قهوه خانه در ایران مکانی برای نوشیدن چای محسوب می شود و سال هاست که بسیاری به شوخی می گفتند که این قهوه خانه فقط قهوه سرو می کند که ندارد. اما الان شرایط فرق کرده است. به هر حال، قهوه خانه ها یا چایخانه های سنتی قدیمی هستند یا در حال تخریب هستند، کافه هایی با تجهیزات مدرن و انواع مدل های خاص پلان در حال گسترش هستند.
به گزارش «تابناک»، افزایش فعالیت کافهها عاملی است که رئیس انجمن قهوه ایران معتقد است واردات قهوه را پیش میبرد. از 8000 تن در سال 2018 به بیش از 50000 تن در سال جاری این آمار مربوط به ماه گذشته است و اگرچه در سالهای اخیر تلاشهایی برای رشد و تولید دانههای قهوه در فضای داخلی انجام شده است، اما به دلیل شرایط خاص دما و آب و هوا نتیجهای حاصل نشده و تنها فرآوری قهوه بالای ۹۰ درصد است. در کشور انجام می شود. استقبال خوبی از آن شد.
تاریخ دقیق ورود قهوه به ایران مشخص نیست، اما برخی منابع نشان می دهد که قهوه توسط بازرگانان و بازرگانی که از کشورهای عربی و هند به ایران آمده بودند به این کشور آورده شده است. قهوه در ابتدا به عنوان یک نوشیدنی لوکس خاص شناخته می شد و عمدتاً در دادگاه ها و طبقات بالای جامعه مصرف می شد.
تغییر ذائقه و تغییر در اعداد
یکی از نمایندگان اتحادیه ایران فاش کرد که با تغییر ذائقه ایرانیان، واردات قهوه به کشور 70 درصد افزایش یافته است. حسام ربیعی، رئیس انجمن قهوه ایران گفت: در هفت ماهه امسال 30 هزار تن قهوه وارد کشور شد و همزمان با افزایش مصرف، محصولات قاچاق نیز بازار را پر کرده است. تعداد کافه های تهران از سه هزار به شش هزار کافه رسیده است.
با این حال، چای هنوز هم جایگاه ویژه ای دارد، اما آمار نشان می دهد که قهوه به سرعت جایگزین آن می شود. در نیمه اول سال گذشته سایت های خرید و فروش عمده ای وجود داشت 42 درصد جستجوها مربوط به قهوه و 58 درصد مربوط به چای بود آیا این کافه ها اتحادیه خود را ندارند، اما زیر نظر رئیس اتحادیه بستنی، آب میوه و کافی شاپ کار می کنند.
فرهنگ کافه
فرهنگ کافه گردی مردم در کافه ها برای بحث در مورد مسائل اجتماعی و سیاسی است. این فرهنگ ابتدا از کشورهای شرقی به اروپا و سپس به آمریکا منتقل شد و ریشه آن به فلات آفریقا برمی گردد.
رسانه های ایران بر این باورند که کافه نشینی در بین نوجوانان امروزی به معنای گذراندن وقت و خوش گذرانی با دوستان یا حتی تنهایی است. برخلاف دهه 30 و 40 کافه های امروزی از نظر جنبه اجتماعی و فرهنگی کارکرد و ماهیت خاصی ندارند و در حال حاضر کمتر کافه ای با محوریت خاص مانند کافه کتاب، کافه سینما یا کافه تئاتر وجود دارد.
معنی و پیام مهم گسترش کافه ها
البته این که کافه ها به این شکل در حال گسترش هستند نیز می تواند نشان دهنده این موضوع باشد نسل امروز به دنبال مکانی است که فقط بتواند با همسالان خود تعامل داشته باشد. یا تفکرات نسل قبل را منعکس نمی کنند یا راه مناسبی برای تعامل با نسل قبل پیدا نکرده اند یا نسل قبل با چنین مشکلی مواجه است. اما در نهایت جایی را انتخاب میکنند که تقریباً همه مشتریان از یک سن و وجدان هستند و به نظر میرسد که با هم به خوبی کنار میآیند.
کافه های دخترانه و پسرانه نیز فرهنگ جدیدی را در فضاهای عمومی کشورمان به نمایش می گذارد. در قهوه خانه های ایرانی مردها از هر دری بلند صحبت می کردند، اما در قهوه خانه ها دو یا چند نفر پشت میزی می نشستند که هر کدام گوشه خودشان را داشتند.
برخی معتقدند در شرایط اجتماعی کنونی، کافه ها فضایی برای تعادل، آرامش و توسعه روابط اجتماعی هستند. برخی دیگر معتقدند فرهنگ کافه نشینی با فرهنگ مطلوب ایرانی در تضاد است و به مواردی مانند عدم حضور خانواده، استفاده از نمادهای غربی و تزیینات غیرعادی، مصرف بی رویه سیگار و مواد دخانی و گاهی اوقات پوشش نامناسب توسط برخی از مشتریان اشاره می کنند. .
ترس از لبه های عجیب و غریب
اگرچه مسئولان در این باره نگرانی های زیادی را مطرح می کنند، اما به نظر می رسد وضعیت این گروه حتی در قهوه خانه ها نیز خوب است. اما برای انصاف باید گفت که نگرانی های ابراز شده در مورد استفاده حاشیه ای در کافه ها یا استفاده از برخی مواد در پودر قهوه که فرد را به این نوشیدنی معتاد می کند و آرامش موثری را فراهم می کند، عجیب نیست که نگران کننده باشد.
تنها نگرانی، افزودنی های اعتیادآور در قهوه است. چندی پیش روزنامه ای در جنوب کشور منتشر شد انتشار متادون با قهوه در کافه ها مسمومیت هایی نیز در این زمینه گزارش شد به عنوان مثال در شیراز پس از بررسی های متعدد مشخص شد که حاوی متادون نبوده و کافئین بالای قهوه وارداتی عامل اصلی این مسمومیت بوده است.
به گفته منصور زندی، طعم دهنده قهوه جهان، «در حال حاضر انواع قهوه کم کافئین و حتی بدون کافئین در بازار وجود دارد و برای برخی گروه ها مناسب است، به عنوان مثال زنان باردار و افرادی که ممنوعیت مصرف قهوه دارند. “
در واقع در برخی از کافه ها امکان چنین ترکیبی وجود دارد. این مشکل می تواند آسیب زیادی به آینده مردم و مشتریان وارد کند. به گفته برخی تولیدکنندگان، مصرف قهوه در ایران در حال حاضر یک سوم مصرف چای است، اما نرخ رشد آن بالاست.
اما در نهایت با وجود همه دغدغه ها و چالش ها، نسل جدید جایی پیدا کرده است که می تواند دور از نسل های قبلی بنشیند، با همنوعان خود گپ بزند و با قهوه احساس راحتی کند. آیین گفتگو و گفتگو در جمع از جمله فرهنگ هایی است که به تدریج از جامعه ایرانی محو می شود.
مردم از هم فاصله می گیرند و این فاصله باید یک جایی جبران شود و نسل جدید فعلا کافه را ترجیح می دهد. و انواع تزئینات فرهنگی جدید مانند کتاب، شعر و غیره را اضافه کرد. یعنی یک کافه کتاب یا موضوع دیگری است.