مریم برنده: همه ما عکس های فرهاد مجیدی، مایکل جکسون و دیگر افراد مشهور را روی دیوار عمه، دایی و … دیده ایم. پس این شیفتگی مختص نسل امروز نیست و ماندگار نخواهد بود. امروزه با توجه به اینکه در عصر رسانه زندگی می کنیم، شکل این لطف ها تغییر کرده و رنگ دیگری به خود گرفته است.

اینستاگرام با امکان انتشار عکس، فیلم، متن و حتی آهنگ، انتشار و مشاهده محتوای مورد علاقه خود را برای صاحبان صفحات مجازی آسان کرده است.

فن سايت چيست؟

اگر نام ستاره مورد علاقه خود را در اینستاگرام جستجو کنید، کاربران زیادی هم نام او را مشاهده خواهید کرد که در پایان عبارت «فن» اضافه شده است. هدف اصلی این سایت ها انتشار مطالب مختلف در مورد افراد مشهور مربوطه است.

فن پیج برای امروز نیست، برای دیروز است

به طور کلی دو نوع فن پیج در فضای مجازی وجود دارد. دسته اول این فن پیج ها زیر نظر سلبریتی مورد نظر بوده و مدیر صفحه توسط او انتخاب و پرداخت می شود. گروه بعدی فن پیج‌ها به دلیل عشق منحصر به فردشان به ایجاد یک صفحه و ارسال عکس، ویدیو و محتوای مربوط به یک سلبریتی هدایت می‌شوند. اما چه اتفاقی در ذهن فردی می افتد که ساعت های زیادی را به دنبال زندگی شخص دیگری می گذراند؟

برای درک ارتباط بین مخاطبان جوان از یک سو و سلبریتی ها و سایت های طرفدار از سوی دیگر، با دو روانشناس «علی نیکجو» و «فائزه زائر رضایی» گفت و گو کرده ایم تا این دو روانشناس به سوالات ما پاسخ دهند. این روزها به ابعاد جدیدی رسیده است.

یک غریبه، غریبه با خودش، غوطه ور در ابژه ایده آل

علی نیکجو با اشاره به اینکه بعید نیست در سنین پایین در دنیای سلبریتی ها گم شود، می گوید: انسان برای اینکه بتواند با چالش های زندگی روبرو شود، باید حس وجود خود را داشته باشد آیا فرد نمی تواند این احساس را ببیند، تشخیص دهد یا درک کند، بنابراین غریبه می شود. در این دوره، وجود تکه تکه شده از طریق اتصال به یک شی ایده آل که توسط بسیاری از افراد جامعه به رسمیت شناخته شده است، سازگار و متحد می شود. اما این انسجام موقتی است; از آنجایی که احساسات و ظاهر سلبریتی جایگزین دیدگاه و احساسات فرد می شود و شخص با بازخوردی که می دهد، رفتار آن چهره معروف را شکل می دهد، در واقع وجودی کاذب هم برای مخاطب و هم برای سلبریتی ایجاد می کند.

عصر شناسایی و سرعت بالای فضای مجازی

فائزه زائر رضایی این شیفتگی را چنین تعبیر می کند: هیچ چیز جدیدی نیست که بگوییم وجود یا نبودن چیزی باعث به وجود آمدن چیزی شده است. در دهه‌های 50، 60 و 70 که هنوز اینستاگرام و فضای مجازی در بین مردم رواج پیدا نکرده بود، علاقه به چهره‌های معروف به شکل‌های دیگری نیز وجود داشت، مثلاً عکس بازیگران، تیم‌ها و دیگر چهره‌ها را روی دیوار اتاق‌هایمان قرار می‌دادیم. یا لباس هایی که می پوشیدند، موسیقی ای که می نواختند. آنها گوش دادند، برای ما جذاب بود. سعی کردیم تا حد امکان مصاحبه ها و فیلم های آنها را ببینیم. این بخش طبیعی جوانی است. زیرا نوجوان در سن جستجوی هویت است و برای رسیدن به هویت ایده آل این کار را انجام می دهد. اما امروزه که فضای مجازی از زندگی روزمره فراتر رفته و سرعت رسانه ای شدن آن زیاد است، شاید چندان مناسب نباشد یا این آشنایی قبل از سن هویت یابی فرا رسیده باشد. مثلاً بچه های دبستانی در فضای مجازی زندگی می کنند یا در همان گروه های فن پیج کار می کنند. بنابراین این روند فن پیج و پرورش سلبریتی فقط محدود به جوانان امروزی نیست. اما به دلیل رسانه های متفاوتی که وجود دارد بیشتر دیده می شود.

