بعد از مطرح شدن مجدد تغییر یا افزایش قیمت بستههای اینترنتی و شرط های مسوولان و سازمانهای مربوطه برای تحقق این موضوع، در نهایت اعلام شد که اپراتورهای تلفن همراه شرط های مطرح شده را پذیرفتهاند و به شرط هایی از جمله افزایش ۳۰ درصدی میانگین سرعت اینترنت در شش ماه آینده مکلف شدهاند.
به عبارت دیگر نیازها نسبت به گذشته بیشتر شده و هزینه ها افزایش یافته و طبیعتاً زمانی که درآمد ثابت بماند یا حتی کاهش یابد، توسعه با مشکل مواجه می شود، در حالی که حوزه ارتباطات باید مسیر تخصصی خود را ادامه دهد و وضعیت ارتباط با گذشته متفاوت است.
چیزی که هر روز میبینی کیفیتش کم میشه، عوض میشه. البته اپراتورهای تلفن همراه بدون هماهنگی با رگولاتوری حق افزایش تعرفه را ندارند.
اما وقتی از مسئولان در این باره سوال شد، پاسخ دادند که افزایش نرخ در حال حاضر در دستور کار نیست و یا تصمیمی برای افزایش تلفن همراه گرفته نشده است. اما اخیرا بار دیگر زمزمه هایی مبنی بر تصمیم به تغییر نرخ ها و درخواست اپراتورها در این زمینه شنیده شد.
مثلا هفته اول دی در این ماه، برخی رسانه ها نامه ای منتشر کردند که نشان می دهد ارائه دهندگان اینترنت از رئیس جمهور خواسته اند تا نرخ بسته های داده تلفن همراه بیش از 2 گیگابایت را 100 درصد افزایش دهد. در این نامه آمده است که با وجود افزایش شدید هزینه های مربوط به ارائه خدمات ارتباطی، به دلیل افزایش شدید نرخ ارز و تورم بسیار بالا و با توجه به اینکه اکثر هزینه های اپراتورها ارزی است، تثبیت نرخ خدمات اپراتور در پنج سال گذشته باعث کاهش شدید شده است. قدرت سرمایه گذاری اپراتورها توسعه فناوری های ارتباطی جدید اعم از ثابت و سیار را با مشکل مواجه کرده است.
البته اپراتورهای تلفن همراه نیز در نامه خود به این موضوع اشاره کرده اند که نیمی از مردم از جمله اقشار کم درآمد ماهانه کمتر از دو گیگابایت در ماه مصرف خدمات دیتای موبایل دارند و در حال حاضر پیشنهادی برای افزایش نرخ برای این گروه. از طرفی عمده درآمد اپراتور از مشترکان پرمصرفی است که هیچ حساسیتی نسبت به افزایش حتی دو برابری تعرفه ندارند و نیازی به پرداخت یارانه به این بخش از درآمد اپراتور یا درآمد دولت نیست. رابطه بین نرخ این سرویس و قدرت خرید در کشورهای همسایه چندین برابر ایران است، بنابراین پیشنهاد و درخواست اپراتورها افزایش 100 درصدی نرخ بسته دیتای تلفن همراه بیش از دو گیگابایت است.
با گذشت چند روز از انتشار این خبر، نظر و دیدگاه مسئولان از جمله رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و وزیر ارتباطات مشخص شد. امیرمحمدزاده لاجوردی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تاکید کرد: تقاضای اپراتورها در زمینه افزایش تعرفهها از سالها پیش وجود داشته و حتی در سالهای اخیر افزایش یافته است و در بازههای زمانی مختلف از اپراتورها اطلاعات دریافت کرده و بر این اساس تصمیمگیری میکنند..
وی تاکید کرد: در حال حاضر اپراتورها درخواست کرده و داده های آماری خود را به رگولاتوری ارائه کرده اند، بنابراین اختیار و امکان تغییر تعرفه را داریم اما هر نوع تغییر تعرفه مشروط به این است که در صورتی که تغییر تعرفه ای اتفاق بیفتد اپراتور این افزایش درآمد را چگونه میخواهد هزینه کند.
عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در حاشیه جلسه شورای دولت تاکید کرد: هدف این نیست که اپراتور منفعت کند، بلکه هدف افزایش کیفیت است. وی خاطرنشان کرد: با وجود اینکه از سال 1396 به تعرفه ها دست نخورده اما سازمان تنظیم مقررات شرایط افزایش قیمت ها را مشخص کرده و هنوز تصمیمی گرفته نشده است اما قطعا افزایش 100 درصدی تعرفه را قبول نداریم.
اما در شرایطی که احتمالا تعیین و تکلیف این موضوع زمان می برد، نتیجه نهایی در پایان هفته گذشته مشخص شد و اپراتورهای تلفن همراه در نهایت شاخص های گزارش رگولاتوری را پذیرفتند. در واقع سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اپراتورهای ارتباطات را مجبور کرد تا پایان سال 1403 سایت های نسل پنجم را به 10 درصد، تا پایان سال 1403 پوشش نسل چهارم کشور را به 96 درصد و متوسط سرعت اینترنت را 30 درصد در شش ماه آینده افزایش دهند.
البته کار به اینجا ختم نشد و اندکی پس از انتشار این خبر پیامکی برای شهروندان ارسال شد که در آن اعلام شده بود بسته اینترنت رایگان اهدایی دولت از 12 دی به پنجره خدمات ملی هوشمند دولت به آدرس my.gov.ir بروید و شماره پیش فرض خود را انتخاب کنید. البته گفته شده که این اقدام در واکنش به وعده وزیر ارتباطات در روز چهارشنبه هفته گذشته مبنی بر تغییر نرخ اینترنت صورت گرفته است.
بنابراین، به گفته کارشناسان و مسئولانی که معتقدند منحنی ها نشان می دهد در سال های اخیر سرمایه گذاری ها در حوزه ارتباطات ناکافی بوده و لازم است با پذیرش شرایطی از سوی ارائه دهندگان، مدل کسب و کار، تعادل یا تغییر قیمت اینترنت ایجاد شود. انجام شده است و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در بیانیه جدید خود اعلام کرد که بر اساس تصمیمات اتخاذ شده پس از جلسه اپراتورها در رگولاتوری و پذیرش تعهدات مربوط به افزایش کیفیت شبکه، مقرر شد که تعرفه اینترنت اپراتورهای ارتباطی تقریباً 30٪ افزایش می یابد.
حال این انتظار وجود دارد و این سوال وجود دارد که این افزایش نرخ چگونه مشکل سرعت و کیفیت اینترنت را در کشور حل می کند؟