مصرف عیار عوارض جدی برای زنان و برخی افراد به همراه دارد، زیرا مصرف عیار عوارض و مضراتی را به همراه دارد.
آیران یکی از نوشیدنی های سنتی و سالمی که از قدیم الایام در سفره های ایرانیان بوده است، مصرف آن در روزهای گرم سال بسیار مفید است. این نوشیدنی خوشمزه مقداری پروتئین، ویتامین های B و D و چربی بدن را تامین می کند. تا به حال در مورد فواید مصرف دوغ صحبت کرده ایم اما در این قسمت در مورد عوارض و مضرات خوردن دوغ صحبت می کنیم.
عوارض استعمال عیران و حرامات شرب
دوغ و کم خونی: مصرف لبنیات مانع از جذب آهن غذا می شود. به همین دلیل افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن نباید از لبنیات و منابع غذایی حاوی آهن مانند کباب با عیار استفاده کنند.
نوشیدنی هایی مانند آیران و نوشابه ها ارزش غذایی کباب را کاهش داده و جذب آهن گوشت را به حداقل می رساند. زیرا مصرف دوغ همزمان با گوشت باعث تولید مواد غیرقابل هضم در بدن می شود و این امر عوارض زیادی برای مفاصل دارد. البته مصرف همزمان این غذاها به معنای بروز عوارض نیست، بلکه مصرف مداوم آن عوارضی برای بدن دارد.
دوغ و سنگ کلیه: دوغ سرشار از کلسیم، پروتئین و نمک است که عوامل تشدید کننده و ایجاد سنگ کلیه هستند. رژیم غذایی پر نمک باعث فشار خون بالا و آسیب کلیه می شود. اگرچه لبنیات را نباید از برنامه غذایی حذف کرد، اما بهتر است از لبنیات کم چرب و کم نمک استفاده شود.
دوغ و یبوست: میزان کلسیم موجود در لبنیات مانند دوغ، شیر و پنیر بسیار زیاد است و این امر باعث اختلال در عملکرد عضلات روده بزرگ (روده بزرگ) می شود. البته کمبود فیبر در لبنیات یکی دیگر از دلایل یبوست آنهاست. علاوه بر این، لبنیات منبع پروتئینی به نام کازئین هستند که حرکت روده ها را کند می کند.
دوغ و درد استخوان: دوغ نوشیدنی سرشار از خواصی است که باعث افزایش جذب کلسیم و استحکام استخوان می شود. با این حال، افرادی که دچار ضعف شدید استخوانی هستند یا برخی از افراد مبتلا به پرکاری تیروئید نباید دوغ مصرف کنند.
مضرات عایران برای زنان: در پاسخ به سوال کاربران در مورد مصرف عیار در خانم ها باید بگوییم که نمک یکی از موانع جذب کلسیم در بدن است. به همین دلیل دوغ صنعتی که سرشار از نمک است باعث اختلال در جذب کلسیم می شود. در سن بالای 50 سال، خطر شکستگی مکرر مهره های کمر، استخوان های ساعد و استخوان های بالای ساق به دلیل پوکی استخوان افزایش می یابد. این میزان برای زنان 40 درصد و برای مردان 12 درصد است، بنابراین زنان باید کلسیم بیشتری جذب کرده و کلسیم بیشتری مصرف کنند. دوغ خانگی کم نمک.
سایر عوارض مصرف آیران
1-مصرف عيران فوري يا همراه غذا يا دارو از مهمترين مضرات آن است. باعث رقیق شدن شیره معده می شود و فرآیند هضم و جذب مواد مغذی را مختل می کند. به گفته متخصصان تغذیه، آیران نیز مانند سایر مایعات باید یک ساعت پس از صرف غذا یا دارو نوشیده شود.
2- مصرف زیاد دوغ برای افرادی که ناراحتی معده، ورم معده، زخم اثنی عشر و مشکلات گوارشی دارند توصیه نمی شود.
3- زیاده روی در مصرف دوغ ممکن است باعث خراب شدن تعادل بدن نسبت به حالت عادی شود و مصرف زیاد دوغ به دلیل طبع سردی که دارد برای افراد سرد مزاج توصیه نمی شود.
4- گاز طبیعی موجود در آیران در اثر تخمیر باکتری های موجود در آن به وجود می آید و برای سلامتی بدن مضر نیست. اما گازی که در تهیه دوغ صنعتی به دوغ اضافه می شود باعث مشکلات گوارشی می شود. همچنین دوغ گازدار اشتها را افزایش می دهد که در نهایت منجر به پرخوری و اضافه وزن می شود.
5- فشار خون بالا یکی دیگر از مضرات مصرف آیران است. بنابراین بهتر است دوغ خانگی و کم نمک را با دوغ صنعتی حاوی نمک فراوان جایگزین کنید. همچنین بهتر است دوغ و سایر مایعات را یک ساعت بعد از غذا مصرف کنید زیرا علاوه بر تشنگی باعث افزایش فشار خون و پوکی استخوان می شود.
۶- تا حد امکان به جای گاز آیران صنعتی، عیاران بدون گاز مصرف شود، زیرا گازی که به آیران اضافه می شود، حفره معده را پر کرده و فرآیند هضم غذا را مختل می کند و در نتیجه باعث سوء هاضمه و احساس سیری کاذب می شود. هنگام غذا خوردن این کار را می کند.
در تولید آیران صنعتی، ماست را در مخازن با میکسر با مقدار مناسب آب مخلوط کرده و با رعایت اصول بهداشتی سرد و بسته بندی می کنند. از آنجایی که این نوشیدنی مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت دارد، نیازی به مواد نگهدارنده مصنوعی ندارد و برای افرادی که سیستم گوارشی آنها تحمل لاکتوز را ندارد بسیار مناسب است. این در حالی است که دوغ صنعتی سرشار از نمک بوده و برای فشار خون، نارسایی کلیه و بیماران قلبی عروقی بسیار مضر است، بهتر است این افراد دوغ را به روش سنتی و البته با نمک کمتر در منزل تهیه و مصرف کنند.