فن سایت، سود متقابل

صفحات فن می تواند به یک سلبریتی کمک کند تا دیده شود. آنها دقیقا می دانند که از چه چیزی محتوا بسازند. مثلاً زوج محبوب در یک سریال بهترین سوژه است. کلیپی با صدای عاشقانه توسط آنها گرفته شد. به عنوان مثال ویدئوی منتشر شده از عروسی کیسان دیباج ولیکا ناصری در سریال گردنیزانی باعث شد تا بسیاری از بینندگان به این سریال روی بیاورند و این دو بازیگر را در فضای مجازی دنبال کنند. این مزیت فقط برای افراد مشهور صدق نمی کند. اما صفحه هواداران ناراضی نمی ماند و بر جنبه های روانی و اقتصادی آن تاثیر می گذارد.

بازار فن پیج داغ است

جایی که پول وسط می آید، شرایط تغییر می کند و همه چیز جدی تر می شود. این تئوری در مورد جامعه صفحه هواداران نیز صدق می کند. برخی از این سایت ها بسته به فعالیت خود به صورت داوطلبانه یا غیرارادی وارد بازار اینستاگرام می شوند. صفحات تبلیغاتی یا خرید و فروش از مهم ترین کالاهای این بازار هستند که عوامل زیادی از جمله تعداد فالوورها و بازدیدکنندگان و غیره تعیین می شود.

شکل زمینی معروف خدایان اساطیری

این علاقه بی حد و حصر به کودکان باعث نگرانی شدید والدین می شود، آنها این را یک اختلال روانی می دانند و برای رهایی از آن دست به هر کاری می زنند. خبرنگار ما برای رفع نگرانی والدین با روانشناس به گفت وگو نشسته است:

زائر رضایی می گوید: این فن تا زمانی که روند عادی خود را طی کند مشکلی ندارد. اما گاهی اوقات حالت فن را ترک می کند و به شیفتگی شدید تبدیل می شود که در این حالت در میانه اختلال به پایان می رسد. بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات خودشیفتگی و وسواس فکری-اجباری از طریق ارتباط با یک شخصیت معتبر احساس قدرت، دیده شدن و اهمیت می‌کنند و فضای مجازی بستر مناسبی برای این افراد برای برآوردن نیازهایشان، یعنی توجه است.

آیا این همه فن پیج مهران مدیری، محمودرضا گلراز، نوید محمدزاده و... نشانه اختلال است؟

در زیر، علی به نیکجو اطمینان می دهد: نوجوان جهان درون خود و اطراف خود را کشف می کند و مقاومت او در برابر مشکلات روحی درونی و مشکلات عینی بیرونی کمتر است. بنابراین مراجعه به فردی که فکر می کنید ایده آل است، استرس شما را در مواجهه با این ناشناخته ها کاهش می دهد. اما با افزایش سن و یافتن “من” و حس وجودی خود، این جاذبه به تدریج کاهش می یابد. اما گاهی می بینیم که انسان تا آخر عمر با فرد ایده آل معاشرت می کند تا با وجود عمرش وجود خود را از دست ندهد. امروزه به دلیل دسترسی آسان به فضای مجازی، ارتباط روانی با این اشیای خداگونه آسانتر شده است.

در واقع، ما در اینجا در مورد تعادل صحبت می کنیم. اگر نادیده گرفته شود، مزاحمت های زیادی از دل این رودخانه به وجود می آید. در برخی موارد، مقایسه با طرفداران دیگر یا با شخصیت مورد نظر می تواند منجر به احساس شکست، حسادت یا نارضایتی از خود شود یا حتی اگر فردی اعتماد به نفس بالایی داشته باشد، به قضاوت ها و انتقادات کاربران منجر شود. بدون زمینه به شدت بر عزت نفس و استرس او تأثیر می گذارد. فشار و ترس زیادی به او وارد می کند.

