Responsible Statecraft که بخشی از اندیشکده Quincy است، در مقاله ای به قلم تریتا پارسی نوشت: بر اساس گزارش واشنگتن پست، بایدن آغازگر یک “تشدید قابل توجه تنش ها” در خلیج فارس است که می تواند به جنگ بین ایالات متحده منجر شود. و ایران گزارش ها حاکی از آن است که رئیس جمهور ایالات متحده در حال آماده شدن است تا در صورت تمایل به ملوانان و تفنگداران دریایی آن کشور در کشتی های تجاری مستقر شوند. این اقدام با هدف جلوگیری از توقیف نفتکش های ایران انجام می شود.
در ادامه آن مقاله آمده است: بایدن به دلیل دو مسیر سیاسی که انتخاب کرده است، عامل اصلی ایجاد این وضعیت است.
نخست، او ترجیح داد به جای بازگرداندن ایالات متحده به برجام از طریق یک فرمان اجرایی، مذاکرات را برای احیای برجام آغاز کند، در حالی که بسیاری از عوامل کلیدی را که باعث موفقیت دیپلماسی اوباما با ایران شد، نادیده گرفت.
شکی نیست که ایران نیز در مذاکرات مشکل ایجاد کرده است. اما بایدن به جای بازگشت فوری به برجام، ترجیح داد مذاکرات را برای احیای این توافق آغاز کند، و در حالی که مقامات کلیدی در دولت او استراتژی فشار حداکثری ترامپ را یک شکست تاسف بار خواندند، او همچنین در کنار تحریم های ترامپ علیه ایران ایستادگی کرد.
امروز استراتژی بایدن، استراتژی فشار حداکثری ترامپ است، یکی از عناصر این استراتژی، تصرف نفت ایران در دریای آزاد برای اعمال تحریم های آمریکا علیه ایران بود که البته ناقض قوانین بین المللی است. قابل پیش بینی بود که ایران با هدف قرار دادن منابع نفتی کشورهایی که در این موضوع با بایدن همکاری می کنند، پاسخ دهد. این امر باعث شد تا بایدن حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس را برای جلوگیری از اقدام ایران افزایش دهد. اقداماتی که در واقع در نتیجه سیاست های خود بایدن آغاز شد.
اما اکنون بایدن می تواند سیاستی را که با کشاندن ارتش آمریکا به این موضوع نتیجه معکوس داشته است، «به طور قابل توجهی تشدید کند». این تا حدودی به دلیل سیاست دومی است که او به اشتباه اولویت داده است، یعنی توافق ابراهیم و عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل.
عربستان سعودی به منظور موافقت با عادی سازی روابط خود با اسرائیل، از واشنگتن خواسته است تا توافقنامه امنیتی با ریاض امضا کند. شاید بایدن عاقلانه باشد که این مسیر را طی نکند، اما معتقد است که به عنوان بخشی از معاشقه با سعودی ها، باید نشان دهد که در صورت وقوع جنگ، مایل به ایفای نقش در خاورمیانه است. اکثر کشورهای منطقه معتقد نیستند که آمریکا به چنین کاری متعهد است.
استقرار تفنگداران دریایی آمریکا بر روی نفتکش ها می تواند به محمد بن سلمان نشان دهد که بایدن در دفاع از عربستان سعودی در برابر ایران جدی است و مرحله بسیار کوتاه خروج آمریکا از خاورمیانه به پایان رسیده است.
اینکه چگونه بن سلمان نقش بایدن را بازی کرد، قابل تحسین است. او با موفقیت رئیس جمهور ایالات متحده را تحت فشار قرار می دهد تا بسیاری از سیاست هایی را که ریاض با آن مخالفت کرده تغییر دهد. از جمله این اقدامات می توان به احیای برجام، کاهش تنش بین آمریکا و ایران و بازگشت نیروهای آمریکایی از خاورمیانه اشاره کرد.
از سوی دیگر، در حالی که اسرائیل همچنان از الحاق سرزمین های فلسطینی سود می برد، از امتیاز عادی سازی روابط با عربستان نیز برخوردار است و آمریکا دوباره در آستانه جنگ با ایران قرار دارد.
310310