نوروز پیش از این به نام 12 کشور در یونسکو ثبت شده بود. اکنون در نوزدهمین نشست کمیته بین دولتی حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس که در پاراگوئه در حال برگزاری است، مغولستان نیز به این پرونده پیوست.

به گزارش ایسنا، کشورهای شرکت کننده در این پرونده عبارتند از: ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، آذربایجان، ترکیه، پاکستان، هند، عراق و مغولستان.

این آیین باستانی اولین بار در سال 2008 با حضور هفت کشور ایران، آذربایجان، هند، قرقیزستان، پاکستان، ترکیه و ازبکستان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. حدود پنج سال بعد (1393) 5 کشور افغانستان، عراق، قزاقستان، تاجیکستان و ترکمنستان نیز درخواست پیوستن به پرونده مشترک جهانی نوروز را داشتند. با این درخواست پرونده نوروزی بار دیگر در تاریخ 19 آذر 1394 به نام 12 کشور در فهرست میراث جهانی ناملموس یونسکو به ثبت رسید و در اجلاس امسال با اضافه شدن کشور مغولستان به این پرونده، نوروز برای سال 1394 در یونسکو به ثبت رسید. بار سوم

آیین باستانی نوروز با اصالت ایرانی یکی یکی از بزرگترین پرونده های چند ملیتی میراث ناملموس یونسکو است که توسط ایران مدیریت می شد.

نوروز جغرافیای وسیعی دارد; شعبان میرشکرایی، موسس دبیرخانه دائمی نوروز و مدیر اجرایی پرونده جهانی نوروز در یونسکو در این باره گفت: همه کشورهایی که از نظر فرهنگی در ایران هستند، نوروز را درک می کنند و این آیین کم و بیش در آن مناطق رواج دارد. شرق و در منطقه سین کیانگ چین، در شمال و از مرزهای مغولستان و مناطق جنوبی روسیه تا شرق اروپا، در غرب تا دریای مدیترانه و مرزهای مصر و از جنوب تا آن سوی خلیج فارس و جنوب شبه جزیره عربستان، نوروز در این منطقه جغرافیایی، دگرگونی طبیعی در اعتدال بهاری قابل درک است مهمترین دلیل تأثیر مستقیم این تحول بر معیشت انسان است.

به گفته دکتر محمد میرشکرایی، پیشکسوت مردم شناسی، ایران شناس و رئیس سابق پژوهشگاه مردم شناسی، «نوروز» قدیمی ترین، جامع ترین و مؤثرترین عامل فرهنگی در طول تاریخ و در وسعت سرزمین های ایران بوده است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما