رئیس مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی گفت: از هفته دوم آبان بارش ها افزایش می یابد و میانگین دمای هوا در پاییز بالاتر از نرمال پیش بینی می شود.

احد وظیفه در گفت و گو با ایسنا، افزود: در مهرماه امسال به طور میانگین 6.5 میلی متر بارندگی در کشور به ثبت رسیده است، این در حالی است که میانگین نرمال بارندگی در این مدت 5.1 میلی متر یعنی به‌طور متوسط ۱.۴ میلیمتر بارش طی هفتمین ماه سال جاری، بیش از حد نرمال بود.

وی افزود: باران در نیمه شمالی بسیار بیشتر بود به صورتی که در استان‌های گیلان، مازندران، گلستان، کرمانشاه، سمنان، زنجان، خراسان شمالی، رضوی، چهارمحال، تهران، البرز، اردبیل، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی بالاتر از نرمال بود. گرچه بارش موثر (بالاتر از ۱۰ میلیمتر) که در نتیجه آن خاک مستعد کشت بذر شود، محدود به نوار شمالی کشور می‌شد.

رئیس مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی در ادامه گفت: بارندگی در استان های فارس، قزوین، قم، کردستان، کرمان، لرستان، هرمزگان، همدان و یزد کمتر از حد نرمال بوده است.

وی درباره دمای هوای کشور در مهرماه گفت: میانگین دما در مهرماه 21.9 درجه سلیسیوس بوده در حالی که میانگین درازمدت دما 21.2 درجه سلیسیوس است، بنابراین هوا 0.7 درجه سلیسیوس گرمتر از نرمال بوده است.

وی با بیان اینکه در این مدت اکثر استان ها دمای بالاتر از نرمال را ثبت کردند، تصریح کرد: دمای هوا در خراسان شمالی 0.8 درجه سانتیگراد، در قزوین و خراسان رضوی 0.3 درجه سانتیگراد و در تهران و اردبیل 0.1 درجه سانتیگراد کمتر از نرمال بوده است. دمای هوا در سایر استان ها بالاتر از نرمال بود. به عنوان مثال دمای هوا در آذربایجان غربی 0.4، اصفهان 0.6، کرمان 1.3، هرمزگان 1.6، چهارمحال و بختیاری 1.7، فارس 1.8، کهگیلویه و بویراحمد 1.9 درجه سانتیگراد بالاتر از حد مجاز بوده است.

وی تاکید کرد: ناهنجاری دمایی نسبتا شدید در مهرماه به ویژه در استان های نیمه جنوبی کشور و همچنین در استان های کرمان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد، خوزستان و لرستان چنین شرایطی را تجربه کرده اند.

رئیس مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی درباره وضعیت اقلیمی آبان ماه گفت: از هفته دوم آبان میزان بارندگی در ماه رو به افزایش است. به طور کلی تا پایان پاییز این انتظار می رود دی بارندگی خوب و نرمال تا بالاتر از حد نرمال است، اما به نظر می رسد بارش ها در نیمه دوم زمستان نرمال باشد، هرچند نمی توان در این باره اظهار نظر قاطعی داشت.

وی درباره دمای هوا در ماه های آینده گفت: اکثر مدل ها نشان می دهند که دمای هوا در پاییز و زمستان گرمتر از حد نرمال خواهد بود، اما به دلیل غلبه جریان ال نینو در اقیانوس آرام، دمای نیمکره شمالی به زیر حد نرمال در فصل زمستان پیش خواهد رفت. زیرا عبور  «جت‌های جنب حاره‌ای» از عرض های جغرافیایی جنوبی تر، اتفاق می افتد.

رئیس مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی درباره  «جت‌های جنب حاره‌ای» گفت:  «جت‌های جنب حاره‌ای» جریان های بسیار سریع هوا در تراز‌های میانی و بالایی جو زمین هستند و در ارتفاع حدود 8 تا 11 کیلومتری از سطح دریا قرار دارند. این جریان به دلیل سرعت بالا «جت» نامیده می شود. توده های هوای سرد و گرمی که در سطح زمین تجربه می کنیم توسط این جریان ها هدایت می شوند.

وظیفه در پایان اظهارکرد: در سال‌های حکومت ال نینو، این جت‌ها بیشتر در عرض‌های جغرافیایی پایین‌تر یا جنوبی قرار دارند، به این معنی که توده‌های هوای سردتر از عرض‌های جغرافیایی شمالی با شدت بیشتری به عرض‌های جغرافیایی مانند ایران نفوذ می‌کنند و دوره‌های بسیار سرد موقتاً غالب می‌شوند. نمونه ای از این وضعیت را در دهه های اخیر دیده ایم. مانند سال ۱۳۸۶ که زمستان بسیار سرد بود. از آنجایی که امسال سال ال نینو است، احتمال وقوع چنین وضعیتی به خصوص در فصل زمستان وجود دارد، هرچند در حال حاضر نمی توان آن را به طور دقیق پیش بینی کرد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *