در میز گرد برگزار شده در دانشگاه امام صادق، گفت و گوهایی پیرامون شبکه خانگی صورت گرفت. در این جلسه فرجی اعلام کرد از حاشیه های پیش آمده تعجب کرده ایت. در اذامه حزئیات این جلسه را بیشتر مطالعه کنید.
میزگرد بررسی مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص برگزاری نمایش خانگی به ریاست محمد محسن فیضی پور (ناشر خبرگزاری دانشجو) در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تنظیم مقررات رسانه تصویر و صدای تعمیم یافته در فضای مجازی (ساترا)، در جلسه بررسی مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره برگزاری «نمایش خانگی» در دانشگاه امام صادق (ع)، مهدی فرجی رئیس هیاتمدیره کانون تهیهکنندگان رسانههای دیداری، مسعود اطیابی تهیهکننده و کارگردان، احسان تکلو بختیاری معاون توسعه و برنامهریزی روبیکا، محمد حسامپور معاون پایش و نظارت ساترا و محمدصادق افراسیابی معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا حاضر بودند.
از جنجالها درباره مسئولیت نظارت صدا و سیما بر نمایش خانگی تعجب کردم
فرجی در ابتدای این نشست گفت: از جنجال هایی که در مورد اینکه صدا و سیما مسئولیت نظارت بر برنامه را در خانه به عهده گرفتند تعجب کردم چون اتفاق خاصی نیفتاد چون قبلا نظارت ساترا بود اما الان قانونی شده است. به نظر من لازم بود اگر فعالیتی اتفاق بیفتد، قانون آن هم نوشته شود تا مردم برای آن مبنای قانونی داشته باشند. بر اساس آمار اعلام شده از سوی ساترا در جلسات شورای طرح و برنامه ساترا که هفتهای دو بار و به بحث فیلمنامه میپردازد، طی یک سال گذشته از 150 فیلمنامه، 60 اثر پروانه ساخت، 65 اثر مجوز مشروط و 25 اثر رد شده است. که آمار بسیار خوبی است.
وی در خصوص دغدغه برخی از تهیه کنندگان در این زمینه گفت: دغدغه او این است که صداوسیما در ساخت و پخش سریال ها قوانینی دارد که برای همه روشن است. آیا قرار است همین قوانین برای نمایش خانگی نیز اعمال شود و به تدریج در همین مسیر حرکت کنیم؟
فقط با جریان تحریف مشکل داریم
در ادامه افراسیابی گفت: تلاش ساترا اجرای قانون است. گاهی برخی اعتراض می کنند که چرا ساترا مجوز سریال خاصی را داده است. پاسخ این است که طبق قانون باید مجوز می گرفت و عده ای می پرسند چرا فلان اثر مجوز نداده است؟ پاسخ این است که وقتی تهیه کننده یا کارگردان تمایلی به ایجاد تغییرات قانونی نداشته باشد، قانون به ما اجازه نمی دهد به محتوای متخلف مجوز دهیم. ساترا چندین سال است که کارهای قانونی خود را انجام می دهد.
او افزود: از سال 1400 موضوع مقررات صدا و سیما هر ساله در قانون بودجه سالانه کشور تصویب می شود. به همین دلیل پس از تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر تقسیم کار بین وزارت ارشاد و انتشار، دیدیم که هم هنرمندان و هم تریبون های نمایش خانگی بر موضوع نظارت بر نمایش های خانگی توسط ساترا تاکید کردند. چیز جدیدی نیست، اما مشکل چیست؟ مشکل اینجاست که بعد از این قطعنامه، سینما یک جریان اعوجاج ایجاد کرد. البته ابعاد جریان اعوجاج فراتر از اعلام خانه سینماست.
معاون کاربری و مقررات ساترا گفت: مشکل امروز ما جریان تحریف است که سعی می کند محتوایی تولید و منتشر کند که واقعیت را همان طور که نیست نشان دهد. ساترا قبلاً تنظیم کننده بود و شورای عالی انقلاب فرهنگی تقسیم کار بین ساترا و صداوسیما را تصویب کرد. این توافقنامه برای همه اجزای اکوسیستم خوب است و وظایف هر نهاد مشخص شده است. علاوه بر این، نمایندگان ارشاد در هیئت انتشارات نیز عضویت دارند که دکتر حسام پور دبیر آن است. ما با هنرمندان و تریبون ها مشکلی نداریم و برای تعامل با هنرمندان ارزش قائل هستیم. ما فقط یک مشکل با استریم وارپ داریم که بیشتر در برخی کانال های تلگرامی غیررسمی و بعضاً در صفحات توییتر نمایش داده می شود و به زودی با ارائه مستندات پشت صحنه این جریان و حامیان آن را روشن خواهیم کرد.
افراسیابی درباره موضوع رقابت صدا و سیما و نمایش خانگی گفت: سازمان صدا و سیما یک نهاد عمومی است و برای انجام وظایف خود وجوه دریافت می کند و اساساً هرگز به فکر رقابت با نمایش خانگی نیست و اتفاقاً نمایش خانگی امتداد خودش است. در فضای مجازی که می دانید وقتی امروز 400 شبکه تلویزیونی از ساترا مجوز می گیرند، به این معنی است که ساترا دیدگاه رقابتی ندارد و صداوسیما می پذیرد که من یک تنظیم کننده، ناظر و حامی هستم.
از هر قانونی که تصویب شود تبعیت میکنیم
تکلو بختیاری در ادامه این نشست گفت: ما به عنوان تریبونی که بر اساس قوانین جمهوری اسلامی فعالیت می کنیم، طبیعتاً هر قانونی که تصویب شود، دنبال می کنیم، اما در مورد بند 4 مصوبه شورای عالی فرهنگ انقلاب از نظر پخش زنده تردید داریم.
ناظران و مدیرانی که در ساترا حضور دارند را قبول داریم
اطیابی در ادامه گفت: مهم نیست که چه نهادی مسئول نظارت است، مهم ضوابط و سازوکار است، چگونه قرار است نظارت کند و نظارت می شود یا قرار است آن طور که می خواهد نظارت کند. البته ما سرپرستان و مدیرانی را که در سترا حضور دارند می پذیریم و با آنها موافقیم. اما در عین حال نگرانی هایی برای آینده داریم که آیا بعد از ابلاغ قطعنامه، تعامل ساترا با پلتفرم ها، تهیه کنندگان و کارگردانان به همین شکل باقی خواهد ماند؟
دلیلی ندارد رفتار ساترا عوض شود
در ادامه ناظر و معاون ساترا تصریح کرد: اگر آیین نامه تعاملی ساترا را قبول دارید نگران آینده نباشید، دلیلی برای تغییر رفتار ساترا وجود ندارد. اتفاقی که در این مصوبه افتاد این است که محرک های این رشته مشخص شده اند. با توجه به اینکه نگاه دولت به موضوع نمایش خانگی یک رویکرد فرهنگی است، به همین دلیل این موضوع به شورای عالی انقلاب فرهنگی رفت تا روشن شود که این موضوع فرهنگی است. این مصوبه عملاً کار را بین نهادهای فرهنگی تقسیم کرده است. ماموریت های سنتی و روال عادی وزارت ارشاد قبل از گسترش فضای مجازی به صراحت در این مصوبه بیان شده و بر عهده وزارت ارشاد است. اما پخش سریال که در اصل محصول فعالیت صداوسیما است به صداوسیما سپرده شده است.
وی افزود: بارها مبانی مختلفی را اعلام کرده ایم که نگاه ساترا تسهیل و حمایت از اکوسیستم فراگیر صدا و تصویر و نظارت قانونی است تا این حوزه قانونی شود. ساترا یک نهاد نظارتی است که می داند محتوای ایرانی مناسب برای خانواده ایرانی-اسلامی بهترین محتوایی است که باید تایید شود و در اختیار مخاطبان قرار گیرد. همچنین باید این امکان وجود داشته باشد که تا زمانی که محتوا بر اساس معیارهای فرهنگی جامعه ما تولید می شود، قابلیت پخش داشته باشد، یعنی یک محتوا در تلویزیون، سینما و نمایش خانگی پخش شود. ما نباید در تولید فرهنگی دچار زوال ارزش های اخلاقی شویم. موازین اخلاقی جامعه مشخص است و وظیفه نهاد ناظر حفظ این چارچوب هاست.
فرجی در ادامه تاکید کرد: مصوبه شورای عالی تا حدودی دست صدا و سیما را بسته است و اختیارات صدا و سیما با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به گذشته که مسئولیت آن را بر عهده داشت محدود شد.
وی ادامه داد: در سال های اخیر شاهد بودیم که نوع ممیزی در مجموعه های تلویزیونی و تولیدات نمایش خانگی کاملا متفاوت بود و ساترا با حوصله به ممیزی تولیدات نمایش خانگی می پرداخت. اگر بخواهیم بخش خصوصی زنده شود و اختلافات مشخص شود، تسهیلات لازم است. به هر حال قانون باید به گونه ای تنظیم شود که اگر فرد دیگری جای آقای حسام پور را بگیرد، نتواند تند برخورد کند.
نگاه ساترا شفاف شدن و تبیین است
وی در پایان بررسی ها در مواجهه با شبهات مطرح شده در رسانه ها اظهار داشت: قصد و نگاه سترا شفاف سازی و تبیین است. ما از هر جلسه شفاف سازی استقبال می کنیم زیرا جریان تحریف از تصورات نادرست پیروی می کند و با شفاف سازی می توانیم موارد را در مسیر درست قرار دهیم. در سایت ساترا قوانین و مقررات ساترا را تحت عنوان مقررات جاری قرار داده ایم. ساترا انجمنی به نام “رستا” دارد که تمامی پلتفرم های دارای مجوز عضو این انجمن هستند. از طریق این انجمن، نظرات همه پلتفرم ها را جمع آوری می کنیم. هم در حوزه نظارت و هم در حوزه حمایت باید سیاست و آیین نامه جامعی وجود داشته باشد که انشالله طبق بند 6 مصوبه اجرا می شود.