چه کسی بیشترین طرفداران پیج را دارد؟

با نگاهی گذرا به رسانه ها می توان گفت محمدرضا گلزار در تعداد فن پیج ها پیشتاز است. گلزار که یکی او یکی از سوپراستارهای دو دهه اخیر سینمای ایران است. از آن زمان، او طرفداران زیادی دارد و بیش از 70 درصد از این طرفداران دختران جوانی هستند که او را دوست دارند.

نوید محمدزاده یکی از بازیگرانی است که با حضور در فیلم هایی چون عابد و یک روز، متری شیش و نیم و… به شهرت رسید و در بین سینمادوستان طرفداران زیادی پیدا کرده است.

اگرچه مهران مدیری به تازگی به شبکه های مجازی پیوسته است. اما این دلیل نمی شود که طرفدارانش در فضای مجازی از او نامی نبرند.

اما این لطف ها فقط به بازیگران محدود نمی شود، بلکه به دنیای ورزش و موسیقی نیز نفوذ کرده است. فوتبالیست ها پرطرفدارترین گروه ورزشی هستند و ورزشکاران این گروه به خصوص فرهاد مجیدی توانسته اند طرفداران زیادی پیدا کنند.

ماکان بند شاید یکی یکی از پرسروصداترین گروه های موسیقی است که در بین جوانان جامعه جای خود را باز کرده و حتی امروز نیز این طرفداران پروپاکرس با اجرای تئاتر و سینما بیش از پیش از آنها حمایت می کنند.

الگوی رفتار سلبریتی ها یا زندگی بر اساس خواسته های طرفداران

فائزه زائر رضایی می گوید: اگر فردی که یک سلبریتی هم هست، بخواهد رفتار خود را مطابق میل دیگران الگوبرداری کند، در واقع دچار اختلال و مشکل شده است. با این حال، این اتفاق به ندرت رخ می دهد و هر چقدر هم که سلبریتی باتجربه و کهنه کار باشد، از چنین تقلید بی اساس اجتناب می کند.

افراد مشهور حتی سر سفره خانواده آمدند

با تبدیل شدن فضای مجازی به یکی از اعضای خانواده مردم، ارتباط سلبریتی ها و مخاطبان بسیار آسان شده است و این دیدار محدود به یک رویداد خاص نیست. اما روانشناس معتقد است که این رابطه چندان مستمر نیست و به سادگی به شکل دیگری اتفاق می افتد.

زیررضایی ضمن یادآوری اینکه هدف بسیاری از این سایت‌ها حمایت از سلبریتی‌ها نیست و آن را ابزاری برای کسب درآمد از نام خود در آینده می‌دانند، خاطرنشان می‌کند: امروزه ارتباط بین سلبریتی و مخاطب تقویت شده است و شاید حتی برخی از این طرفداران صفحات توسط خود افراد مشهور ایجاد می شود تا آثار آنها قابل مشاهده باشد. اما با گذشت زمان، زمانی که سلبریتی متوجه می‌شود که این رابطه زندگی و حریم خصوصی او را به خطر می‌اندازد، شروع به اجتناب و فرار از طرفدار می‌کند. در واقع رابطه بین یک طرفدار و یک شخصیت معروف همچنان محدود به یک رویداد خاص مانند تئاتر، کنسرت، اجرای عمومی و … است و البته در این جلسات هیچ اتفاقی به جز گرفتن عکس یا گرفتن عکس نمی افتد. دستخط . این بدان معناست که مخاطب فرصت صحبت با ستاره مورد علاقه خود را ندارد.

علی نیکجو در ادامه با اشاره به اینکه این ارتباط مستمر می تواند به مداح کمک کند، خاطرنشان می کند: این ارتباط به طور موقت استرس مخاطب را کاهش می دهد، باعث می شود مداح احساس کند متعلق به یک قبیله است و از حالت طرد شدن در جامعه به تنهایی و بدون بیرون آمده است. هر کسی و او به خودش می گوید که من هم به گروهی پیوستم و این باعث می شود احساس امنیت کند. اما این شکننده و زودگذر است. این حضور ممکن است نیازهای او را برآورده کند، اما موقتی است.

اما علی‌رغم تمام چالش‌های مرتبط، صفحات طرفداران می‌خواهند رابطه خود را با جان ودل ادامه دهند و آگاهانه خود را عضوی از خانواده طرفداران بدانند.

۵۷۵۷

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما