به گزارش بازتاب آنلاین، امیرحسین ساداتی با اشاره به وضعیت روابط اقتصادی دو کشور ایران و ترکمنستان گفت: در مقوله روابط با ترکمنستان دو محور وجود دارد که این دو محور می توانند برای آن رونق و تعاملات اقتصادی ایجاد کنند. ترکمنستان، یک محور اصلی، بحث دولت و حاکمیت است که باید زیرساخت ها و ساختارهای اجرایی مهم ایجاد شود و محور بعدی تعامل با ترکمنستان از طریق تجار و فعالان اقتصادی است که مستلزم ایجاد دیپلماسی اقتصادی است. ترکمنستان نیاز دارد. آنچه در این زمینه پس از سال ها تشکیل کشور مستقل ترکمنستان داریم، کاملا غیرحرفه ای و بد عمل کرده ایم.

وی افزود: نگاه راهبردی به مقوله تجارت با ترکمنستان با توجه به شرایط کشور دیده نشد، یعنی حتی با سوریه هم حساب کردیم و امسال 500 میلیون دلار تجارت با این کشور را پیش بینی کردیم که البته این همچنین تحولات اخیر این مشکل را کاملاً نادیده گرفت، اما ما برای ترکمنستان که در همسایگی ما بود، برنامه ای نداشتیم.

این فعال اقتصادی در گلستان با بیان اینکه در کشور ما یک سستی کلی در خصوص تعاملات با ترکمنستان وجود دارد، گفت: در گذشته برنامه ریزی و هدف گذاری برای تعاملات تجاری معقول اقتصادی نداشته ایم فعالان منطقه اما به دلیل اینکه محدودیت ارزی اعمال کرده ایم و اختلافات مالی در خصوص انتقال گاز به ترکمنستان حل نشده و کار لازم انجام نشده است، اولویت اقتصادی در صادرات ترکمنستان نداریم و واردات.

ساداتی ادامه داد: در مقطعی بحث منطقه آزاد اقتصادی در استان گلستان مطرح شد، اما چیزی ندیدیم، تنها سه رئیس جمهور به صورت نمادین راه آهن را از بندر ترکمنستان به مرز و از آنجا به راه آهن ترکمنستان متصل کردند در واقع ظرفیت در نظر گرفته شده برای 10 میلیون تن بار ایجاد نشد و پس از آن اتفاق خاصی در منطقه نیفتاد.

وی تصریح کرد: کشور ما زیرساخت های لازم برای اتصال راه آهن به ترکمنستان و قزاقستان را ندارد. مطالعات اولیه برای این پروژه نیز اشتباه بوده و دقت لازم حاصل نشده است، با توجه به مدل حاضر شیب راه آهن شمال به البرز امکان پذیر است. توان حمل 10 میلیون تن بار را ندارد و ظرفیت انتقال آن تنها 1.2 است. بنابراین لازم بود یک خط راه آهن از استان گلستان به مشهد یا شاهرود وصل شود تا به چابهار در جنوب ایران برسد. این خط آهن حدود 180 کیلومتر طول دارد و در این سال ها اقدام برای ساخت آن در دستور کار قرار گرفته است. نبود با توجه به سستی و سستی در رفتار منطقه آزاد تجاری، متأسفانه بستر مناسبی برای تعاملات اقتصادی وجود ندارد.

مدیرعامل شرکت اریکو تصریح کرد: حجم صادرات فعالان اقتصادی به صورت محدود بالغ بر 114 میلیون دلار است که با توجه به ظرفیت های موجود در ترکمنستان رقم بسیار ناچیزی است.

ساداتی ادامه داد: پیش از این فعالان اقتصادی و بازرگانان ترکمنستان اغلب به گلستان می آمدند و هر چیزی را که می شد می بردند، اما به دلیل عملکرد ضعیف ما، کشورهای اروپایی و ترکیه کالاهایی با کیفیت بالاتر از آنچه ارائه می کردیم به ترکمنستان آوردند و این اتفاقات منجر به این شد که ترکمنستان دیگر در بحث تعاملات اقتصادی در اولویت نبود.

وی گفت: دولت ما باید دیپلماسی سیاسی و اقتصادی و روابط با ترکمنستان را تقویت کند. با توجه به سفر رئیس جمهور ترکمنستان به کشورمان و دیدار ایشان با مقام معظم رهبری و سایر مقامات کشور، این نشان دهنده آمادگی ترکمنستان برای تعامل با ایران است. . گلستان به دلیل پیوندهای تاریخی و حضور اقوام ترکمن در منطقه از چنین ظرفیتی برخوردار است.

مدیرعامل شرکت اریکو خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط کنونی که تحریم کشتیرانی ما در حال اجراست و وجود دارد، هنوز تصمیمی مبنی بر انتخاب گلستان به عنوان استان تعیین شده اتخاذ نشده و زیرساخت های لازم برای این امر فراهم نشده است. مشکلات مرتبط با آن مانند یک پلکان فرار برای یک ساختمان آسیب پذیر است و باید به شدت پشتیبانی شود، حتی اگر به عنوان یک پدافند غیرعامل در نظر گرفته شود.

ساداتی با بیان اینکه باید تسهیلات بیشتری در منطقه آزاد فراهم شود و فعالان اقتصادی در منطقه آزاد اسکان پیدا کنند، گفت: از آنجایی که مرز زمان حمل کالاهای ما به روسیه و چین را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و مسیر 45 روزه به آنجا خواهد بود. 15 تا به 20 روز کاهش می یابد و در نهایت هزینه حمل و نقل به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما