وحید شقاقی تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با مانیبان درباره افزایش قیمت ارز در بازار گفت: نرخ تعادلی دلار برای سال 1403 معادل 73 هزار تومان است، بنابراین ارقام بالاتر از این نرخ در بازار ارز. سال 1403 ناشی از بلاتکلیفی ها، التهاب ها، ضعف مدیریتی، ناکارآمدی ها و تشدید تحریم ها هر چه بیشتر کاهش یابد یا حل این مشکلات، احتمال بازگشت به تعادل بیشتر خواهد بود.

وی ادامه داد: مدیریت و اختیارات دولت برای کنترل بازار تاثیر زیادی در این موضوع دارد. باز هم تاکید می کنم که نرخ تعادلی دلار برای سال 1403 73 هزار تومان است. ارقام بالاتر از این نرخ به همه ابهامات، ریسک های اقتصادی و سیاسی و همچنین ضعف تیم اقتصادی دولت دامن می زند. هرچه این مسائل حاشیه ای بیشتر بهبود یابد، احتمال بازگشت به تعادل بیشتر خواهد بود. در غیر این صورت، شکاف با ارقام تعادل باقی خواهد ماند.

شقاقی تصریح کرد: همه اقلام و کالاها با دلار بازار آزاد سنجیده می شوند، البته باید در نظر داشته باشیم که برای مهم ترین کالاها و اقلام، نرخ دلار باید دو یا سه ماه ثابت بماند تا کالا با آن هماهنگی پیدا کند. یکی نرخ در حال حاضر نمی دانم برنامه دولت برای مقابله با این وضعیت چیست. اگر دولت بتواند نرخ را کاهش دهد و آن را تثبیت کند، بسیار خوب است.

این استاد دانشگاه افزود: ارقامی که الان می بینید هنوز به حالت تعادل و ثبات نرسیده و در حال نوسان است. مواد اولیه از یک ریتم پایدار پیروی می کنند که حداقل برای سه ماه باقی می ماند. یعنی اگر نرخ دلار سه ماه ثابت بماند، بعد از سه یا چهار ماه، تورم و قیمت کالاها و خدمات با آن نرخ تطبیق پیدا می کند. نرخ های فعلی در یکی آنها در دو هفته گذشته نوسان داشتند و هنوز به تعادل نرسیده اند، یعنی نتوانسته اند به ثبات برسند. باید منتظر ماند و دید دولت چه واکنشی نشان خواهد داد.

شقاقی تصریح کرد: هر چه اختیارات دولت بیشتر شود و اعتبار تیم اقتصادی افزایش یابد، ابهامات کاهش می یابد و نرخ های بازار به نرخ تعادلی نزدیک می شود. در غیر این صورت، آنها باید به یک عدد پایدار در فاصله ای از تعادل برسند. ارقام ثابتی هنوز در دسترس نیست، زیرا نرخ ها در دو یا سه روز گذشته به سمت بالا در نوسان بوده اند.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اقداماتی که دولت باید در بازار ارز انجام دهد، گفت: اولین قدم این است که دولت به ویژه بانک مرکزی وجود بازار آزاد را بپذیرد. در دو سه سال اخیر بانک مرکزی بازار آزاد را نپذیرفته است. برای مقابله و حل مشکل ابتدا باید بپذیریم که بازار آزاد وجود دارد و این بازار نه مصنوعی است و نه غیر واقعی و نه صرفاً پدیده تلگرام است و زندگی و معیشت مردم با بازار آزاد هماهنگ است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ابتدا باید بپذیریم که بازار آزاد دلار وجود دارد و نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد و سپس به سمت حل آن حرکت کنیم. بانک مرکزی در سه سال گذشته دلار بازار آزاد را قبول نکرده و مدعی شده که این دلار غیرواقعی است و ربطی به دولت ندارد. بانک مرکزی باید بپذیرد که بازار آزاد وجود دارد و نقش مهمی در اقتصاد ایران دارد. هنگامی که این واقعیت پذیرفته شد، می توانیم به درمان آن فکر کنیم. اگر دولت بپذیرد که بازار آزاد وجود دارد، باید راهکارهایی برای مدیریت آن در نظر بگیرد، مانند تمرکز بر حاکمیت واقعی و همچنین مبارزه با قاچاق.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما