثرات مضر آلودگی هوا بر موتور را کاهش دهد.
تاثیر آلودگی هوا بر رنگ بدن.
احتمالاً نمی دانید، اما آلودگی مداوم و طولانی مدت هوا می تواند آسیب جدی به رنگ بدن وارد کند. این موضوع در کشور ما اهمیت بسیار بیشتری دارد زیرا کیفیت رنگ بدنه می تواند تاثیر مستقیمی بر قیمت خودرو داشته باشد. ذرات آئروسل به تدریج روی بدنه می نشینند و اگر با رطوبت هوا ترکیب شوند به تدریج رنگ را از بین می برند. البته این اتفاق در درازمدت موثر است، اما ترکیب آن با باران اسیدی که حاصل آلودگی هوا است، می تواند آسیب جدی و سریع به رنگ خودرو وارد کند.
آلودگی هوا حتی از نبود رطوبت و باران اسیدی نیز می تواند فرآیند اکسیداسیون را تسریع کند و رنگ بدن را کدر کند. در نتیجه پیشنهاد می شود در شهرهای آلوده به طور مرتب خودروهای خود را بشویید و تا حد امکان از روکش های چادر استفاده کنید. البته افزودن لایه های محافظ به بدن نیز می تواند در حفظ رنگ بدن بسیار موثر باشد.
هوای آلوده را درمان کنید؛ چوب طلایی دو سر!
معضل آلودگی هوا موضوعی ریشه ای است که عوامل آن را باید در سیاست گذاری و روند حکمرانی یک کشور در طول تاریخ جستجو کرد. متاسفانه مشکلی که امروز درگیر آن هستیم و به آن عادت کرده ایم در پیشرفته ترین کشورها اصلا عادی نیست و مدیریت آن به گونه ای است که ساکنان آن از آلودگی شدید هوا غافل هستند. اگر لیست روزانه آلوده ترین شهرهای جهان را بررسی کنید متوجه می شوید که آلودگی هوا رابطه مستقیمی با موقعیت جغرافیایی دارد و در مجموع از نقطه نظر منطقه ای ایران پتانسیل آلودگی هوا را دارد اما با توجه به درست و دقیق. مدیریت، قطعا این آلودگی به صورت کنترل شده کاهش می یابد.
در میان آلوده ترین شهرهای جهان، نام شهرهای بزرگ و صنعتی واقع در کشورهای در حال توسعه را می بینیم. این شهرها نقش بسیار پر رنگی در رشد اقتصادی و تولید ناخالص کشور خود دارند. به عبارت ساده تر، می توان گفت که برخی از حاکمان برخی از کشورهای در حال توسعه، رشد اقتصادی و تولید ناخالص کشور خود را با هوای آلوده ای که شهروندانشان تنفس می کنند مبادله کرده اند. اگر این توافق برای شما دردناک و غیرانسانی به نظر می رسد، باید بدانید که وضعیت برای ایران بدتر است. چون در ایران به دلیل آلودگی هوا رشد اقتصادی و افزایش تولید نداریم. یعنی وارد معامله ای شده ایم که نه تنها سودی ندارد بلکه در سال های آینده موجی از بیماری های قلبی و ریوی را به همراه خواهد داشت که بی شک در آینده بسیاری از سرمایه های کشور را صرف سلامت جامعه خواهد کرد. همچنین باعث از بین رفتن تدریجی خودروهای ما می شود.
منبع:آخرخودرو